Menu
Terug

Dit zijn de hoogtepunten van CES 2020

14 januari 2020

Al meer dan vijftig jaar trekken professionals uit de elektronicasector begin januari naar de Consumer Electronics Show (CES), waar ze een voorsmaakje krijgen van alle aanstaande nieuwigheden. Onze redactie volgt het spektakel ter plaatse, in Las Vegas, en houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over CES 2020.

Wat is CES?

Wat je moet weten over de beurs

Zoals ieder jaar vreet de Consumer Electronics Show (ofwel CES 2020) weer heel Las Vegas op. Vanuit het Las Vegas Convention Center, het uit drie enorme hallen bestaande conferentiecentrum dat het hart van het jaarlijkse evenement vormt, zwermen 180.000 vakbezoekers uit naar nog tien andere conventiecentra en balzalen in de buurt, meestal op de gelijkvloerse verdieping van opulente Las Vegas-hotels als Mandalay Bay, The Mirage en The Wynn.

ces 2019, ces 2020, consumer electronics show, las vegas

De Consumer Electronics Show is, zeker sinds tien à vijftien jaar geleden letterlijk iederéén gek werd van digitale media, een begrip geworden: een jaarlijks weerkerende hoogmis, waar innovaties op gebied van entertainment-, computer-, audio-, smart home- en autotechnologie worden tentoongespreid voor technologiebeluste geeks. Heel wat van de producten die op CES 2020 worden getoond zijn prototypes of vroege versies: voor de grote elektronicamerken is het een uitgelezen moment om alles te tonen wat ze hebben en kunnen. Dingen die binnen weken of maanden pas zullen verschijnen, maar ook technologie die niet meteen - of soms nooit, zoals een aanzienlijk deel van al wat er hier wordt getoond - een winkelrek van dichtbij zal zien.

Las Vegas is ook jaarlijks de plaats waar de elektronicamerken hun troeven op tafel gooien. Tijdens voorbije edities werd hier onder meer de oled-beeldtechnologie (2008), de Blu-Ray-videostandaard (2004), de Xbox-gameconsole (2001), de cd (1981) en de huiscomputer (1978) aan het grote publiek getoond: producten of nieuwe productcategorieën die later een revolutie zouden betekenen in hun veld. Maar er zijn ook technologietrends die zich, na soms jarenlang te hebben gegist op de achtergrond, voor het eerst duidelijk beginnen af te tekenen in Las Vegas. Dit jaar, zo verwacht uitbater Consumer Electronics Association, zullen er heel wat nieuwe producten opduiken gebaseerd op nieuwe technologieën als blockchain (een soort online 'waarheidsgarantie'), artificiële intelligentie, robotica en internet of things (gewone voorwerpen die een internetaansluiting krijgen).

CES 2020 in cijfers

De CES is de grootste gadgetshow ter wereld. Er worden ongeveer 175.000 bezoekers verwacht. Dat is veel, want je bent enkel welkom als je voor de industrie of pers werkt. Gewoon binnenlopen als Jan met de Pet lukt niet. Wie er is, kan zijn ogen goed de kost geven, want er zijn 4.500 stands van bedrijven uit circa 160 landen. Waanzinnig veel thema’s komen aan bod, van 3D-printing tot VR. Je kunt er ook luisteren naar bekende sprekers, van de oprichter van Google tot Ivanka Trump!

De voorbeschouwing

Welke gadgets verwachten we?

CES 2020 is niet cool omdat het plaatsvindt tussen de blitse casino’s van The Strip in Las Vegas. Nu ja, ook wel een beetje, maar het is vooral the place to be om de nieuwste tv’s en gadgets te ontdekken. Wij zijn er uiteraard bij – maar wat kunnen we in Sin City verwachten?

Het eerste wat opvalt als je CES bezoekt, zijn de vele schermen. Want op CES is de tv nog altijd echt de koning. Je ontdekt meteen wat grote namen zoals LG en Samsung dit jaar qua technologie gaan uitbrengen. Denk aan nieuwe beeldtechnologie, met 8K als grote headliner, maar ook slimme ideeën die het televisiescherm nog beter in je interieur doen opgaan.

