Menu
Terug

Alle geheimen van de Bluetooth-speaker onthuld

11 september 2018

Te land, ter zee en in de lucht. Als er één hebbeding is dat je altijd mee wilt hebben, dan is het een goede Bluetooth-speaker. Het toestel vinden dat het best past bij jouw stijl en jouw budget, dat is dan weer de job van onze experts.

Samen met de draadloze koptelefoon heeft de Bluetooth-speaker ervoor gezorgd dat je overal naar je favoriete muziek kunt luisteren. Geen wonder dat deze handige speakers razend populair zijn. Hun grootste pluspunt is dat ze waanzinnig eenvoudig te gebruiken zijn. Sluit ze draadloos aan op je smartphone en je kunt alle mogelijke muziek afspelen. Eigen muziekbestanden, muziek via Spotify, de soundtrack van een YouTube-filmpje enzovoort. Er zijn eigenlijk geen grenzen aan wat je kunt beluisteren of waar je dat kunt doen. Er bestaan meer dan genoeg Bluetooth-speakers die robuust geconstrueerd en waterdicht zijn, zodat je op elke locatie van je favoriete tracks kunt genieten.

Bluetooth-speaker

Een Bluetooth-speaker, wat is dat?

Bluetooth-speakers bestaan in alle vormen en afmetingen. Een ding hebben ze gemeen: ze gebruiken Bluetooth-technologie om een draadloze verbinding te maken met een brontoestel. In de praktijk is die bron meestal je smartphone. Maar Bluetooth is heel universeel en aanwezig op heel wat andere soorten toestellen. Je kunt een Bluetooth-speaker ook verbinden met je tablet, laptop of desktop-pc. Bluetooth wordt ook steeds vaker ingebouwd op televisies, zodat je een Bluetooth-speaker zelfs kunt gebruiken als speaker voor het tv-geluid.

Een Bluetooth-speaker, wat is dat?

Bluetooth is iets helemaal anders dan draadloos internet. Je moet het zien als een vervanger voor een kabel tussen je telefoon en de speaker. Letterlijk ‘draadloos’, dus. Het heeft dus geen WiFi of 4G nodig om te functioneren, waardoor je een Bluetooth-speaker kunt gebruiken op een plaats zonder internettoegang. Dat maakt een Bluetooth-speaker een interessante keuze als je op vakantie gaat naar een meer onherbergzame regio of als je een snelle manier zoekt om achtergrondmuziek te krijgen bij een barbecue in de tuin.

Als je echt offline gaat luisteren, moet je wel nadenken over waar je muziek vandaan zal komen. Zit je bijvoorbeeld ergens in chalet in de Ardennen zonder een goede mobiele dataverbinding, dan zal Spotify niet echt vlot werken. Je moet dan vooraf muziekbestanden op je mobiel toestel plaatsen of een offline afspeellijst bewaren in de app van een streamingdienst. Allemaal niet zo moeilijk, maar je moet er wel tijdig aan denken.

In alle omstandigheden?

‘Bluetooth’ heeft soms een versienummer staan (bijvoorbeeld 4.0). Voor Bluetooth-speakers maakt dat allemaal niet veel uit. Alle versies van Bluetooth zijn met elkaar compatibel qua overdracht van geluid. Dat is ook een van de charmes van de technologie. Welke Bluetooth-speaker je ook koopt, je moet niet bezorgd zijn dat het niet werkt met jouw specifieke telefoon. Staar je sowieso niet blind op hoe Bluetooth technisch juist werkt. Het is een technologie die achter de schermen werkt. De standaard bestaat al van 2002 (en werd al ontwikkeld sinds 1989!). Alle kinderziektes zijn al lang opgelost. Het werkt gewoon. Ontdek hier meer over wat Bluetooth juist is.

Bluetooth

Koppelen met je smartphone

Een Bluetooth-speaker koppel je aan de smartphone (of een ander toestel) door een knopje op de speaker iets langer in te drukken, tot er een LED-lichtje verkleurt of pinkt. Dan moet je bij de instellingen van je telefoon de Bluetooth-optie aantikken en even wachten tot de naam van de speaker verschijnt. Tik hierop en de verbinding is gelegd, ook in de toekomst. Als je morgen de speaker inschakelt naast je telefoon, dan zal er automatisch een koppeling worden gelegd.

Bluetooth-speaker met NFC-chip

Maar het kan nog eenvoudiger. Smartphones en tablets van de afgelopen twee of drie jaar hebben allemaal een NFC-chip aan boord. Idem bij nieuwe speakers. Dankzij die chip hoef je de speaker gewoon tegen het mobiel toestel te tikken om een koppeling te leggen. Het enige wat je moet doen is op ‘ok’ drukken op het scherm van je smartphone. Eenvoudiger kan het niet!

Onbeperkte mogelijkheden

Heel veel Bluetooth-speakers zijn draagbaar. Ze zijn licht en hebben een accu, zodat je muziek kunt beluisteren zonder een stopcontact. Sommige modellen bezitten zelfs een batterij die zo groot is dat je liedjes kunt afspelen terwijl je simultaan je telefoon oplaadt. Een Bluetooth-speaker die dubbelt als powerbank, hoe handig is dat? Er zijn natuurlijk ook Bluetooth-luidsprekers die wel een stopcontact nodig hebben. Ze zijn wat zeldzamer en meestal gaat het om grotere luidsprekers die wel luider en kamervullend kunnen spelen.

