Menu
Terug

De voordelen van een actiecamera

Productwijzer
Leestijd minuten
13 juli 2018

Om je sportieve of avontuurlijke exploten te filmen, is een gewone camera te log en een smartphone te onhandig. Met een robuuste en compacte actiecamera film je overal en in alle omstandigheden.

Een actiecamera is een camera die in de eerste plaats bedoeld is om te filmen. Je kunt er ook foto’s mee maken, maar ze komen toch pas echt tot hun recht als je er video mee opneemt. Ze zijn veel compacter en lichter dan een gewone camcorder je hebt er al van minder dan vijftig gram. Hoe lichter, hoe beter, zeker als je van plan bent ze op een helm of aan je arm te dragen, want dan telt elke extra gram door. Door zijn kleine afmetingen kun je een actiecamera op de meest onmogelijke plaatsen bevestigen zonder dat hij je hindert. Zo leg je unieke standpunten vast.
Lees meer over de camcorder

Actiecamera

Wil je een actiecamera gebruiken in het Hoge Noorden of in tropische jungles, controleer dan even bij welke temperatuur de camera nog kan werken. Sommige actiecamera’s functioneren bij 20 graden Celsius onder nul en bij tropische hitte.

actiecamera - Scherp, Scherper, Scherpst

Scherp, scherper, scherpst

Net als een camcorder heeft een actiecamera een bepaalde maximale resolutie. Dat is een maat voor het aantal beeldpunten of pixels dat de camera vastlegt. Hoe meer pixels, hoe meer detail in het beeld. Keerzijde: een hogere resolutie betekent ook een groter bestand. Per minuut dat je filmt heb je dus meer ruimte nodig om een video in hogere resolutie op te slaan. Gelukkig zijn geheugenkaartjes niet meer zo duur. De meeste actiecamera’s gebruiken het vlot te vinden microSD-geheugenkaarttype.

De goedkoopste actiecamera’s filmen in HD-resolutie, ook 720p genoemd (1.280 x 720 pixels). De middenklasse kan filmen in Full HD (1080p, 1.920 x 1.080 pixels). Op de topmodellen vind je de ultrahoge UHD- of 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixels). Op een 4K-video zie je veel meer details - op voorwaarde dat je de video afspeelt op een scherm dat ook een 4K-resolutie ondersteunt, zoals een recente flatscreentelevisie of een computermonitor met ultrahoge resolutie.

Vloeiend in beeld

Even belangrijk, zoniet belangrijker dan de resolutie is de maximale framerate. Dat is het aantal beelden per seconde waaruit een video is opgebouwd. Standaard voor video is 30 frames per seconde (30 fps). Voor snelle actie is een hogere framerate van 60 fps echter beter. Je krijgt een veel vloeiendere video, zonder het schokkerige effect dat je op 30 fps kunt krijgen. De meeste actiecamera’s bieden ook hogere framerates, tot 120 of zelfs 240 fps. Daarmee kun je video in slow motion opnemen; bij het afspelen wordt de video automatisch vertraagd tot 30 fps voor een 4x of 8x slow motion effect. Soms wordt bij deze hoge framerates de maximale resolutie beperkt. Een actiecamera die normaal in 4K filmt, zal dan overschakelen naar de lagere Full HD-resolutie om 120 fps vast te leggen.

actiecamera - Vloeiend in beeld

Scherm op je smartphone

We zeiden al dat een actiecamera zo compact mogelijk moet zijn. Dat betekent helaas ook dat het scherm op de camera niet bijster groot is. Het is dan ook niet echt ideaal om te bekijken wat je gefilmd hebt. Dat kan beter op je smartphone (zie verder). Gebruik het scherm vooral om te controleren of de camera goed gericht staat. Dat zal meestal wel het geval zijn, want een actiecamera bevat meestal een ultragroothoeklens die een heel breed zichtveld geeft. Controleer wel of de camera niet te veel naar boven of onderen gericht staat - je zou niet de eerste zijn die de grond filmt in plaats van wat er voor je gebeurt. Sommige actiecamera’s hebben alleen een statusscherm waarop je de belangrijkste instellingen kunt controleren.

actiecamera - Stabiel filmen

Stabiel filmen

Een actiecamera wordt vaak gebruikt terwijl de camera zelf beweegt: op het stuur van je mountainbike terwijl je langs een bosweg naar beneden rijdt, of op je skihelm tijdens een afdaling. Onvermijdelijk gaat de camera dan zelf trillen. Die trillingen moeten zo goed mogelijk gestabiliseerd worden, anders krijg je een schokkerige video waar niemand voor zijn plezier naar kijkt. Het beste is wanneer de actiecamera over optische beeldstabilisatie beschikt. Digitale beeldstabilisatie kan ook, maar is minder efficiënt. Je kunt ook een speciale gimbal voor actiecamera’s gebruiken. Die beperkt wel je bewegingsvrijheid en is daardoor niet voor alle activiteiten geschikt.