CES, Consumer Electronics Show, Las Vegas, CES 2020

Een tipje van de sluier is al gelicht: LG pronkt met een oprolbaar OLED-scherm dat vanuit een compact kastje aan het plafond naar beneden zakt en Samsung wil je verleiden met een 8K-toestel met geen enkel schermrandje. Omdat 8K zo scherp is dat het levensecht oogt, lijkt het wel alsof er een nieuwe raam in je woonkamer is bijgekomen. Maar wel een waar je naast natuurbeelden ook spannende reeksen op kunt bekijken. Er worden uiteraard ook ‘gewone’ tv-toestellen getoond in Vegas, met bereikbare prijskaartjes en met knappe beeldkwaliteit. Een grote technische vernieuwing dit jaar is wellicht HDMI 2.1, onder meer met leuke features voor de gamer in huis. Dat is goed getimed, want tegen het einde van 2020 komen de nieuwe PlayStation en Xbox er aan – en die zouden wel eens 8K-gaming aankunnen!

 

CES 2020, CES, Consumer Electronics Show, Las Vegas

Plooien maar

Je ontdekt in Vegas niet enkel hoe de tv van de toekomst er uitziet, maar ook je computer. Zeker dit jaar verwachten we veel innovatieve concepten en slimme ideeën. Laptops met twee schermen en mobiele toestellen die zich gewillig laten opplooien staan op onze verlanglijst. Eén opvouwbare telefoon zal er niet bij zijn, wegens niet welkom vanwege de CES-organisatie: de Escobar, een vouwbare smartphone gebouwd door het merk van de broer van de meneer Escobar die je misschien kent van de Netflix-reeks Narcos. Misschien wegens te verslavend?

Supersnel op de fiets

Het klopt, op CES worden meestal weinig smartphones gelanceerd. De coolste nieuwe telefoons zijn voor iets later, tijdens de MWC-beurs in Barcelona. Maar je kunt er zeker van zijn dat deze keer in Las Vegas mobiele toestellen wél goed aan bod komen. En dat heeft allemaal te maken met 5G. In ons land gebeurt er nog niet zo veel mee, maar in andere landen zijn ze helemaal klaar voor ultrasnelle mobiele netwerken.

Het gaat trouwens niet enkel om 5G-smartphones, maar misschien nog meer om alle andere mogelijke toepassingen. Auto’s die autonoom rijden bijvoorbeeld. Die zijn er ook op de CES-beurs. Ook dit jaar, want overal ter wereld is er interesse in voertuigen die elektrisch rijden. Vierwielers, maar ook tweewielers. Wedden dat er ook nieuwe high-tech fietsen, scooters en steps rondtuffen in Vegas? En hou je vast: Hyundai is van plan om een vliegende auto te tonen!

 

 

CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas

De slimste thuis

Op CES kun je ook heel wat smarthome-gadgets verwachten. Van slimme deurbellen tot intelligent witgoed, het is duidelijk dat we op de vooravond staan van een echte smarthome-revolutie. Het belangrijkste nieuws is er: Apple, Google, Amazon en anderen gaan samenwerken om te zorgen dat alle smarthome-toestellen met elkaar kunnen praten. Nu is dat nog niet het geval, waardoor je soms bepaalde merken en toestellen niet kunt combineren.

CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas

Maar dankzij de op CES aangekondigde CHIP-standaard die allerlei smarthome-apparaten (ook reeds verkochte) met elkaar laat praten, komt dat in orde! Over smart gesproken: Samsung plant voor CES 2020 iets heel bijzonder op vlak van AI. Wat juist, weten we nog niet. Maar een reeks mysterieuze tweets beloven ‘iets dat je nog nooit hebt gezien’ en ‘een artificiële mens’! Spannend!

Onze favoriete hoogtepunten

Onze redacteur ter plaatse

Samsung mikt op de TikTok en Instagram liefhebbers

De Sero (Koreaans voor verticaal), zo heet de nieuwe lifestyle tv van Samsung. Deze 43” QLED-tv is gemotoriseerd om van landschapsmode naar portretmode te kantelen. Net zoals je smartphone dus en ideaal om je Instagram of TikTok-video’s en foto’s te bekijken. Je paart je telefoon met de Sero via NFC en je kunt het beeld van je smartphone spiegelen op het scherm. Wanneer je je smartphone draait, kantelt de Sero mee in de juiste richting. De grote voet bevat niet enkel de motor, maar ook een 4.1 kanaal 60 Watt geluidssysteem.

CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas
CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas

Uitbreiding van 8K portfolio

Samsung zet zoals verwacht zijn 8K opmars verder. Het nieuwste QLED vlaggenschip, de Q950TS, pakt uit met een indrukwekkend ontwerp dat nauwelijks nog een rand heeft. Maar liefst 99% van het oppervlak van het scherm is voor het beeld (tegenover 95% op een doorsnee tv), en wie het scherm vanop een normale kijkafstand bekijkt krijgt de indruk dat het scherm helemaal geen rand heeft. Met een profiel van nauwelijks 15 mm is het toestel bovendien erg slank, en aan de wand gemonteerd is het een echte blikvanger. De verbeterde Quantum Processor 8K bevat nu een neuraal netwerk dat zichzelf continu verbetert om nog gedetailleerdere upscaling-resultaten te leveren. Wie de hoogst mogelijk beeldresolutie wenst zal in 2020 kunnen kiezen uit drie modellen, de Q950TS, Q900TS en Q800T.

