Menu
Terug

Artificiële intelligentie in 8K-tv’s maakt alle beelden beter

13 november 2020

Wist je dat een Samsung QLED-tv een geavanceerde supercomputer bevat die je favoriete films en series omzet naar verbluffende 8K-versies? Hoe werkt dat? En waarom is 8K zo verbluffend?

Levensecht

In de winkel vind je 4K-televisies. En ook 8K-televisies van Samsung. Maar is 8K dan gewoon het dubbele van 4K? Dus het is twee keer beter? Kort antwoord: Neen! Hoe meer punten, hoe fijner en gedetailleerder het beeld. Bij de 8K-televisies van Samsung gaat het niet zomaar om wat meer: het zijn er vier keer meer dan bij een 4K Ultra HD-tv, voor een totaal van 33.177.600 pixels. Op een bepaald moment heb je er zoveel dat je vanuit je zetel niet langer kunt zien dat het gaat om aparte puntjes. Dan wordt het pas echt levensecht en amper van het echt te onderscheiden. Beelden lijken wel over echte diepte te beschikken en 3D te worden. Het wordt dus levensecht. En dat is de sleutel tot een filmavond zoals in de bioscoop.

samsung, qled, 8k, tv

Je er echt in laten geloven

Voor een geslaagde filmavond moet je wat er op het scherm ziet, echt beleven, zodat je met je hoofd in het verhaal zit en even je omgeving vergeet. In Hollywood noemen ze dat ‘suspending your disbelief’, jouw ongeloof heel even laten verdwijnen. Je brein weet natuurlijk altijd wel ergens dat je in de sofa zit met een schaaltje nootjes voor je, en dat The Hulk niet jouw geheime basis zit kort en klein te slagen. Maar een geslaagde film (of game!) zal je overtuigen zodat je echt geeft om wat er op het scherm gebeurt. Alles wat filmmakers doen, is er op gericht: het script, de acteerprestaties, het geluid en natuurlijk ook alles wat je ziet. Van de decors en kostuums tot de belichting en het camerawerk. Cruciaal is wel dat deze beeldenpracht perfect aan je gepresenteerd wordt. En daar komt het 8K-realisme van een Samsung-televisie om de hoek kijken. Je ziet elk detail in elke scène.

samsung, qled, 8k, tv

Het grote geheim

Films en games in 8K zijn nog even toekomstmuziek, maar wil dat zeggen dat een 8K-televisie nu geen zin heeft? Helemaal niet. De 8K-tv's van Samsung zijn immers uitgerust met Artificiële Intelligentie die ouder beeldmateriaal opwaardeert naar verbluffende 8K-beelden. Hierdoor krijg je al van het eerste moment een ongelooflijke kijkervaring. Hoe doet Samsung dat? Het grote geheim van zijn 8K-televisies heet de Quantum Processor 8K. Een unieke chip van Samsung die allerlei slimme technologieën toepast om een prachtig 8K-beeld te creëren.

De tv denkt mee

Het is niet zomaar een kwestie van wat puntjes extra op het scherm te tekenen. De AI-technologie gaat intelligent te werk en analyseert het beeldmateriaal om de juiste toevoegingen te doen. Logisch, want pakweg het blauw van een hemel is anders dan een blauwe oceaan. Want een levensecht, geloofwaardig beeld creëren blijft het doel. Kijk je bijvoorbeeld naar een film in Ultra HD-resolutie via de Netflix- of Disney+-app op je tv? Dan zal de Quantum Processor 8K-chip die in een Samsung-tv zit op intelligente wijze de beelden opwaarderen zodat ze haarscherp tonen, zonder ruis en met herstel van verloren details. Dat analyseren en het creëren van beeldpunten gebeurt overigens ‘live’. Vliegensvlug, zodat je geen vertraging merkt. Het mag gezegd worden: dit is grensverleggende spitstechnologie. Dezelfde film ziet er dus beter uit op een Samsung 8K-tv dan op een 4K-evenknie, met dank aan die 8K-upscaling die uniek is voor Samsung.

Versterkt de troeven

De Quantum Processor 8K versterkt de andere troeven van een 8K-televisie van Samsung. Zoals het QLED-scherm, dat vanuit elke hoek er goed uitziet en kleuren prachtig presenteert. De QLED-schermen zijn ook kampioenen in het tonen van HDR-beelden. Films en games worden zo nog realistischer.

samsung, qled, 8k, tv
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()