Menu
Terug

CES 2022: de nieuwste tech en gadgets

07 januari 2022

Het techjaar begint altijd groots met de CES-beurs in Las Vegas. Wat hebben techgiganten zoals Samsung, LG, Sony en vele andere dit jaar voorgesteld? De coolste nieuwigheden ontdek je hier!

Bijzonder jaar

Van oudsher was de CES-beurs dé plaats waar tv-fabrikanten hun nieuwste technologieën voorstelden. Ook in 2022 is er veel nieuws. Het is zelfs een heel bijzonder jaar, want er zijn verschillende televisies voorgesteld die de strijd tussen OLED en LCD nog zullen aanscherpen. Maar CES is nog veel meer dan alleen nieuwe tv-modellen. Denk bijvoorbeeld aan coole hoofdtelefoons, smartphones, smarthome-apparaten en meer. Aan gekke gadgets ook geen gebrek.

25 miljoen ledjes

Iedereen kent LCD- en OLED-tv’s, maar tv-bouwers stomen een reeks nieuwe technologieën klaar die een nog betere beeldkwaliteit beloven. Lang moet je er niet op wachten. Al dit jaar verschijnen bij verschillende merken baanbrekende tv’s met levensechtere kleuren en verbluffende contrastniveaus. Het neusje van de zalm bij Samsung zijn de nieuwe Micro LED-toestellen. Die zetten tot 25 miljoen (!) aparte ledjes in om superveel controle te krijgen over het beeld. Klein nadeel: deze technologie zit voorlopig alleen in heel grote televisies. Heb je plaats voor een scherm van 89, 101 of 110 inch (lees: 2,8 meter) diameter en een passend budget? Dan moet je niet verder zoeken.

Bereikbaarder zijn de nieuwe Neo QLED-toestellen van Samsung met Mini LED. Het idee is gelijkaardig: gebruik veel minuscule leds om overal op het scherm heel gericht net genoeg licht aan te leveren. Deze technologie ligt al in de winkels, in 2022 verschijnen geüpdatete toestellen met een betere beeldprocessor en geluid.

CES 2022 TV samsung microled
CES 2022 TV QD oled Sony

De voordelen van OLED én LCD

Er woedt al jaren een strijd tussen OLED- en LCD-technologie, maar aan de horizon verschijnt een nieuwe techniek die de voordelen van beiden (ongelooflijk contrast én spectaculaire HDR-prestaties) combineert. De naam? QD-OLED. In 2022 duiken de eerste tv’s met deze techniek op. Sony heeft op CES het Bravia Master Series A95K-model voorgesteld met QD-OLED.

OLED-koning LG blijft natuurlijk niet bij de pakken zitten. Zo zullen de OLED Evo-schermen ook verschijnen in goedkopere OLED-modellen, en in de topklasse komen er heldere OLED.EX-schermen. Veel LG-modellen pronken in 2022 met een slanker design, en er is ook een 42 inch OLED gepland.

Panasonic heeft dan weer een nieuw OLED-vlaggenschip, de LZ2000. Het is een bijzonder toestel, uitgerust met een ongeziene collectie speakers die heel gericht tv-geluid kan leveren. Zo kan je in de sofa de voetbalmatch luid en helder aangeleverd krijgen, terwijl je partner wat verder in relatieve rust een boek kan lezen. Ook nuttig om aan die lawaaierige kinderprogramma’s te ontsnappen, ouders!

Vouwen mag

De opvouwbare smartphone kenden we al, nu is er ook een tablet/laptop met plooibaar scherm. En best wel een grote! De Asus ZenBook 17 Fold OLED bezit een fors scherm (17,3 inch) met in het midden een vouwlijn. Gebruik heel het scherm voor media bijvoorbeeld, of toon op de onderste helft een virtueel toetsenbord. Moet je veel tekst tikken? Dan kun je een echt klavier op een deel van het scherm vastklikken om een traditionelere laptop-vorm te krijgen.

Asus ZenBook 17 Fold OLED
CES 2022 mobiel gamen

Mobiele gamemonsters

De Fold OLED is verre van de enige nieuwe laptop op CES. MSI heeft verschillende nieuwe gaming-laptops voorgesteld, waaronder krachtige gamemonsters met de fonkelnieuwe RTX 3080 Ti laptop-GPU’s. Nog iets bijzonders: de ROG Flow Z13, de allereerste Windows-tablet expliciet bedoeld voor gamers. De specs zijn indrukwekkend gezien de compacte vorm: een Intel Core i9-12900H processor én een NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti GPU.

Interieurvriendelijke tv

De fervente filmliefhebber of gamer kiest voor een tv met de beste technische specificaties. Anderen willen wel een goed beeld, maar ook een televisie die de woonkamer niet overheerst. En al helemaal niet als hij uitstaat. Onder meer Samsung en LG hebben dit jaar opnieuw rekening gehouden met die interieurlovers en presenteren toestellen die heel wat harmonieuzer in de woonkamer staan. Bij Samsung zien we nieuwe The Frame-tv’s verschijnen, nu met een matter scherm dat subtieler aan de muur hangt. LG lanceert dan weer televisies met een gemotoriseerd stoffen paneel dat over het scherm schuift om de tv te verhullen. De Koreanen zijn daarvoor gaan aankloppen bij de gevierde meubelstofmaker Kvadrat. Zin in wat meer bling-bling? Loewe heeft je gehoord. De Duitsers vieren hun 99ste verjaardag door een 77 inch OLED-tv te presenteren, volledig bekleed in goud. Een limited edition voor de happy few, het zal je niet verbazen.

