Menu
Terug

Dit zijn de blikvangers van CES 2019

Consumer Electronics Show 2019
Leestijd minuten
11 januari 2019

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas worden niet alleen nieuwe producten getoond, maar vaak ook nieuwe technologie die nog in ontwikkeling is maar binnen korte termijn op de markt komt. En af kom je zo wel eens je wildste dromen tegen. Wij pikten er een paar van de meest opvallende uit.

LG SIGNATURE OLED TV R

Vorig jaar te zien als prototype, later dit jaar wel degelijk als afgewerkt product te koop in de winkel. Met de OLED R maakt LG een van die populaire toekomst ideeën, een oprolbaar tv-scherm, eindelijk waarheid. Het gaat om een 65 inch 4K OLED tv, die volledig kan verdwijnen in wat lijkt op een compact tv-meubel. Uitrollen duurt ongeveer 10 seconden. Het onderstel wordt meegeleverd, en de behuizing bevat een 100 Watt Dolby Atmos geluidssysteem. De OLED R is te gebruiken op drie manieren. Volledig uitgerold als televisie, of volledig opgerold als je enkel muziek wenst.

LG heeft ook een ‘lijnmodus’ voorzien, waarbij er ongeveer een vierde van het paneel zichtbaar is. Dat is ideaal als je toch wat info over de muziek wilt, of een kleiner fotokader. De OLED R is iets dat je absoluut moet zien. De prijs is nog niet bekend, maar als we bedenken dat de Wallpaper OLED al  8.000 euro kostte bij zijn introductie, dan lijkt het duidelijk dat de OLED R nog niet onmiddellijk binnen iedereen’s bereik zal liggen.

Bell Nexus

CES heeft ondertussen een volledige hal voorzien voor de auto-industrie. Daar wordt sterk ingezet op rij-assistentie en verschillende niveaus van zelfrijdende wagens. Maar… wie schetst onze verbazing als we daar ook een ‘vliegende auto’ vinden. En voor de duidelijkheid, neen, geen wild idee in de vorm van een schets of schaalmodel. Bell is een bekende fabrikant van helikopters.

De Nexus is echter geen vliegtuig, maar ook geen helikopter. Het is een VTOL (Vertical Take Off and Landing) vliegtuig, maar laat ons eerlijk zijn, het ziet er uit als een reusachtige drone. De zes enorme rotoren worden aangedreven door een hybride motor. De Nexus moet dienst doen als “luchttaxi”, de binnenzijde ziet er fantastisch uit, en de aan de buitenkant zijn de rotoren veilig afgedekt, zodat passagiers zich op hun gemak voelen. De eerste testvluchten zouden al eind dit jaar plaats hebben en Bell hoopt tegen mid jaren ’20 commercieel te kunnen vliegen. Uber heeft alvast interesse uitgedrukt.

Hisense TriChroma Laser TV

Projectoren zijn nog altijd een fantastische keuze als je erg groot beeld wilt. Bij de meeste modellen die we zagen op de showvloer ging het overigens meestal over Ultra Short Throw (UST) projectoren. Die hoeft je maar enkele centimeters van het scherm te plaatsen en toch leveren ze erg groot beeld. Zo kan de projector eigenlijk op dezelfde plaats staan als de televisie. Van alle merken die een UST-projector toonden, viel deze van Hisense echt wel op. Hij gebruikt immers drie lasers (een voor elke primaire kleur: rood, groen en blauw). Andere modellen gebruiken vaak een of twee verschillende laserkleuren en combineren dit  met een fosfor om derde primaire kleur te maken.

Door drie laserlichtbronnen te gebruiken is deze projector erg helder, en levert hij onwaarschijnlijk intense kleuren. Hisense levert de projector samen met een speciaal scherm dat omgevingslicht weert. De projector beschikt ook over een 110W geluidssysteem en ondersteund de HDR-formaten HDR10 en HLG.

Benieuwd naar wat onze redactie de absolute toppers vonden van drie dagen CES? Ontdek de 14 absoute hoogtepunten van 2019 hier! Of check de Insta Stories voor nog meer coole nieuwe releases.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()