Menu
Terug

Deze gameaccessoires zorgen voor dé ultieme spelbeleving

29 oktober 2018

Of je nu winst op het hoogste competitieve eSports-niveau ambieert of jezelf eerder een casual gamer noemt, het juiste materiaal kan voor elk type gamer het verschil maken. Een verschil in prestaties, in comfort en in spelbeleving. We leggen je precies en to the point uit hoe je daarbij te werk gaat.

De ene gamer is de andere niet

Elke gamer is anders. De ene zweert bij zijn videogameconsole, de andere bij de pc als favoriete gamemachine. Misschien speel je elke zondagavond FIFA met je vrienden naast je op de bank, of misschien trek je elke avond online om je te meten met andere geharde shooterveteranen. Je hebt gamers die hun beleving solo verkiezen en gamers die regelmatig op al dan niet vaste coöperatieve partners rekenen. Sommigen spelen al jarenlang hetzelfde game, anderen hoppen om de zoveel maanden van het ene naar het volgende.

Je hebt spelers die een professionele eSports-carrière ambiëren en/of hun spelbeleving uiterst competitief benaderen, en je hebt er voor wie gamen vooral ontspanning en vermaak betekent. En misschien speel je momenteel nog niet, maar plan je daar binnenkort verandering in te brengen. Kortom: er is geen perfecte set-up voor iedereen. Daarom hebben we deze pagina’s onderverdeeld in compacte paragrafen die telkens een onderdeel van de gamebeleving belichten en hoe je die kunt opschroeven.

Pc, PlayStation, Xbox of Switch?

Eerst en vooral is er de vraag waarop je speelt (of zal spelen). Dit is wat we met een vaag woord het ‘platform’ noemen. Dat kan je smartphone of tablet zijn, maar omdat daar nagenoeg geen randapparatuur aan te pas komt, houden we het hier vooral bij de pc als gameplaform en de drie grote spelconsoles: De Sony PlayStation 4, Microsofts Xbox One en de Nintendo Switch. Je keuze zal afhangen van de unieke troeven die ze aanbieden, van het prijskaartje en van de gamebeleving die je zoekt. Want veel, maar zeker niet alle games zijn te spelen op elk platform.

Net zo doorslaggevend voor je keuze zijn je vrienden. De gamer van vandaag speelt immers alsmaar vaker samen met anderen. En vermits het zogenaamde cross-platform gaming (waarbij de spelers die hetzelfde game op verschillende consoles draaien met elkaar in een game kunnen duiken) momenteel nog in de kinderschoenen staat, kan en mag het platform waarop je vrienden spelen de keuze van het jouwe mee bepalen.

PlayStation 4

Sony’s console van het moment heet PlayStation 4 (kortweg PS4) en onlangs werd bekend dat dit nog wel enkele jaartjes zo zal blijven. Er is ondertussen ook een dunnere PS4 Slim-versie en de PS4 Pro die overweg kan met HDR- en Ultra HD-resoluties voor wie zo’n tv-scherm in huis heeft, maar de games zijn voor zowel de standaard-, de slim- als de Pro-versie dezelfde. Behalve als krachtige gamemachine kan deze console ook dienstdoen als entertainmenthub om bijvoorbeeld Blu-ray-films mee te bekijken of er Netflix mee te streamen.

Net zoals elke andere spelconsole telt de PlayStation 4 enkele titels die enkel op deze console te spelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de imposante God of War- en The Last of Us-games. Wil je online spelen, dan betaal je daarvoor een jaarabonnement (zo’n zestig euro) en daarmee kun je maandelijks ook enkele oudere titels gratis downloaden. Deze spelconsole biedt met de PlayStation VR ook een optionele Virtual Reality-beleving, maar voor die VR hebben we verderop een kaderstukje gereserveerd.

Xbox One

Microsofts consolegeneratie luistert vandaag naar Xbox One. De Xbox One S en een Xbox One X zijn twee recente varianten die nog meer processorkracht scoren en ook overweg kunnen met HDR- en Ultra HD-resoluties, maar vooralsnog dezelfde games draaien als de standaardversie. Ook de Xbox One kan zich beroepen op een aantal exclusieve titels zoals de Halo-, Gears of War- en Forza-gamereeksen. Hoewel het net zoals de PlayStation 4 in de eerste plaats een videogameconsole is, kun je ook met de Xbox One YouTube, Netflix of Blu-ray-schijfjes bekijken.