LG: 8K, oprolbaar en Gallery Design

Met de oprolbare OLED R maakte LG vorig jaar een grote indruk. Dat model moet uiteindelijk dit jaar op de markt komen, zij het wel met een erg stevig prijskaartje. Maar LG had ook iets nieuws in petto, een variant van de OLED R die uit het plafond naar beneden rolt, zoals een filmscherm. Ook 8K-toestellen konden niet ontbreken, dit jaar komt er naast de 88” OLED ook een 77” versie, en nieuwe 8K nanocell LCD-modellen. De papierdunne Wallpaper blijft een indrukwekkend stuk, maar wie de bijhorende soundbar liever kwijt dan rijk is, kan nu kiezen voor de Gallery Design versie. Die is 22 mm dik en hangt perfect vlak tegen de muur.

CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas

LG maakt OLED een stapje kleiner

LG pakte ook uit met een 48” OLED-model. Daarmee komt het niet alleen tegemoet aan de vraag naar een iets kleiner model. LG mikt met deze 48” ook expliciet op gamers die een groot scherm zoeken. Dankzij een ultrasnelle responstijd, extreem lage input lag, ondersteuning van hoge frame rates (tot 4K 120HZ) en NVIDIA’s Gsync technologie voor perfect vloeiende beelden is deze kleinere OLED een echte gamingparel. Uiteraard is er ook een volledig nieuwe line-up, maar LG liet weten dat het OLED-paneel essentieel onveranderd is. De vernieuwingen schuilen vooral in de nieuwe Alpha9 gen3 processor.

Panasonic brengt Hollywood naar nog meer woonkamers

Het nieuwe OLED topmodel van Panasonic, de HZ2000, verschilt op hardwarevlak nauwelijks van zijn voorganger, de GZ2000, aldus Panasonic. Maar er zitten wel twee nieuwe technologieën in die je filmervaring nog beter moeten maken. De eerste is de ‘Filmmaker mode’, waarbij het beeld trouw aan de visie van de filmmaker getoond wordt, met alle beeldverwerking uitgeschakeld. De Panasonic detecteert wanneer er een film start en geeft je dan de optie om die mode te activeren, of je kan dat manueel via een toets op de afstandsbediening.

Nog betere resultaten met Dolby Vision IQ

Wie seizoen 8 van Game of Thrones al gezien heeft herinnert zich ongetwijfeld de episode ‘The Long Night’, die zich helemaal afspeelde in het duister. Zelfs in een matig verlichte woonkamer was het moeilijk om te onderscheiden wat er aan de gang was. Omgevingslicht heeft een grote impact op hoe we beelden zien. Bij veel omgevingslicht zien heldere scènes er veel fletser uit, en in donkere scènes wordt heel wat zwartdetail moeilijk te zien. Dolby Vision IQ gebruikt de lichtsensor om op slimme wijze het beeld aan te passen zodat helder beelden terug meer impact hebben en donkere beelden meer detail en kleur tonen. Dolby Vision IQ zla beschikbaar zijn op de toestellen van Panasonic en LG.

TCL pakt uit met mini-leds

MicroLED-schermen krijgen veel aandacht, maar zijn helaas nog steeds niet beschikbaar als consumentenproduct. TCL toonde zijn ‘Vidrian’ technologie, waarbij piepkleine mini-leds gebruikt worden in de achtergrondverlichting. Dat maakt het mogelijk om meer dan 5.000 dimming zones te creëren, en dat resulteert in een uitmuntend contrast en intense helderheid. Quantum dots zullen instaan voor fantastische kleuren. In een verdere stap zou het productieproces nog geoptimaliseerd worden zodat het scherm minder dan 10 mm dik is.

