Menu
Terug

2017 haarscherp in beeld

01 december 2017

Enkele weken geleden zaten we met de hele redactie van Mediazine rond de tafel. Het gespreksonderwerp? De fantastische toestellen, gadgets en innovaties die dit jaar de revue passeerden. En die willen we graag met jou delen. We trappen de reeks af met beeld: Eric leidt ons langs ultradunne televisieschermen naar een verbazingwekkende blu-rayspeler. Lees zijn overzicht van 2017 in beeld ...

Ik schrijf al tien jaar over televisies en schermtechnologieën, en vraag me af hoe lang we nog op een holodeck moeten wachten.

Eric Beeckmans

#1 LG OLED65W7V

Puur beeld

Een ultraplatte tv, dat hebben we al. Maar deze LG-tv verlegt de grens van platte televisies naar puur beeld aan de muur. Het OLED-scherm, toepasselijk Wallpaper-tv genoemd, is amper drie millimeter dik en je hangt het magnetisch aan de muur. Een dunne lintkabel verbindt het met de Dolby Atmos-soundbar die alle aansluitingen bevat. Het resultaat? Geen tv, maar een venster op de realiteit, met adembenemend beeld, rijke kleuren en diepe contrasten.

2017 in beeld - LG OLED65W7V
2017 in beeld - High Dynamic Range

#2 High Dynamic Range

Stap naar levensechte beelden

High Dynamic Range, afgekort HDR, is het codewoord voor een nieuw niveau van beeldkwaliteit. HDR-beelden gebruiken een rijker kleurpalet en een sterk uitgebreid contrast. Zo zie je lichtaccenten, schitteringen en reflecties veel helderder. Maar ook in donkere beelden zijn er veel voordelen; daar brengt HDR meer detail en meer kleur. HDR staat garant voor een bijna levensechte beeldkwaliteit. HDR is beschikbaar op een ruime selectie televisies, en content haal je uit streamingdiensten of Ultra HD Blu-ray.

#3 Sony KD-55A1

Onzichtbaar geluid

OLED-schermen bieden naast indrukwekkend beeld ook onverwachte mogelijkheden. Zo rustte Sony de A1-reeks uit met Acoustic Surface-technologie. Daarmee komt het geluid niet uit aparte luidsprekers, maar laten twee drivers het scherm zelf vibreren om zo geluid te maken, zonder dat je daar iets van merkt in het beeld. Een subwoofer in de steun achter het scherm neemt de bassen voor zijn rekening. Beeld dat op onzichtbare wijze geluid creëert, het is een unieke ervaring.

2017 in beeld - Sony KD-55A1
2017 in beeld - EH-LS100

#4 Epson EH-LS100

Laserbioscoop

Een projector plaatsen, het vergt al snel wat extra planning en reorganisatie. Niet met deze Epson EH-LS100. De ultrakorte projectieafstand geeft je al een 90-inch beeld van op 41 centimeter. De projector kan dus gewoon op een meubel voor de muur staan. De EH-LS100 maakt bovendien gebruik van een laserlichtbron die tot 30.000 uren dienst doet, en die 4.000 lumen lichtopbrengst levert. Voldoende om zelfs bij omgevingslicht een knap beeld neer te zetten. Een bioscoop in huis halen was nooit eenvoudiger.

#5 Samsung UBD-M8500

Beeldkwaliteit voorop

Ultra HD Blu-ray, de opvolger van Blu-ray, brengt de Ultra HD-resolutie en HDR-beelden naar de woonkamer. Een nieuwe speler zoals deze Samsung UBD-M8500 levert topbeeldkwaliteit, ook van al je oude schijven, geeft toegang tot alle belangrijke streamingdiensten en heeft een knappe, moderne en vooral handige gebruiksinterface. Een dubbele HDMI-uitgang maakt hem compatibel met wat oudere geluidsoplossignen. En dat allemaal voor een erg scherpe prijs.

2017 in beeld - Samsung UBD-M8500