Menu
Terug

Draadloos video en audio afspelen

23 maart 2018

Een wijze man zei ooit: “Gebruik alleen kabels als het moet!”. Diezelfde wijze man somt in dit mooie dossier op wat de draadloze mogelijkheden zijn voor de audio- of cinefiel anno 2018.

WiFi is een must

Wie ‘draadloos’ zegt, zegt (bijna) altijd ‘WiFi’. We zeggen ‘bijna’ omdat een voorname manier om te streamen Bluetooth is. Deze technologie werkt onafhankelijk van netwerken. Maar daar hebben we het straks over. Alle andere methodes vertrouwen erop dat er een WiFi-netwerk present is. Op zich is dat niet de grootste uitdaging, want de meeste mensen hebben reeds via de router van hun internetaanbieder draadloos internet in huis gehaald. Maar vaak presteert die router niet voldoende. Voor het streamen van beeld en geluid is het belangrijk dat zowel de snelheid als de dekking goed zijn in de ruimtes waar dat nodig is.

Draadloos video en audio afspelen: WiFi is een must

Chromecast voor muziek

Als je spreekt over streamen, dan hoor je al snel de naam ‘Chromecast’. Deze uitvinding van Google zit in talloze apps en is ingebouwd in extreem veel apparaten. Je smartphone en tablet bijvoorbeeld, die meestal in dit verhaal de ‘zender’ zijn. ‘Ontvangers’ zijn de toestellen naar waar je ‘cast’. Dat kunnen draadloze speakers of soundbars zijn, maar ook een smart-tv. Een streepje technologische uitleg zal meteen duidelijk maken waarom casting zo populair is. De meeste methodes om audio of video draadloos naar een speaker of scherm te brengen, zijn gerelateerd aan streaming. Van je smartphone worden bijvoorbeeld continu datapakketjes met muziekinformatie naar een luidspreker gestuurd. Gebeurt er iets met je smartphone, dan valt de muziek weg.

Draadloos video en audio afspelen: gedeelde controle

Gedeelde controle

De batterij van je mobiele telefoon wordt ook continu belast. Casting werkt anders. In een app (bijvoorbeeld van de streamingdienst Deezer) druk je op het cast-pictogram en selecteer je het apparaat waarop je muziek wilt horen. De soundbar in de woonkamer, bijvoorbeeld. De soundbar ontvangt dan een instructie zoals ‘speel Poker Face van Lady Gaga via Deezer’, en gaat deze muziek direct bij de streamingdienst halen. Je smartphone functioneert als afstandsbediening, maar moet de muziekdata zelf niet versturen naar de soundbar. Handig, want zo wordt de batterij niet belast. Nog een voordeel is dat je de controle kunt delen. Als je huisgenoot op zijn smartphone de Deezer-app opent en de soundbar selecteert, kan die een volgend nummer klaarzetten en het volume regelen.

Muziek casten kan vanuit de apps van nagenoeg elke muziekdienst: Deezer, Spotify, Tidal, Qobuz, YouTube, SoundCloud en TuneIn. Het maakt daarbij niet uit dat je een iPhone of iPad bezit, of een toestel met Android. Casten kan ook vanuit de Chrome-browser op je pc of Apple-computer. De lijst van audioapparaten met Chromecast ingebouwd is gigantisch uitgebreid, te lang om hier op te sommen. Controleer de doos en check of het Chromecast-pictogram aanwezig is.

Chromecast voor video

Google Chromecast kan ook gebruikt worden om video draadloos naar een tv te sturen. Het principe blijft hetzelfde: je gebruikt een app op je mobiele toestel als afstandsbediening, en achter de schermen gaan de datapakketten rechtstreeks van de bron naar de tv. Dat is soms handig, bijvoorbeeld als je een tablet gebruikt om een film van Netflix te casten. Je partner kan terwijl jij geniet van die kaskraker op de tablet gerust beginnen surfen of op YouTube een eigen video bekijken. Apps met videocasting zijn onder andere YouTube, Stievie, Arte, Google Play Movies, Plex en nog vele andere. Wil je eigen video’s streamen, dan is GoodPlayer een aanrader. Binnenkort is het ook onderdeel van de gratis VLC Media Player-app.