CES 2020, Consumer Electronics Show, CES, Las Vegas
CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas

Sony zet in op 8K met nog beter tv-geluid

Sony’s nieuwste 8K-model, de ZH8, moet een betaalbare versie van de fantastische, maar erg dure ZG9 worden. Het toestel erft veel eigenschappen van de ZG9, maar levert vooral ook een flinke verbetering voor audio. Met de ‘Frame Tweeter’ gebruikt Sony een metalen onderdeel van het kader links en rechts van het beeld als tweeter. Daardoor lijken de stemmen meer uit het beeld te komen in plaats van onderaan het beeld. De tv is bovendien uitgerust met een dubbele subwoofer voor rijke bassen, en kan dankzij Acoustic Auto Calibration het geluid optimaliseren op basis  van de kamerakoestiek. Gelijkaardige verbeteringen zien we in het nieuwe A8 OLED-model en de XH95 en XH90 LCD-modellen. Ook Sony zal een 48” OLED-model aanbieden.

AI overal

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken van CES. Deep learning, self learning, neurale netwerken, je vindt ze in quasi elk product. De beeldprocessoren van de tv’s maken er gebruik van, robots leren er hun taken beter mee  uit te voeren, auto’s leren er zelfstandig mee rijden. Een greep uit het aanbod: Samsung toonde ‘Ballie’ een kleine bolvormige robot, die dienst doet als een soort digitale oppas/butler/organisator in je huis. Bosch pakt uit met ‘Soundsee’ een apparaat dat door astronauten aan boord van het ISS gebruikt wordt. Het luistert naar alle geluid in het station en gebruikt AI om te analyseren of er iets ongewoons te horen is. Toyota heeft plannen om een slimme stad, ‘Woven City’, te bouwen in Japan. Er zullen enkel zelfrijdende auto’s zijn, en gebouwen, mensen en voertuigen staan in continue verbinding.

CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas
CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas

Robots, de nieuwe lievelingen

Ook robotica blijft een favoriet onderdeel van de CES. En neen, dan hebben we het niet over speelgoedrobots, al worden die soms indrukwekkend complex. Robosen had bijvoorbeeld een heuse transformer op hun stand staan. Maar er zijn ook heel wat andere toepassingen. Robots die op je raam kleven en het helemaal wassen, dat is pas handig. Of robots die pakjes in-en uitladen van een bestelwagen. Ook exoskeletten worden steeds populairder. Dankzij krachtige motorondersteuning kan je zo taken doen die anders onmogelijk waren. De Samsung GEMS bijvoorbeeld helpt mensen die het lastig hebben met wandelen. Indrukwekkender nog is de Sarcos Guardian XO, een volledig pak dat gebruikt kan worden om zware taken zoals vliegtuigonderhoud, of bagagehandling moeiteloos uit te voeren.

Je ziet ze vliegen, de auto’s

CES is geen autobeurs, maar in de Noordhal vind je wel alle autoconstructeurs terug en kan je de meest futuristische wagens bewonderen. Van een Lamborghini uitgerust met Amazon Alexa, tot de vliegende Uber van Hyundai die tegen 2030 op de markt zou komen. Van alle futuristische modellen scoorde de Mercedes Vision AVTR toch wel het hoogst. Geïnspireerd door de James Cameron film Avatar, moet het een voorbeeld zijn van hoe mens en technologie samensmelten in de toekomst. En om maar te tonen hoe belangrijk de auto-industrie is voor CES: ook Sony pakte dit jaar uit met een prototype, de Vision-S. Voor de eigenlijke wagen werkte het samen met heel wat andere bedrijven, maar het is Sony vooral te doen om het entertainment-systeem en om de vele sensors en camera’s die in zo een moderne wagen zitten.

CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas
CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas

3D-printen voor iedereen

3D printers hebben ondertussen het stadium waar je moest kiezen tussen knullige zelfbouwprojecten of dure industriële machines achter zich gelaten. Er is een breed aanbod van machines beschikbaar en je kunt al voor enkele honderden euro’s aan de slag. Wil je je creativiteit helemaal de vrije loop laten, kijk dan naar het aanbod van Snapmaker. Met één machine kan je zowel 3D-printen, lasersnijden en computergestuurd fresen.

XR: duik in een andere wereld

Virtual Reality (VR) en Augemented Reality (AR), samen wel eens XR genoemd zitten ook in de lift. Op CES zagen we een hele reeks brillen, van klein tot groot en toepassingen van industrieel tot games. Een van leukste toevoegingen lijken ons deze Cyber Shoes. Je bindt ze aan je voeten en gebruikt ze al zittend. Door je voeten te bewegen over de vloer activeer je de rollers onder de schoenen en dat vertaalt zich in beweging in de virtuele wereld. Ook 3D-scanning zien we steeds vaker opduiken. Het wordt het steeds makkelijker en sneller om bepaalde voorwerpen of jezelf in te scannen en in de virtuele wereld te plaatsen.

CES, CES 2020, Consumer Electronics Show, Las Vegas