Virtual reality of VR? Je hoort de term steeds vaker. Maar wist je dat augmented reality ook bestaat? Wij tonen je niet alleen de verschillen tussen de twee realiteiten, maar praten je ook bij over de toekomst van de technologie.
Wat is het?
Als je naar een film op tv kijkt of een computerspel speelt, dan bevindt alle actie zich op het scherm voor je. Kijk links en je ziet een boekenkast en wat verdwaalde legoblokken van de jongste. Kijk rechts en je merkt dat je al een tijdje vergeten bent te stofzuigen. Je aandacht van de film of game is even weg en je voelt een afstand met wat er gebeurt op het scherm. Dankzij VR lijkt het alsof je middenin het decor zit en is er geen afleiding meer mogelijk.
Hoe werkt het?
Op dit moment is VR op één manier te beleven: je plaatst een bril op je hoofd die twee schermen bevat waarop de virtuele wereld wordt getoond: in 3D en zo levensecht mogelijk. Daarnaast bevat de bril allerlei sensors die perfect de positie van je hoofd doorgeven. Het beeld wordt aangepast aan jouw bewegingen: kijk je omhoog, dan zie je de virtuele hemel. Kijk je rond, dan zie je wat er virtueel naast je staat.
Dat elke beweging bliksemsnel vertaald wordt in een aangepast beeld op de schermen van de VR-bril is cruciaal. Het moet zo vlug gebeuren dat je brein nooit denkt dat het niet echt is. De kleinste vertraging doorbreekt de illusie en kan leiden tot misselijkheid. Om deze snelheid te realiseren met vloeiende, gedetailleerde graphics is er verbazingwekkend veel rekenkracht nodig. Gelukkig zijn we op een punt aanbeland waarop computers en smartphones superkrachtig worden. Menig ruimtetuig dat de NASA gelanceerd heeft, beschikte over een fractie van de rekenkracht van je smartphone!
Augmented Reality
Naast Virtual reality bestaat er ook Augmented Reality. Bij VR zit je helemaal in een virtuele realiteit. Bij Augmented Reality worden er virtuele objecten toegevoegd op beelden van je omgeving. Je draagt een bril die technisch niet veel verschilt van een VR-bril, maar waarbij een camera je omgeving filmt en die toont op de schermen - met daarbij nog extra zaken die de computer gegenereerd heeft.
Een voorbeeld
Beeld je in dat je samen met drie collega’s vergadert. Je gaat op kantoor aan de vergadertafel zitten, maar zij zitten elk thuis te werken. Toch zie je via een AR-bril iedereen aan de tafel aanschuiven. Net zoals bij een virtuele omgeving kijk je vrij rond in de kamer. Je zou dus tijdens een gesprek kunnen opstaan en rondlopen in de vergaderruimte. In een geslaagde AR-omgeving zou je zelfs in een oor van één van de deelnemers kunnen fluisteren zonder dat de anderen het horen.
Welke virtuele elementen zou jij graag toevoegen wanneer je rondwandelt met een AR bril op je hoofd?