Menu
Terug

Draadloos naar muziek luisteren, hoe werkt dat?

20 februari 2020

Over draadloze oortjes bestonden nogal wat vooroordelen, en jammer genoeg waren ze niet altijd onwaar. Een beperkt bereik, een mindere kwaliteit, een lage autonomie, ... Gelukkig zijn er toestellen en technologieën die dat vandaag wel helemaal goed doen. We leggen je uit hoe ‘true wireless’ werkt.

Totale vrijheid

Elk etmaal worden er wereldwijd een miljoen hoofdtelefoons verkocht. Niet elke maand of elke week, maar elke dag! Om maar te zeggen: er zijn heel veel mensen die graag onderweg naar muziek luisteren. Of misschien een filmpje willen meepikken op de trein of wat extra motivatie zoeken tijdens het sporten. De klassieke hoofdtelefoon vindt echter niet iedereen even handig. Die is vaak groot, zwaar en opzichtig, en je zit altijd met die lastige kabel die in de weg zit. Bij het pendelen of fitnessen zijn kabels vaak een echte bron van irritatie. Kan dat niet draadloos? Gelukkig wel, dankzij de echt draadloze oortjes. Ze passen discreet in je oren en er komt geen enkele kabel aan te pas. Mogen we spreken van totale vrijheid? Jawel!

draadloos

Draadloos en écht draadloos

Er zijn eigenlijk twee types draadloze oortjes. De nieuwste en coolste zijn de modellen die geen enkele kabel bezitten. Geen één, echt draadloos dus. Ze bestaan uit twee losse oortjes die draadloos met elkaar een verbinding maken. Bijna altijd worden ze geleverd met een doosje waarin je de oortjes opbergt wanneer ze niet in gebruik zijn. De etui zit slim in elkaar. Doorgaans is er een magneetsysteem dat de oortjes naar de juiste positie ‘zuigt’, zodat ze perfect in het doosje passen. Dit is belangrijk omdat de case dubbelt als oplader en de oortjes perfect moeten zitten om contact te maken met de metalen contactjes. De case bevat een eigen batterij die de oortjes oplaadt als je ze niet aan het gebruiken bent. Je hangt dus enkel het etui aan de lader, niet de oortjes zelf. Dat moet je om de twee tot drie keer dat je de oortjes oplaadt, doen.

draadloos

Tussenvorm

Goed om weten: je hebt deze volledig draadloze oortjes zowel voor reizigers als voor sportievelingen. De sportversies zijn zweetbestendig, blijven extra goed in de oren zitten en hebben vaak een case die ook iets robuuster is. De reis- en pendeluitvoeringen zijn iets discreter qua design en komen met allerlei nuttige snufjes, zoals noise-cancelling. Het andere type draadloze oortjes wordt (vaak door dezelfde fabrikanten) aangeboden als alternatief voor de totaal draadloze modellen. Ze zijn een soort tussenvorm, met een kabeltje dat achter de hals van oor naar oor loopt. Hetzelfde gevoel van vrijheid heb je met deze oortjes misschien niet, maar ze bieden wel een iets betere autonomie. De handige, supercompacte case die je bij de totaal vrije, draadloze oortjes krijgt, is er echter niet bij. Om ze op te bergen zijn ze net iets minder praktisch. Ook hier heb je modellen voor gebruikers onderweg en voor sporters.

Draadloos via Bluetooth

Draadloze oortjes werken net zoals een hoofdtelefoon zonder kabel via Bluetooth. Slim, want het is een handige technologie die bovendien wijdverspreid is. Je komt het overal tegen, want Bluetooth zit bijna zeker op je smartphone, tablet en laptop. En misschien zelfs op je smart-tv, slimme horloge, draagbare muziekspeler of je muzieksysteem thuis, want ook daar is de Bluetooth-technologie stilaan gemeengoed aan het worden. Kortom, de draadloze oortjes werken met heel veel toestellen samen. Je kunt luisteren via elke muziekapp en vaak kun je er ook handenvrij mee telefoneren. Ook het geluid van games en video’s hoor je in alle vrijheid.

Niet alle Bluetooth is hetzelfde

Er zijn verschillende Bluetooth-versies in omloop. Moet je daarvan wakker liggen? Niet voor de geluidskwaliteit, maar de nieuwe Bluetooth-versies (zoals versie 5) verbruiken minder stroom dan de oude. Als het gaat om geluidskwaliteit zijn er ook verschillen, maar die hebben te maken met de gebruikte Bluetooth-codec. Dat is de manier waarop de muziek verpakt wordt als die draadloos van je smartphone naar je oortjes wordt gestuurd. Het is iets dat je als gebruiker niet snel kunt controleren, want die informatie is vaak verstopt in de instellingen van je smartphone.

