Menu
Terug

2017 als muziek in de oren

19 december 2017

Enkele weken geleden zaten we met de hele redactie van Mediazine rond de tafel. Het gespreksonderwerp? De fantastische toestellen, gadgets en innovaties die dit jaar de revue passeerden. En die willen we graag met jou delen. Vandaag geven we het woord aan Jamie, onze specialist als het om geluid gaat.

Geluid in 2017 - Jamie

Music soothes the soul is een uitspraak waar ik me helemaal in kan vinden. Thuis en onderweg, van Bach tot Daft Punk, stil is het zelden in mijn omgeving.

Jamie Biesemans

#1 Dolby Atmos

Geluid in 3D

De nieuwste Dolby-technologie klinkt echt wel heel indrukwekkend. Dolby Atmos brengt immers 3D-geluid niet enkel rondom je, maar ook van bovenaf - net zoals in de echte wereld. Films worden er heel wat sfeervoller door, zelfs oude klassiekers zoals ‘Blade Runner’. Het goede nieuws is dat je Dolby Atmos kunt beleven zonder een vrachtwagenlading speakers in de woonkamer af te zetten. Een geschikte soundbar van Yamaha, Samsung of LG slaagt er ook in.

Geluid in 2017 - Dolby Atmos
Geluid in 2017 - Sonos One

#2 Slimme speakers

“Nick Cave, nu!”

De toekomst is hier. Of zo kwam het toch over toen we in september de ene demonstratie na het andere kregen van slimme speakers. Luidsprekers die je met een normale gesproken zin bedient. “Speel Foo Fighters met Spotify”, en de muziek begint. En dat is gewoon geweldig. Je kiest muziek in enkele seconden, in plaats van te zoeken en te tikken in een app. Deze toestellen bereiken stilaan de winkels, bijvoorbeeld in de vorm van de nieuwe Sonos One.

#3 Yamaha RX-V483

Zoveel meer dan tv-geluid

Een AV-receiver lijkt iets heel complex, met vele knopjes en aansluitingsmogelijkheden. Maar het kan ook een zeer veelzijdig toestel zijn dat zowel voor muziek als tv-geluid heel goed zijn werk doet. De RX-V483 toont hoe het moet. Je krijgt een 5.1-surroundervaring en via de MusicCast-app stream je muziek van allerlei diensten. Het is zelfs mogelijk om muziek te delen met andere Yamaha-toestellen, Bluetooth-speakers en - hou je vast - een Yamaha-piano.

Geluid in 2017 - Yamaha RX-V483
Geluid in 2017 - Teac TN-400BT

#4 Teac TN-400BT

Draaien maar!

Je kunt alle muziek ter wereld beluisteren via streamingdiensten en toch grijp ik zoals velen regelmatig naar een goede, oude plaat. Nu ja, oud: talloze bands brengen opnieuw hun nieuwe releases uit op vinyl. Een draaitafel is een heel analoog ding en platen zelf zijn een medium dat heel kwetsbaar is. Daarom raad ik liever een betere draaitafel aan, zoals de Teac TN-400BT. Mooi is dat je een Bluetooth-hoofdtelefoon rechtstreeks kunt aansluiten.

#5 Samsung HW-MS650

Straf tv-geluid

Toch bioscoopgeluid in je woonkamer, maar geen gigantische soundbar of receiver met een half dozijn speakers? Vroeger betekende dit onvermijdelijk compromissen sluiten, maar de Samsung HW-MS650 toont dat het toch kan. Deze soundbar produceert een machtig geluid zonder dat je iets extra nodig hebt - zelfs geen subwoofer die je ergens moet proberen te verstoppen. De soundbar heeft ook multiroom- en streamingmogelijkheden, en kan uitgebreid worden met draadloze speakers.

Geluid in 2017 - Samsung HW-MS650