Maak van je woon- of hobbykamer een heuse thuisbioscoop. Een groot en goed scherm, indrukwekkend surroundgeluid en de juiste mediaspeler om dat in goede banen te leiden, vormen de basis. Wij zetten je op weg.
Groter is echt beter
Met een 40-inch tv maak je geen thuisbioscoop, dat voelt iedereen onmiddellijk aan. Een enorm scherm is immers een van de belangrijkste redenen waarom een bezoekje aan de cinema zo indrukwekkend is. Kies voor je thuisbioscoop dan ook het grootste scherm dat je kunt en/of wilt plaatsen. De minimumvereiste lijkt ons een 55-inch scherm. Bij televisies geven we vaak deze richtlijn: de ideale schermdiagonaal (in centimeter) voor film is de kijkafstand (in centimeter) gedeeld door anderhalf. Maar voor projectie, zeker als je een echte thuisbioscoop wilt, mag je nog een stapje verder gaan. De ideale schermdiagonaal bereken je dan door de kijkafstand te delen door 1,2. Zo vult het beeld ongeveer veertig graden van je blikveld, net zoals in de bioscoopzaal.
Projector of tv?
Wie vroeger een thuisbioscoop wou, kon niet anders dan voor projectie kiezen. Maar vandaag zijn televisies ook in erg grote schermformaten verkrijgbaar en zijn ze een degelijke optie voor je thuisbioscoop. Een tv heeft ook allerlei voordelen: hij komt met een geluidsoplossing ingebouwd, en dankzij smart-tv-features ook met allerlei streamingdiensten. Een projector blijft echter de oplossing als je echt groot (meer dan 80 inch schermdiagonaal) wilt gaan, aan een betaalbaar budget. Dat je een geluidsoplossing moet voorzien, is niet noodzakelijk een nadeel: zo kun je immers perfect zelf kiezen wat je wilt. Projectors vergen ook iets meer aandacht bij de plaatsing en je moet een scherm voorzien. Al voegen we daar aan toe dat je ook perfect kunt starten met een matwitte muur.
Kies voor knallend geluid
Al te gemakkelijk besteden we enkel aandacht aan het beeld. Dat is helaas onterecht. Dat echte cinemagevoel komt voor een belangrijk deel van een sfeervolle, krachtige soundtrack en het gevoel dat je midden in de actie zit. Besteed dus ook wat aandacht aan het geluid. De eenvoudigste oplossing is een soundbar: dat toestel is compact en handig te gebruiken, en je hebt niet te veel gedoe met kabels. De beste oplossing is een AV-receiver met bijhorende luidsprekers. Je moet dan wel weliswaar kabels voorzien naar elke luidspreker, maar in ruil krijg je wel onovertroffen surroundgeluid.
Criteria voor je soundbar
Let voor je soundbar minstens op volgende mogelijkheden. Projectors bieden zelden de ARC-functie (Audio Return Channel) op hun HDMI-aansluitingen. Daarom is het belangrijk dat je je bronnen kunt aansluiten op de soundbar die daarvoor moet beschikken over een of meerdere HDMI-ingangen en een HDMI-uitgang (om het beeld door te geven aan de projector). Zijn die aansluitingen niet aanwezig, dan sluit je de bronnen aan op je projector en breng je de audio via een optische digitale kabel of analoge stereokabel naar je soundbar. Bij televisies kun je voor een gelijkaardige opstelling gaan, maar is er ook een alternatief voorhanden. Sluit al je bronnen aan op de tv en gebruik HDMI-ARC om het geluid naar de soundbar te brengen. Die moet dan uiteraard uitgerust zijn met een HDMI-uitgang die ARC ondersteunt.
WiFi en/of Bluetooth zijn handige features voor je soundbar omdat je dan ook het geluid van je smartphone naar je soundbar kunt streamen. Zo geniet je in je thuisbioscoop niet alleen van films, maar ook van al je muziek. Wil je het summum in audio, kies dan voor een soundbar die Dolby Atmos ondersteunt en beschikt over naar boven gerichte speakers. Dolby Atmos is het modernste surroundformaat en kan zelfs geluid boven je hoofd laten klinken. Je moet de audio dan wel via HDMI naar je soundbar brengen. Wil je extra bassen en zelfs surroundgeluid? Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om een draadloze subwoofer en draadloze surroundluidsprekers aan te sluiten.
De juiste bronnen kiezen
Een groot scherm betekent ook dat je gemakkelijker fouten ziet in het beeld. Kies dan ook voor de best mogelijke bronnen. Ultra HD Blu-ray levert de allerbeste resultaten. Kies een mediaspeler die je ook toegang biedt tot streamingdiensten zoals Netflix of YouTube. Moderne gameconsoles bieden fantastische beeldkwaliteit (tip: gamen op groot scherm moet je zeker eens proberen). Ze beschikken vaak ook over een ingebouwde mediaspeler en de Netflix-app.
Breng wat extra sfeer
Een projector, een soundbar en het juiste bronmateriaal: meer heb je vaak niet nodig. Maar om een thuisbioscoop nog wat extra elan te geven, moet je ook aan de inrichting denken. Voor je projector is het best dat je de ruimte goed kunt verduisteren. Zorg voor donkere gordijnen indien mogelijk. Zet een paar kleine sfeerlichten bij de zetel - liefst dimbaar - en vermijd dat ze licht op het scherm schijnen. Voorzie tenslotte nog een paar leuke accenten in je inrichting: een coole filmposter of twee, een popcornmachine en een kleine koelkast voor de drankjes. Nu ben je helemaal klaar om van de ultieme filmavond te genieten!
Tips voor de perfecte plaatsing
Je ogen moeten ongeveer op een derde van de beeldhoogte kijken, te meten van onderaan het beeld. Vermijd je beeld te hoog te plaatsen; naar boven kijken is erg belastend voor je nek.
Een projector staat best perfect centraal voor het beeld. Staat hij uit het centrum, dan zal de projectie een trapeziumvervorming tonen. Die kun je corrigeren met de keystone-correctie, maar dat vermijd je beter omdat je dan details verliest.
Gebruik je een opstelling met surroundluidsprekers, plaats die dan niet ver achter je en naar voor gericht. De ideale plaats is links en rechts naast je, en naar de zitplaatsen gericht.
Plaats je soundbar en/of centerspeaker vlak onder het beeld. Zo creëer je de illusie dat het geluid uit het scherm komt.