Ook bij Xbox betaal je om online te kunnen spelen. Een jaarabonnement voor Xbox Live kost ruwweg veertig euro. Hardcore fans van ofwel de PlayStation als de Xbox zullen ons dit betwisten, maar beide consoles zijn sterk aan elkaar gewaagd. Het zijn vooral die exclusieve titels en de keuze van je vrienden die de doorslag mogen geven. Xbox heeft vooralsnog geen Virtual Reality-optie.

Switch

Naar goede gewoonte is Nintendos console, de Switch, weer een buitenbeentje. Deze laat toe om er mee op je televisie te spelen, maar heb je geen tv in de buurt, dan kun je dezelfde spelbelevingen in handheldstijl verderzetten op het tabletachtige scherm. Of je klapt de standaard achter dat scherm uit en koppelt de bewegingsgevoelige Joy-Con-controllers er aan weerszijden af en speelt zo in je eentje of samen met een vriend in tafelstijl, waar en wanneer je ook bent.

Met Zelda, Mario en Donkey Kong telt ook deze console enkele exclusieve games en in tegenstelling tot zijn voorgangers omarmt de Switch heel wat games die je ook bij de concurrentie vindt. Geen VR voor de Switch en ook geen Ultra HD, maar omdat de overgrote meerderheid van de games het nog op ‘gewone’ HD-resolutie houden, mag dat vooralsnog geen obstakel vormen.

Pc

Na een paar donkere jaren is de pc opnieuw uitgegroeid tot een belangrijke speler in de gamewereld. Sommige spelgenres, zoals bijvoorbeeld strategiegames, spelen nog altijd het lekkerst met muis en toetsenbord, het pc-platform staat meer open voor meer bescheiden titels (met dito prijskaartje) van kleinere ontwikkelaars en op een krachtige pc-configuratie krijg je nog altijd een grafische weergave die consoles het nakijken geeft. Nadeel daarvan is dat je voor zo’n configuratie makkelijk meer dan het dubbele neertelt als voor een Xbox One of PS4. Het merendeel van de games dat voor consoles verschijnt krijgt ook een pc-versie en omgekeerd is dat minder het geval. Hang een controller aan je pc en je geniet dezelfde besturingsbeleving als op een console. En Virtual Reality? Check!

Controllers

De eigen controller van de PS4 heet de DualShock 4 en net zoals de iets minder creatief benaamde Xbox One-controller doet die zijn ding uitstekend en draadloos. Er bestaan echter heel wat alternatieven die ofwel met hoogwaardigere materialen en opties zoals programmeerbare toetsen een vaak iets duurdere meerwaarde naar je besturing kunnen brengen. Net zoals er goedkopere modellen te vinden zijn die net zo goed werken, maar het met een stroomkabel moeten doen. De meeste controllers die het op een Xbox doen, werken overigens ook op een pc.

Sommige games laten zich volgens heel wat spelers immers lekkerder spelen met een controller in plaats van de klassieke muis-toetsenbordcombo. De unieke eigenschappen van de Joy-Con-controller van de Nintendo Switch laten minder alternatieven toe, maar omdat heel wat games naar een traditionelere besturing luisteren, vind je al enkele - budgetvriendelijkere - alternatieven.

Headsets

Elke eerlijke regisseur kan je vertellen dat geluidseffecten een groot deel van de filmbeleving vormen. Bij games is de audio zo mogelijk nog belangrijker. Die dompelt je niet alleen onder in de ervaring, maar heeft ook invloed op je prestaties. Die voetstappen die je hoort, kunnen je waarschuwen voor een vijand die je in de rug besluipt. Met een degelijke headset kleuren je oren de spelsituatie om je heen in. Daarnaast is een vlotte communicatie met teamgenoten bij het nog steeds groeiend aantal spelers dat voor een multiplayerkick kiest, van alsmaar groter belang. Dat het hele huishouden niet verplicht moet meegenieten van de explosies of motorgeluiden die anders uit je tv- of pc-speakers knallen, is ook mooi meegenomen.