De wereldbol

Sommige actiecamera’s filmen in 360 graden. Ze bevatten twee lenzen en combineren het beeld dat deze vastleggen tot een video die een bolvormig (sferisch) beeld van 360 graden in het rond toont. Wanneer je de 360-graden video bekijkt, kun je zelf het gezichtspunt kiezen door in de video rond te scrollen of te vegen. Zo kun je dezelfde video meermaals bekijken! In combinatie met een 360-graden bril kun je in een 360-graden video gewoon rondkijken door je hoofd te draaien - net alsof je zelf in de scène staat. Omdat je bij het bekijken van een 360-graden video altijd maar een deel van het volledige beeld ziet, is het belangrijk dat de resolutie zo hoog mogelijk is.

In het water

Heel wat actiecamera’s zijn min of meer bestand tegen water. Sommige toestellen kunnen zonder extra behuizing mee onder water tot een beperkte diepte, bijvoorbeeld tien meter. Met een speciale onderwaterbehuizing kunnen ze nog dieper, tot dertig meter of meer. Waterdichtheid is niet alleen belangrijk voor wie gaat zwemmen of duiken. Ook als je een ritje met je mountainbike maakt en verrast wordt door een zware stortbui is het belangrijk dat je actiecamera bestand is tegen (regen)water. Overigens kun je de meegeleverde onderwaterbehuizing ook boven water gebruiken. Ze beschermt je camera tegen vuil, stof, zand en opspattende modder, en beschermt het toestel wanneer je zou vallen.

actiecamera - In het water

Accessoires

Actiecamera’s zijn bedoeld om overal mee naartoe te nemen. De fabrikanten maken een waslijst aan accessoires waarmee je ze op zowat elke denkbare drager kunt bevestigen: kleefstrips voor op een helm of surfplank, beugels voor een fietsstuur of onder een zadel, een riem voor rond je helm, een harnas voor wie gaat trekken of bergbeklimmen, … Het is zo gek niet te bedenken of er bestaat een oplossing voor. Heel wat fabrikanten gebruiken dezelfde bevestiging als GoPro, zodat je actiecamera’s van deze merken kunt combineren met accessoires van GoPro.

actiecamera - Vanop afstand

Vanop afstand

Een actiecamera wordt normaal bediend met drukknoppen - afhankelijk van in welke omstandigheden je je actiecamera wilt gebruiken, let je er best op dat deze ook met handschoenen aan te bedienen zijn. In heel wat situaties is het voordelig dat je de camera vanop afstand kunt bedienen. Bij heel wat actiecamera’s is daarom een eenvoudige afstandsbediening meegeleverd waarmee je een opname kunt starten en stoppen, en een foto kunt maken. Heel handig als de camera boven op je helm staat.

Slimme apps

Een stuk gebruiksvriendelijker dan deze simpele afstandsbediening is bediening via een app. Dat gaat bij modellen die uitgerust zijn met een draadloze verbinding zoals WiFi of Bluetooth. Je verbindt de actiecamera met je smartphone en krijgt dan op je smartphone een live beeld van wat de camera gaat vastleggen. Via de app kun je opnames starten en stoppen, en meestal ook de camera-instellingen wijzigen zonder dat je de camera uit zijn houder moet verwijderen. Na je exploten kun je de nieuwe opnames draadloos overzetten naar je smartphone om ze daar meteen te bekijken.

Bewerken

In Hollywood weten ze het: een film bewerken tot een vlot lopend verhaal duurt soms even lang als de opnames ervan. Dat is niet anders wanneer je filmt met een actiecamera. Slechts heel weinig mensen zullen het kunnen opbrengen om te kijken naar je ruwe, onbewerkte opnames. Het is aan jou om die te bewerken tot een spannende en dynamische edit. Dat gaat gelukkig heel makkelijk met een smartphone-app. Sommige apps zoeken zelf automatisch de opwindendste stukken uit je bronmateriaal - op basis van de GPS-gegevens die je actiecamera vastlegde, weten ze bijvoorbeeld hoe snel je op een bepaald stuk ging. Een passend muziekje erbij, wat visuele effecten en een aftiteling, en je eigen filmproductie is klaar om te delen met de wereld.

actiecamera - Bewerken
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()