Menu
Terug

Fotografeer de herfst

Tips & tricks
Leestijd minuten
27 oktober 2017

De herfst is een prachtig seizoen om met je camera eropuit te trekken. De veranderende kleuren van de natuur zijn ideaal om de mooiste plaatjes te schieten. En het typische Belgische herfstweer kan dan zelfs voor een extra cachet zorgen. Onze foto-expert doet je graag enkele tips aan de hand.

Kies je dag

De herfst is een seizoen van verandering, en elke dag is anders. Je kunt eigenlijk elke dag op stap, of je nu een stralend blauwe hemel ziet, dan wel een dreigend wolkendek. Wil je in het bos fotograferen, dan is een lichtbewolkte hemel het best. Door de wolken krijg je zacht licht zonder schaduwen, terwijl er toch voldoende licht is. Probeer wel om niet te veel lucht mee in beeld te nemen, want die zal meestal overbelicht zijn. 

Fotografeer de herfst: blauwe hemel
Fotografeer de herfst: warme kleuren

Witbalans

De automatische witbalansregeling van je camera zorgt ervoor dat witte kleuren op de foto wit blijven. Meestal werkt die goed, maar in de herfst kun je de witbalansregeling het best op de voorinstelling ‘Bewolkt’ of ‘Schaduw’ zetten. Dan worden de kleuren warmer en geliger. Kijk wel uit als je personen mee op de foto zet, want hun huidskleur zou te geel kunnen worden. Ook als je een zonnige hemel mooi blauw wilt laten, zal de automatische instelling beter werken. 

Details

Je hoeft niet altijd hele landschappen in beeld te nemen. Een bos of park in de herfst wemelt van de fotogenieke details. Een verkleurd blad kan op zich al een fraai onderwerp zijn als je het op een rustige achtergrond fotografeert. Kastanjes in een opengebarsten bolster zijn ook alomtegenwoordig. Of zoek na een regenbui naar een spinnenweb waarop regendruppels hangen. Als de zon in die druppels reflecteert, krijg je een heel mooi effect. 

Fotografeer de herfst: open kastanje
Fotografeer de herfst: paddenstoelen

Paddenstoelen

De herfst is ook paddenstoelentijd. Wil je deze fotograferen, wees dan heel voorzichtig en laat ze intact staan voor de volgende fotograaf. Je krijgt het beste effect als je de camera heel laag plaatst. Gebruik daarvoor een rijstzak (een zakje dat je vult met droge rijstkorrels of linzen) of neem op zijn minst een plastic zak mee zodat je camera niet op de vochtige grond moet staan. Een ideale lens is een macro-objectief waarmee je paddenstoelen van dichtbij kunt fotograferen. 

Zonneharpen

Als de zon door de ochtendmist begint te priemen, kun je in een bos ‘zonneharpen’ zien. Om die te fotograferen, wijs je de camera naar de zon toe zodat je tegenlicht krijgt. Je gebruikt het best een lange brandpuntsafstand. Om het effect goed te zien, zal je misschien wat moeten onderbelichten zodat de omgeving donkerder wordt. Dat kan het makkelijkst door negatieve belichtingscompensatie in te stellen op je camera. 

Fotografeer de herfst: zonneharpen
Fotografeer de herfst: bladeren in herfstkleuren

Polarisatiefilter

Je krijgt nog diepere herfstkleuren als je een polarisatiefilter gebruikt. Dat is een rond filter dat je op de voorkant van je lens schroeft. Door aan het voorste deel van het filter te draaien, verander je de manier waarop de lichtstralen door je lens gaan. Het nadeel is dat dit filter een deel van het licht blokkeert, waardoor je sluitertijd langer wordt. Gebruik dan best een statief of zet je camera op een boomstronk om stabiele foto’s te maken. 

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()