Menu
Terug

Het juiste tv-formaat

Onze tips
Leestijd minuten
15 maart 2018

Neen, groter is niet altijd beter, en al helemaal niet als je een tv wilt kopen. De beste beeldervaring voor jouw budget druk je dus niet uit in diagonale inch, en dat is maar een van de tips die we je hier meegeven om het juiste tv-formaat voor jouw woonkamer en noden te vinden.

Wat is de schermmaat?

Eerst even de basisbegrippen toelichten. Bij televisies is de meest gebruikte afmeting om de schermmaat aan te duiden de schermdiagonaal. Die wordt uitgedrukt in duim (inch in het Engels). Om die maat om te zetten naar centimeter vermenigvuldig je de inchmaat met 2,54. Dus, een 40-inch scherm heeft een diagonale afmeting van 101,6 centimeter. Opgelet, de opgegeven maat betreft de beelddiagonaal, niet de diagonaal van het volledige toestel. Voor de exacte afmetingen van het toestel neem je best een kijkje online. Zowat alle televisies gebruiken tegenwoordig de 16:9-beeldverhouding, die we meestal gewoon ‘breedbeeld’ noemen. Dat betekent dat de horizontale en verticale maat van het beeldscherm zich verhouden zoals 16 tot 9. Andere beeldverhouding zoals 4:3 en 21:9 (het formaat van veel langspeelfilms) zijn verdwenen uit het aanbod.

De theorie van de ideale tv-maat

Zijn er harde regels voor de ideale televisiemaat? Neen, maar er zijn wel richtlijnen bedoeld voor film. Wie naar film kijkt, wil immers zo goed mogelijk ondergedompeld worden in de actie, en dat kan enkel als het scherm een voldoende groot deel van je blikveld vult. We kunnen die richtlijnen daarom ook toepassen op sportuitzendingen, epische tv-series, muziekconcerten of zelfs natuurdocumentaires. Voor nieuws en het meer ontspannen kijkvoer is een kleiner scherm geen enkel probleem. De meest gebruikte richtlijn is die van de SMPTE (Society for Motion Picture and Television Engineers) die stelt dat het scherm een blikveld van 30 graden moet vullen. THX raadt zelfs 40 graden aan, maar dat adviseren we echt enkel voor heel groot beeld (projectors).

Concrete richtlijnen

Knoeien met een gradenboog is niet de handigste manier om na te gaan wat de juiste schermmaat is. We besparen je de wiskunde en geven je de volgende regels mee. Meet de kijkafstand (in centimeter) tussen de belangrijkste zitplaats en het tv-scherm. Deel die kijkafstand door 1,5 om de grootste, comfortabele schermdiagonaal (ook in centimeter) te kennen. Deel je de kijkafstand door 2,5, dan ken je de kleinste schermdiagonaal die we adviseren. Uiteraard mag je daar nog van afwijken, maar we raden aan om niet veel groter te gaan, tenzij je expliciet een thuisbioscoop wilt inrichten. Kleiner kan uiteraard ook, maar dan primeren er duidelijk andere zaken dan het indrukwekkendste beeld. Misschien is er plaatsgebrek of wil je gewoon een bescheidener schermformaat.

Test de schermgrootte

Op papier bepalen of je een scherm te groot of te klein vindt, is een oefening in verbeeldingskracht. Als alternatief kun je vergelijken met je oude televisie, maar dat is vaak een slecht idee. Je oude toestel gebruikt misschien nog een erg groot kader rond het scherm, waardoor een nieuw toestel met een grotere schermmaat niet noodzakelijk echt groter is. De handigste en beste manier? Neem een groot stuk karton en snijd het op maat van het toestel dat je op het oog hebt (de exacte afmetingen vind je online). Zo kun je snel en correct inschatten of de gewenste schermmaat past op de gekozen plaats, en aansluit bij je esthetische wensen.

Andere belangrijke maten

Moderne televisies hebben in het extreemste geval geen kader meer, en tonen enkel een kleine zwarte rand van nauwelijks een centimeter rond het scherm. De voet is vaak een van de enige zaken waarmee designers het toestel een eigen accent kunnen geven. Gebruik je een soundbar of ben je dat later van plan, let dan zeker op de hoogte van de voet, of beter gezegd op de afstand tussen de onderzijde van het scherm en de tv-kast. Die afmeting bepaalt dat je soundbar nog netjes onder de tv past of dat je hem voor de tv moet opstellen.

