Drones veroveren het luchtruim

> Nieuws - 6 maart 2017

Drones zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Deze onbemande vliegtuigen worden voor steeds meer taken ingezet. Daarnaast dragen ze ook bij tot ontspanning en vermaak. Wat kunnen drones vandaag zoal?

Vorig jaar werden er wereldwijd zowat vier miljoen commerciële drones verkocht. Tegen 2020 zouden dat er maar liefst zestien miljoen kunnen worden. En dat is dan nog zonder alle hobby- en speelgoeddrones gerekend. Dankzij de dalende prijzen en de steeds beter wordende technologie kunnen drones voor steeds meer taken gebruikt worden. We geven je een overzicht vanuit vogelperspectief.

Kijk naar het nieuws op tv of bekijk de nieuwste blockbusterfilm uit Hollywood: de kans is heel groot dat er beelden inzitten die met een drone gefilmd werden. Voor de opkomst van drones waren voor dat soort luchtbeelden speciaal omgebouwde vliegtuigen of helikopters nodig. Met een drone kan iedereen spectaculaire foto’s en video’s maken. Een gimbal (een ophanging met ingebouwde stabilisatie) zorgt ervoor dat de beelden trillingvrij blijven. Steeds meer drones hebben een camera die kan filmen in de ultrahoge 4K-resolutie. Zo ziet de wereld vanuit de lucht er altijd haarscherp uit. 

Drones bij de politie

De Federale wegpolitie gaat twee ultramoderne drones inzetten om na een verkeersongeval de nodige vaststellingen te doen. Zo kan de weg sneller vrijgemaakt worden en wordt de verkeershinder beperkt. Dankzij deze drones kan de politie in enkele minuten de omstandigheden van een ongeval in kaart brengen en de nodige opmetingen doen. Omdat alle gegevens automatisch opgeslagen worden, gaat ook de verwerking achteraf ook veel sneller. 

Pakjes en pizza’s

In december van vorig jaar heeft de Amerikaanse internetwinkel Amazon zijn eerste pakje per drone afgeleverd. Dat gebeurde in de buurt van Cambridge, in het Verenigd Koninkrijk. Het pakje bevatte een videostreamingstick en een zak popcorn, en werd dertien minuten na bestelling geleverd. Amazon test al een hele tijd drones die het zelf ontwerpt. De drones kunnen iets meer dan twee kilogram vervoeren en vliegen volledig autonoom.

In 2013 pakte pizzaketen Domino’s uit met de ‘Domicopter’, een drone die twee grote pizza’s op tien minuten in een straal van zes kilometer rond één van zijn vestigingen in het Verenigd Koninkrijk bezorgde. De drone houdt de pizza’s intussen warm. Nadien werd er niet veel meer van gehoord, tot Domino vorig jaar aankondigde ook in Nederland en Nieuw-Zeeland pizza’s per drone te laten leveren. 

Dieren beschermen

In Nepal worden zeldzame diersoorten zoals neushoorns, olifanten en tijgers bedreigd door stropers. Natuurorganisatie WWF gebruikt sinds 2012 drones om illegale activiteiten in het leefgebied van deze dieren te observeren, zodat snel ingegrepen kan worden. Ook in andere landen, zoals Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania en Brazilië, zet het WWF drones in om de natuur te beschermen. 

Duurzame landbouw

Het West-Vlaamse praktijkcentrum Inagro, het Vlaamse landbouwonderzoeksinstituut ILVO en het opleidingscentrum Noordzee Drones werken samen om via drones landbouwpercelen in kaart te brengen. Door bodemscans te maken, kunnen de onderzoekers precies berekenen hoeveel meststoffen er op een bepaalde plek nodig zijn. In Wallonië kunnen graan- en koolzaadtelers daarvoor sinds 2015 bij de coöperatie SCAM een drone boeken.

In een volgende stap kunnen drones ingezet worden om meststoffen en bestrijdingsmiddelen heel accuraat te verstuiven. In de Duitse wijnbouw worden drones daarvoor al gebruikt. 

Waaghalzen voor de wetenschap

Drones kunnen komen waar het voor mensen veel te gevaarlijk is. Geologen over heel de wereld gebruiken drones om vulkanen te bestuderen. Dat levert unieke beelden op van lavastromen en uitbarstingen. Op het eiland Vanuatu stuurde vulcanoloog Sam Cossman een DJI Phantom recht een diepe krater in. De drone overleefde de vlucht niet, maar de beelden zijn spectaculair (zoek op YouTube ‘Sam Cossman volcano’). 

Racen met drones

Drone racing een sport waarbij de deelnemers hun drone zo snel mogelijk door een bepaald parcours sturen. Het komt daarbij aan op snelheid en precisie; want de drones moeten onderweg heel wat obstakels vermijden. En dat is niet makkelijk als je weet dat deze racedrones snelheden tot 100 km/u kunnen halen. De Amerikaanse Drone Racing League is te zien op de sportzender ESPN 2. Iets bescheidener, maar even adrenalinegevuld zijn de evenementen van Drone-Racing Belgium.

Wat zegt de wet?

In 2016 kwamen er in België nieuwe regels voor het vliegen met onbemande vliegtuigjes, waaronder drones. Je hebt geen vergunning nodig voor het recreatieve gebruik met een drone tot één kilogram. Voorwaarde is wel dat je boven privéterrein vliegt (dus niet op de openbare weg) en niet hoger dan tien meter gaat. Filmen mag, maar je moet de privacy van omwonenden en passanten respecteren. Voor zwaardere drones tot vijf kilogram heb je een Attest Klasse 2 nodig – een soort vliegbrevet voor drones. De opleiding daarvoor bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel, gevolgd door een praktijkexamen. Voor nog zwaardere drones heb je een Attest Klasse 1b of 1a nodig. Alleen met dat laatste mag je boven de bebouwde kom of boven mensen vliegen.

Dit vind ik er van

Uw reactie is succesvol opgeslagen.

U heeft reeds gereageerd op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Scroller vers le haut