Belangrijk bij je keuze voor een headset is dat die compatibel is met je gameplatform (zie hierboven), je budget en je smaak. Draadloze modellen zijn door de band genomen wat prijziger, maar omdat de kabel van die headset niet in je console hoeft ingeplugd maar gewoon in je controller past, blijft storende kabelchaos vrij beperkt. Speel je vaak lange sessies, dan wordt comfort inzake verstelbare hoofdbanden, oorschelpen en oorkussens belangrijker. Een handige controle over het volume en het kunnen muten van chats heeft ook zijn voordelen.

Wie zijn headset vaak op verplaatsing meeneemt, kiest liever voor een exemplaar dat tegen een stootje kan. Ga je echt voor high-end gaming en ondersteunt zowel je platform als je game het, dan moet je zeker de modellen die de Dolby Atmos-surround geluidstechnologie aanbieden, uitchecken.

Monitoren

De meerderheid van de consoles zijn aangesloten op een televisiescherm, maar wie dat scherm liever voor het tv-kijken reserveert, of liever niet in de woonkamer speelt, vindt een vaak veel goedkoper alternatief in elke degelijke monitor. Elke pc-gamer kan je vertellen dat de resoluties van de recente monitoren moeiteloos die van Ultra HD-tv’s evenaren en zeker zo goed scoren in reactietijd. Check wel even of het model dat je aanstaat over een HDMI-aansluiting beschikt. Dat is tegenwoordig meestal het geval, maar niet altijd.

Weet echter dat de meeste monitoren in tegenstelling tot televisies niet over ingebouwde luidsprekers beschikken. Als je sowieso met een headset speelt, is dat geen probleem, anders moet je die erbij kopen.

Muis en toetsenbord

Pc-gamers die het met muis en toetsenbord doen, hebben een soms wat overweldigende keuze onder ogenschijnlijk weinig verschillende toestellen. Ogenschijnlijk, want de technologie eronder en de opties/functies kunnen behoorlijk variëren. Informeer je bij toetsenborden vooral over de duurzaamheid, responstijd en ga na hoe het omgaat met het indrukken van meerdere toetsen tegelijkertijd (ghosting). Misschien is het voor jou ook belangrijk dat je er makkelijk veel macro’s in kunt opslaan en dat eventueel op het interne geheugen. In zelfgekozen kleurpatronen oplichtende toetsen zijn aardig, maar vooral: laat er je vingers eens overheen gaan om er een echt gevoel voor te krijgen.

Bij muizen is het niet alleen belangrijk dat die een precisie en gevoeligheid (uitgedrukt in DPI) scoren die je ervan verlangt, maar dat die zich zonder gedoe helemaal naar jouw voorkeur en game laat afstellen. Eenmaal aan die vereisten voldaan, is het vooral de ergonomie die de doorslag bij je keuze zal geven. Ligt de muis comfortabel in de hand? Zit het gewicht en de balans goed? Kun je moeiteloos bij de knoppen en klikken die lekker? Ga je voor draadloos? De keuze in gamemuizen voor linkshandige spelers blijft beduidend kleiner, maar ook zij vinden er, van uitstekende instapmodellen tot high-end exemplaren.

Stoelen, tafels, sturen en pedalen

Wie op console speelt, doet dat meestal vanuit de zetel. Pc-spelers zitten meestal aan een bureau en dat maakt de investering in een ergonomisch verantwoorde gamestoel de moeite waard. Zeker als je op dezelfde pc waarop je gamet, ook werkt. Speel je slechts af en toe een racegame, dan volstaat een controller. De hardcore liefhebber van realistische racesimulaties haalt echter een diepere onderdompeling en intuïtievere besturing uit zo’n racestuur en -pedalencombo. Wie zich helemaal op vluchtsimulators toelegt, kan dan weer niet om zo’n stick-en-throttle controller heen.

Virtual Reality

Je mag Virtual Reality niet zien als de manier waarop we in de nabije toekomst allemaal zullen gamen, maar als een unieke optie, een manier om sommige, specifiek op VR-gerichte gamebelevingen te ondergaan. Momenteel zijn er drie grote spelers. Er is PlayStation VR, een PS4-exclusief gebeuren aan een relatief redelijke prijs. Daarnaast zijn er voor de pc-gamer de Oculus Rift en de HTC Vive. Twee systemen die zich wat kwaliteit en functionaliteit min of meer laten vergelijken, al is die laatste wat prijziger, maar laat in tegenstelling tot de andere vrij stationaire toestellen toe om je in een zone van vijf op vijf meter te bewegen.