De enige andere afmeting waar je verder nog naar moet kijken, is de dikte van het toestel. Zeker als je voor muurmontage wilt kiezen, speelt dat mee, want des te dunner het toestel, des te knapper het eruitziet aan de muur. De dikte die je in de specificaties vindt, is de dikte van het volledige toestel. Het scherm is vaak veel dunner (een centimeter of minder) en de gespecificeerde dikte slaat vaak enkel op het onderste derde van het scherm, waar de aansluitingen en elektronica huizen. Fabrikanten ontwerpen hun chassis vaak ook met schuine randen, zodat het van opzij bekeken dunner lijkt.

Kies voor een nieuwe opstelling

Staat de televisie al jaren lang op dezelfde plaats? Bekijk de woonkamer misschien eens met een nieuw oog. Dat opent vaak perspectieven voor andere opstellingen en andere schermmaten. En het laat je toe om ‘fouten’ in de opstelling te corrigeren. Misschien stond je televisie te hoog of te laag, had hij last van reflecties in het scherm of stond hij in een kast die de klank negatief beïnvloedt. Durf voor een nieuwe opstelling te kiezen. Moderne toestellen wegen minder dan ooit, en zijn erg slank. Daardoor kun je ze veel makkelijker in je interieur integreren.

Televisie aan de muur

Wil je gaan voor een moderne stijl of wil je gewoon af van dat lelijke tv-meubel? Dan is wandmontage een uitstekende keuze. Muurbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, en met verschillende bewegingsvrijheid. Sommige zijn ultraplat, maar kan je niet bewegen, andere kun je kantelen of roteren. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid en ze laten heel handige constructies toe. Kijk op voorhand na of je televisie is uitgerust met VESA-bevestigingsgaten. Dat zijn schroefgaten met gestandaardiseerde maten en posities waarop je de beugel vastzet. Is dat niet het geval, licht je dan in bij de fabrikant over de mogelijkheden van wandmontage. Houd de schermmaat en het gewicht van je toestel ook bij de hand, die bepalen ook je beugelkeuze.

Aandacht voor details

Eens de televisie aan de muur hangt, rest je nog een belangrijke taak. Bronapparaten aansluiten en vooral alle kabels wegwerken. Ga na hoeveel kabellengte je achter de televisie moet laten, zodat hij vrij kan bewegen in het geval van een kantelbare of roteerbare muurbeugel. Haal een overschilderbare kabelgoot in huis waarin je netjes alle kabels weg kunt bergen. Neem ze niet te klein, je moet er al snel vier of meer kabels in kwijt. Sluit alles aan en bind de kabels achter de tv netjes bijeen voor je ze in de goot leidt.

Nog een goed idee is al je bronapparaten verstoppen in een kast. Om ze toch te kunnen bedienen, installeer je een IR-blaster. Een klein IR-oogje buiten de kast vangt de signalen van je afstandsbediening op en geeft die door naar een zender binnen in de kast. Zo ziet je woonkamer er perfect opgeruimd uit. Check zeker het aanbod op MediaMarkt.be!

De juiste tv-technologie?

Behalve het schermformaat zijn er nog andere belangrijke keuzes te maken. Kies je voor een LCD-tv of voor een OLED-tv?Alhoewel ze beide uitstekend presteren, hebben ze natuurlijk ook bepaalde sterke punten. Het perfecte zwart van OLED is een enorm voordeel voor filmliefhebbers. OLED-schermen zijn ook onwaarschijnlijk dun. LCD-televisies blinken dan weer uit door een hogere helderheid, waardoor ze iets beter geschikt zijn voor tv-kijken bij veel omgevingslicht.

Ben je een sportfanaat, probeer dan een model te kiezen met een zo hoog mogelijke bewegingsscherpte (beeldverversingsfrequentie). Vergelijk wel enkel modellen van dezelfde fabrikant, want tussen verschillende fabrikanten mag je de cijfers niet vergelijken. Wie van de meest recente beeldtechnologie wil genieten, zoekt uit of zijn televisie HDR ondersteunt. De beste resultaten (hoogste helderheid, beste contrast, rijkste kleuren) vind je bij de topmodellen. HDR gebruikt verschillende standaarden, dus let op dat de standaarden die jij belangrijk vindt (HDR10, Dolby Vision, HLH, HDR10+) in de lijst staan.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()