CES 2022 LG tv stoffen paneel
Samsung Galaxy S21 FE hippe kleuren

Fan Edition

Voor de meeste nieuwe smartphones is het nog even wachten. Maar wacht, Samsung heeft wel iets knap getoond op CES: de nieuwe Galaxy S21 FE. Dit is de Fan Edition van zijn topmodel, met een iets groter scherm en beschikbaar in verschillende hippe kleuren. Ja, ook een trendy groen.

Gamers in het vizier

Gaming is een wereldwijd fenomeen van alle generaties. Verrassend is het dus niet dat er op CES enorm veel aandacht is voor gamers. Van tv’s die 144 Hz refreshrates bieden voor de veeleisende pc-gamer (onder meer bij TCL en Samsung) tot draadloze oortjes in JBL’s Quantum-gaminglijn. Dit zijn niet zomaar in-ears, want in de doos zit een USB-zender die je kunt verbinden met diverse consoles, incluis de Switch.

Samsung lanceert dan weer HDR10+ GAMING, een HDR-versie speciaal voor gameliefhebbers die ondersteund zal worden op bepaalde tv’s en nieuwe gamemonitors. De pas voorgestelde NVIDIA-kaarten kunnen het aanleveren. Geen zin in nieuwe hardware? De Google Stadia- en GeForce Now-gamestreamdiensten komen naar de nieuwste Samsung-tv’s, zodat je in hoge kwaliteit kunt gamen zonder high-end hardware. Ben je een van de lucky few met een PlayStation 5? Begin alvast te sparen, want dit jaar verschijnt de PlayStation VR2-bril met bijhorende coole controllers. Dankzij heel scherpe OLED-schermpjes zou deze bril je overtuigend naar een andere wereld kunnen vervoeren.

CES 2022 gaming
LG tiiun tuin in je huis

Een tuin naast de sofa?

Het lijkt een beetje op een woordgrap, de LG tiiun. Dit is immers een slimme binnentuin voor mensen die buiten geen plek hebben voor plantjes. ‘Tiiun’ is echter Koreaans voor ‘kiemen’. Dat woord past goed bij dit unieke toestel dat dankzij een slim design en een eigen klimaat plantjes laat groeien in vier tot acht weken. En ja, het zorgt zelf wel voor water.

Feestje bouwen

Op CES stelt JBL altijd een karrenvracht aan nieuwigheden voor. Voor de Amerikanen is het nu eenmaal een thuismatch. Verwacht je aan updates voor populaire producten, zoals de JBL Live Pro 2 met betere noise cancelling en batterijduur. Een feestje bouwen kan dan weer met een krachtigere Boombox 3 of een vijfde versie van de opvallende Pulse Bluetooth-speaker met spectaculaire lichteffecten. Je kunt er niet naast kijken!

JBL is uiteraard niet de enige die hoofdtelefoons en leuke audiospullen presenteert op CES. LG mag trots zijn op de S95QR, zijn nieuwe topmodel onder de soundbars. Die heeft als eerste ooit vijf speakers die naar boven stralen en voor 3D-geluid zorgen.

CES 2022 JBL boxen speakers
LG StanbyME mini-tv of reuzetablet

Mini-tv of reuzetablet?

Is het een tv of een tablet? Moeilijk te zeggen als het over de LG StanbyME gaat. Het is een aanraakscherm van 27 duim op een stand en met een accu, bedoeld als een mobiel scherm dat je naargelang het moment van de dag verplaatst van de keuken naar de slaapkamer. En naar de wc? Wel, euh, het kan.

Een slimmer huis

Smarthome staat op CES steeds meer in de kijker. Omdat de Amerikaanse markt anders is dan de Europese, komen echter niet alle CES-gadgets onze kant uit. Dat slim bad van Kohler bijvoorbeeld (omgerekend 8.000 euro) of de volledige slimme voordeur van Masonite, daarvoor moet je wellicht tot over de oceaan verhuizen. Sommige andere slimme spullen duiken hier wel op. De Alarm Glass Break Sensor van Ring bijvoorbeeld, dat het geluid van brekend glas herkent. Een inbreker die een raam kapotslaat? Jij bent niet thuis en hoort het dus niet, maar op je telefoon verschijnt wel een melding.

Ook witgoed wordt slimmer. Zo willen Samsung, Haier en Electrolux in de toekomst samenwerken zodat een slimme koelkast van het ene merk kan communiceren met een wijnklimaatkast van het andere. Oh ja, Samsung gaat een smarthome-brein inbouwen in bepaalde koelkasten, tv’s en andere apparaten. Zo kun je gemakkelijk allerlei zaken automatiseren, zoals je verlichting en binnentemperatuur. 2022 wordt sowieso een spannend jaar voor het slimme huis, want steeds meer merken ondersteunen de nieuwe Matter-standaard. Dat heeft één groot voordeel: het wordt gemakkelijker om smarthome-toestellen met elkaar te laten samenwerken, wat nu soms nog uitdagend is.

Woef

Maar wacht eens even: waarom is al die slimmigheid alleen voor de mens bedoeld? Tijd om ook je huisdier wat high-tech cadeau te doen. De Smart Dog Collar bijvoorbeeld, pas gepresenteerd in Las Vegas en binnenkort hét snufje voor je favoriete viervoeter. Met deze halsband kun je de gezondheid van Bobbie monitoren en kun je zijn locatie bepalen. Zit de hond te veel aan de brokjes? Met deze halsband zie je dat hij genoeg beweging krijgt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()