draadloos

De beste codecs

De beste codecs zijn aptX, aptX HD en LDAC (te vinden bij Android-smartphones, en Windows- en Mac-pc’s), terwijl AAC (iPhone en iPad) ook wel goed klinkt. Of je het verschil echt zal merken, hangt af van hoe je luistert en van de muziek die je beluistert. De nieuwste draadloze oortjes zetten dubbele Bluetooth-verbindingen in om alle vertraging weg te werken. Voor muziek is dat niet zo belangrijk, maar bij het bekijken van video is weinig vertraging zeker gewenst.

draadloos

Paswerk voor je oren

Bij de oortjes vind je in de doos meerdere dopjes. Meestal gaat het om dopjes in de maten small, medium en large, maar soms zijn er nog meer maten voorzien of biedt de fabrikant je de keuze tussen dopjes in verschillende materialen. Sommige mensen verkiezen bijvoorbeeld zweetbestendige siliconen dopjes, anderen hebben liever dopjes uit een schuimrubber dat je bij het aanbrengen samendrukt. Ze nemen dan langzaam de juiste pasvorm weer aan, waardoor ze perfect in je oor passen. Neem zeker de tijd om de dopjes te passen als je jouw nieuwe oortjes in gebruik neemt. Een goede pasvorm zorgt dat de dopjes op hun plaats blijven als je beweegt én zorgen voor een optimale klank. Passen de oortjes bijvoorbeeld niet goed aan, dan verzwakken de bassen. Tip: het kan helemaal dat je in een oor een groter dopje moet gebruiken dan in het andere. Je oren zijn niet per se gelijk. Hou je niet van oortjes die je echt in je oorkanaal propt? Er zijn ook modellen die in je oorschelp rusten. Ze gebruiken een soort minibeugel uit een zacht materiaal om de oortjes in je oorschelp te bevestigen. Het klinkt misschien omslachtig, maar in de praktijk werkt het even vlot als dopjes die je in je oor stopt.

Noise-cancelling aan boord

Het is verbluffend maar waar: er zijn modellen met ruisonderdrukking die draadloos zijn. Indrukwekkend, want al bij al wegen de oortjes vaak minder dan tien gram. Noise-cancelling of ruisonderdrukking bestrijdt actief omgevingsgeluid. Je hebt dus minder last van lawaai rondom, gaande van het geraas van vliegtuigmotoren en rolgeluiden van autobanden over een wegdek tot het geroezemoes in een open kantoor of straatlawaai aan het raam van je thuiskantoor. Mirakels kan ruisonderdrukking niet realiseren, maar je zal toch verbaasd zijn hoe effectief deze functie is. De voordelen zijn legio: je hoort muziek en gesprekken beter, het volume kan lager omdat je geen lawaai moet overstemmen, en je wordt minder vermoeid door heel de dag in storend geluid te zitten. De allerslimste oortjes hebben adaptive noise-cancelling aan boord: de ruisonderdrukking kan qua intensiteit aangepast worden, zodat je bij het wandelen op straat toch meer van je omgeving hoort en op een vliegtuig volledig afgeschermd wordt van lawaai. De sterkte van de noise-cancelling gebeurt meestal via een app en kan soms automatisch.

Last van lag

Sommige draadloze oortjes hebben een zekere vertraging op het afspelen van geluid of lag. Is dat erg? Bij het beluisteren van muziek of telefoongesprekken niet. Je zal het zelfs nauwelijks merken. Gebruik je draadloze oortjes om naar een video te kijken, zoals een clipje op YouTube of een film op Netflix? Dan kan het wel een probleem zijn, omdat dialogen achterlopen op de lipbewegingen en geluidseffecten op wat er gebeurt op het scherm. Lag ontstaat omdat een oortje een draadloze verbinding heeft met het andere, en dat tweede oortje pas met de smartphone of tablet. Gelukkig stelde dit probleem zich vooral bij de allereerste draadloze oortjes. De nieuwe werken anders en hebben geen last van vertraging op het geluid.

draadloos

Google is ook van de partij

Draadloze oortjes zijn er in verschillende modellen, zowel voor pendelaars, reizigers als sporters. Bij die laatste is een zweetbestendige behuizing een must. Reizigers hebben meer aan de geavanceerde modellen met ingebouwde noise-cancelling. Oortjes houden al veel omgevingslawaai tegen, maar NC-oortjes bieden je totale rust zodat je echt niets meer hoort van de trein of het vliegtuig waar je op zit. De meeste oortjes dubbelen trouwens als handenvrije headset voor je smartphone, zodat je onderweg vlot oproepen kunt beantwoorden. Let ook op de compatibiliteit met Google Assistant of Siri. Hangt deze sticker op de doos, dan kun je met je stem muziek kiezen, een bericht opstellen en nog veel meer. En dat zonder je smartphone boven te halen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()