HDMI ARC maakt de installatie van een soundbar een stuk eenvoudiger, maar is niet zonder beperkingen. Met de komst van HDMI eARC worden we bevrijd van al die beperkingen en geniet je altijd van de beste geluidskwaliteit voor je tv. Hoe werkt dat en wat heb je er voor nodig?
Eerst je kennis opfrissen: wat is HDMI ARC?
ARC staat voor Audio Return Channel. Stel, je tv is aangesloten op een soundbar of AV-receiver met behulp van een HDMI-kabel. Je gameconsole en digibox zijn aangesloten op de AV-receiver of soundbar die voor het geluid zorgt. De HDMI-kabel voert het beeld van die bronnen naar de tv. Maar wat met het geluid van bronnen op de tv zelf, zoals de ingebouwde Netflix-app of een Blu-ray-speler die je rechtstreeks op de tv aangesloten hebt? Vroeger moest je daarvoor een specifieke audiokabel van de tv naar de soundbar of AV-receiver gebruiken. HDMI ARC maakt net die kabel overbodig. De HDMI-kabel die beeld brengt van de soundbar naar de tv kan dankzij ARC ook gebruikt worden om audio van de tv naar de soundbar te brengen. Die kabel werkt dus eigenlijk in twee richtingen.
Wat is HDMI eARC dan?
HDMI eARC maakt deel uit van de HDMI 2.1-specificaties. eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel. Zoals je al kunt vermoeden, is dit een nieuwe, verbeterde versie van ARC. Concreet zijn er drie belangrijke wijzigingen:
eARC kan veel meer data transporteren, waardoor je alle moderne audioformaten kunt gebruiken.
eARC gebruikt een nieuw communicatiemechanisme dat betrouwbaarder werkt.
eARC verplicht ook het gebruik van lip-sync-informatie.
HDMI eARC: klaar voor High Res Audio
De meest in het oog springende verbetering is dat je eARC nu kunt gebruiken voor audioformaten die de allerbeste kwaliteit garanderen. Dan denken we aan Dolby Digital Plus, Dolby Digital True HD, DTS-HD Master Audio en de nieuwste uitbreidingen zoals DTS:X en Dolby Atmos. Via ARC was dit niet mogelijk. De uitbreiding garandeert zelfs ondersteuning voor zo goed als elk mogelijk toekomstig audioformaat.
Betrouwbare communicatie
ARC was een hele stap vooruit in gebruiksgemak, maar is ook wel gekend om zijn nogal wispelturige aard. Een ARC-verbinding die om onverklaarbare reden niet of slecht werkt, het komt helaas wel voor. eARC gebruikt een volledig nieuwe en beter gestandaardiseerde manier om te communiceren tussen de aangesloten toestellen. Zo is eARC heel wat betrouwbaarder. Daarnaast is lip-sync-informatie verplicht bij eARC, terwijl dat bij ARC nog optioneel was. Monden die pas bewegen nadat je de woorden al gehoord hebt, dat is dus verleden tijd.
Bijkomend nut van eARC
Die technische verbeteringen zijn tof, maar HDMI eARC biedt nog een ander voordeel. Je kunt immers al je bronnen opnieuw op de tv aansluiten en alle audio, ongeacht de kwaliteit, kan dan via eARC naar de soundbar of AV-receiver. Waarom is dat zo handig? Nu sluiten we veelal onze bronnen aan op de AV-receiver of soundbar in plaats van op de tv. Lijkt logisch, maar je geluidsoplossing moet dan wel mee evolueren met de beeldstandaarden. Stel je hebt een soundbar die perfect voldoet aan je noden, maar die geen HDR van je gameconsole herkent. Tja, je kunt de gameconsole op de tv aansluiten, maar dan lever je audiokwaliteit in. Met eARC is dat niet zo. Je sluit de bron aan op tv en als er een nieuw beeldformaat gebruikt wordt, hoeft je soundbar daar niets over te weten. En aan geluidskwaliteit lever je niets in, want eARC kan alle moderne formaten transporteren.
Wat heb ik nodig om eARC te kunnen gebruiken?
Heel eenvoudig: zowel de tv als de geluidsoplossing (soundbar, AV-receiver, ….) die je gebruikt, moeten beide uitgerust zijn met minstens één HDMI-aansluiting die eARC ondersteunt. Kijk ook in de geluidsmenu’s van beide toestellen, want soms moet je eARC via een instelling activeren. Daarnaast moet je ze verbinden met een kabel die eARC ondersteunt. Dat brengt ons rechtstreeks naar de volgende vraag.
Heb ik een speciale HDMI-kabel nodig?
Het oudere ARC werkt met alle HDMI-kabels, maar voor het nieuwe eARC moet je wel degelijk een bepaald type kabel hebben. Die moet het label ‘High Speed with Ethernet’ of ‘Ultra High Speed’ dragen. Een gewone High Speed-kabel volstaat niet, het is de vermelding ‘with Ethernet’ die van belang is. Kabels met die vermelding zijn, in tegenstelling tot gewone High Speed-kabels, voorzien van een extra dradenpaar dat noodzakelijk is als je eARC wilt gebruiken. De gloednieuwe Ultra High Speed-kabels kennen dat onderscheid niet meer, en zijn dus allemaal geschikt.
Heb ik voor eARC een HDMI 2.1-aansluiting nodig?
Neen! Alhoewel eARC deel uit maakt van de HDMI 2.1-specificaties, kan het ook op een HDMI 2.0-aansluiting geïmplementeerd worden. De tv hoeft dus niet expliciet te vermelden dat hij over HDMI 2.1-aansluitingen beschikt. De vermelding eARC volstaat. Maar opgelet, je mag ook niet veronderstellen dat een tv die over eARC beschikt automatisch ook over andere HDMI 2.1-functies beschikt, zoals 4K120 of VRR. Fabrikanten mogen immers kiezen welke functies ze wel of niet aanbieden, en dus moet je ze expliciet in de specificaties vinden als je ze noodzakelijk acht.
Zijn ARC en eARC compatibel?
Neen, ondanks hun zeer op elkaar gelijkende namen zijn deze twee functies niet onderling compatibel. Theoretisch kun je een tv met eARC dus niet zo maar aansluiten op een AV-receiver die enkel over ARC beschikt, of omgekeerd, en hopen op geluid. In de praktijk merken we wel dat fabrikanten die eARC aanbieden ook altijd ARC voorzien op dezelfde HDMI-poort. De kans dat je dus effectief geen geluid hoort, is voorlopig erg klein. Maar het blijft natuurlijk wel zo dat als je van eARC wilt gebruikmaken, beide toestellen over eARC moeten beschikken. Anders val je terug op ARC.
Is Dolby Atmos ook mogelijk via ARC?
Ja, Dolby Atmos kan theoretisch ook via een ARC-verbinding gestuurd worden. Maar door allerlei technische verschillen is dat niet gegarandeerd mogelijk op alle ARC-verbindingen. Wie dus een soundbar koopt met Dolby Atmos-ondersteuning en die aansluit op een oudere tv die enkel ARC gebruikt, zal van tv-bronnen mogelijk toch geen Dolby Atmos kunnen beluisteren. Wil je op zeker spelen, dan moet je voor HDMI eARC kiezen.