Draadloos video en audio afspelen: Chromecast voor video

Net zoals er een goedkope adapter bestaat om audio via Chromecast te sturen, is er een Chromecast-adapter die je kunt aansluiten op je tv. Je plugt hem gewoon in op een lege HDMI-poort en stelt hem in via de Google Home-app. Als je dan op de televisie deze ingang selecteert, kun je vanuit verschillende apps video’s afspelen. De meest recente versie van de Chromecast-adapter ondersteunt zelfs Ultra HD-kwaliteit. Heb je een smart-tv met Android TV, dan heb je die adapter zelfs niet nodig. Chromecast zit bij deze toestellen ingebakken. Android TV vind je onder meer bij recente smart-tv’s van Philips en Sony.

Apps vinden wel een weg

Heb je een tv van Samsung of LG, en begin je al te zuchten omdat Chromecast bij jouw toestel niet is ingebakken? Dat hoeft niet, want de kans is groot dat je kunt rekenen op een Chromecast-achtige functionaliteit. De twee belangrijkste videodiensten (Netflix en YouTube) hebben immers een eigen koppeling voorzien tussen je mobiele toestel en het tv-scherm. De YouTube-app op je tv kun je immers koppelen aan je Google-account. Vanaf dat moment kun je via de YouTube-app op je smartphone video’s selecteren en naar je tv sturen. Iets gelijkaardig is er ook bij Netflix. De Netflix-app op je tablet of smartphone zal automatisch een tv met een Netflix-app detecteren en toelaten dat je een geselecteerde video op het grote scherm afspeelt.

AirPlay is van Apple

Bezit je een toestel van Apple, dan is de AirPlay-optie misschien iets voor jou. AirPlay laat het draadloos streamen van beeld en geluid toe vanaf je iPhone of iPad. Net zoals bij Chromecast hebt je veel audiotoestellen met AirPlay ingebouwd, voor beeldstreaming heb je minder opties. Wil je video streamen, dan moet je een Apple TV koppelen aan je smart-tv. Mooi daarbij is dat je heel het scherm van je iPad op het grote tv-scherm kunt tonen, wat interessant is voor het geven van een presentatie of voor het spelen van games. Met nieuwe Android-toestellen kun je iets gelijkaardig via Chromecast, maar het is wel iets omslachtiger.

Oud, maar effectief

DLNA is een technologie die wat minder gebruiksvriendelijk is, maar wel aanwezig is op heel wat toestellen - ook op oudere. DLNA is vooral interessant om eigen bestanden af te spelen. Er zijn drie poten aan DLNA: de DLNA-server (waar de bestanden staan, op je NAS-oplossing of pc), de controller (wellicht een app op je smartphone, zoals Glide (iOS) of BubblePnP (Android)) en de speler (je tv of audiotoestel). In de controller-app navigeer je door de bestanden op de server en stuur je ze naar de speler.

Draadloos video en audio afspelen: oud maar effectief

De magie van Bluetooth

Bluetooth is een beetje een buitenbeentje in dit verhaal. In tegenstelling tot de andere methodes werkt het punt-tot-punt. De verbinding loopt rechtstreeks van je smartphone, tablet of laptop naar een speaker of een hoofdtelefoon. Handig, want dit wil zeggen dat je overal draadloos kunt streamen, ook op de camping of in de tuin. Om te streamen over Bluetooth moeten de zender en ontvanger eerst gekoppeld worden. Als beide een NFC-chip hebben, is dat slechts kwestie van ze tegen elkaar te tikken.  Bij het streamen van muziek over Bluetooth wordt de muziek op een bepaalde manier gecodeerd. De beste hoofdtelefoons en speakers ondersteunen de LDAC-, aptX- of aptX HD-codec. Om van deze betere kwaliteit te genieten, moet echter ook je smartphone dezelfde codec aan boord hebben. Bij nieuwe Android-smartphones is dat gelukkig meestal het geval.