Minder bekend is dat heel wat Bluetooth-speakers met een accu luider kunnen spelen als je ze verbindt met een stroombron (lees: een USB-lader zoals je smartphone). Dat terugschroeven van het vermogen als een speaker vanaf de accu speelt, merk je nauwelijks en helpt enorm in het verlengen van de autonomie. Maar als je dus het maximale volume wilt, dan hang je je speaker beter aan de lader.

Bluetooth-speakers met een accu

Draagbaarheid is natuurlijk een betrekkelijk begrip. Je hebt Bluetooth-speakers die heel compact zijn, zodat je ze probleemloos in een jaszak of een handtas kunt meenemen. Iets forsere Bluetooth-speakers zijn nog altijd heel vervoerbaar, bijvoorbeeld in een tas of rugzak. Ten slotte heb je ook heel grote speakers die meer bedoeld zijn voor feestzalen, schoolfeesten en spontane feestjes. Je kunt ze vervoeren en dragen, maar ze zijn te omvangrijk en te zwaar om zomaar aan je schouder te hangen.

Bluetooth-speaker formaat

Er bestaat trouwens vaak een link tussen het formaat en zowel de volheid van de klank als de autonomie. Hoe groter een speaker is, hoe meer plaats voor een forsere accu en betere drivers (de eigenlijke luidsprekers). Al moet je die uitspraak over de accu ook wat relativeren. Een krachtigere luidspreker verbruikt meer stroom, zodat die grotere batterij toch zwaarder belast wordt.

Door water en wind

Als je een speaker meeneemt naar een vakantiehuis of naar de tuin is ‘draagbaar’ misschien wel voldoende. Maar aan het zwembad, het strand of de skipiste is toch iets meer vereist van je Bluetooth-speaker. Neem het maar van ons aan, zet ‘waterdicht’ en ‘stofbestendig’ ook op je verlanglijst. Je zult merken dat je dan niet enorm beperkt wordt in je keuzes, want er zijn echt veel Bluetooth-speakers met die eigenschappen. De mate van waterbestendigheid kan wel variëren, dus dat controleer je best vooraf. Sommige Bluetooth-speakers zijn ontworpen om wat vocht en lichte regen te overleven, andere kunnen probleemloos een half uur ondergedompeld worden.

Features om 'u' tegen te zeggen

Er zijn heel wat Bluetooth-speakers die meer kunnen dan gewoon muziek afspelen. Even in de specificatielijst duiken kan best interessant zijn. Enkele functies zijn echt wel handig. Een speakerphone-functie bijvoorbeeld, tovert je Bluetooth-speaker om tot een handenvrije speaker. Als je telefoon verbonden is met de Bluetooth-speaker en je krijgt een oproep, dan kun je met een druk op de knop het gesprek voeren via de luidspreker. Een leuke extra, bijvoorbeeld als je een Bluetooth-speaker gebruikt om wat muziek te beluisteren tijdens het koken. Zonder je smartphone te besmeuren met beslag kun je toch dat gesprek voeren. Als je Bluetooth-speaker een microfoon heeft, kun je hem misschien eveneens gebruiken om Siri of Google Assistant te bestoken met je vragen en bevelen.

Bluetooth-speakers features

Fuifbeesten moeten zeker gaan voor een speaker met een ingebouwd lichtsysteem. Je hebt toestellen met vrij eenvoudige LED-lampjes of gesofistikeerde systemen met stroboscopen en meerdere kleuren. De lichten reageren op de muziek, wat voor veel sfeer zorgt. Bij sommige speakers kun je via een app lichtpatronen en de intensiteit van lichteffecten instellen. Een mooie extra is de powerbankfunctie. Sluit een mobiel toestel via een USB-kabel aan en hij ontvangt stroom via de accu van de speaker. Oké, de Bluetooth-speaker zal minder lang kunnen spelen, maar jij hebt wel een smartphone die weer opgeladen is.

Bluetooth-speakers koppelen

Muur van geluid

Steeds meer Bluetooth-speakers bieden een functie om meerdere toestellen met elkaar te verbinden zodat ze spelen als één gigantische luidspreker. Het is een toffe optie om bijvoorbeeld verschillende speakers doorheen een zaal of tuin te plaatsen. Dat geeft een vollere muziekervaring dan alle speakers die op één plaats staan. Het koppelen van Bluetooth-speakers is wel iets dat je alleen met toestellen van hetzelfde merk kunt doen.

Toch met de kabel

Bluetooth-speakers werken draadloos. Toch heb je op de meeste wel een 3,5 mm jack-ingang om een muziekspeler of je smartphone met een kabel aan te sluiten. Minder elegant misschien, maar het spaart wel de batterijen van je mobiel toestel en de speaker.

aptX

De muziek die over Bluetooth wordt gestuurd, wordt samengeperst om draadloze transmissie mogelijk te maken. Dat kan op verschillende manieren. Een van de beste opties heet aptX. Je zult bij betere speakers dit label op de doos zien prijken. Let wel: het klinkt alleen beter als je smartphone het ook ondersteunt. Bij nieuwe Android-telefoons geen probleem, iPhones ondersteunen aptX echter niet.

aptX

Meerdere telefoons

De meeste Bluetooth-speakers kunnen de koppeling met meerdere mobiele toestellen onthouden. Dat betekent dat jij niet weer het koppelproces moet doorlopen nadat je partner de speaker even heeft gebruikt. Als hij of zij de koppeling verbreekt, maakt jouw telefoon meteen weer contact met de speaker. Weet je niet goed welke Bluetooth-speaker je moet kiezen? Ontdek het hier!