Schreeuw het maar uit: je houdt van muziek! Natuurlijk wil je dan je favoriete songs zo horen dat het lijkt alsof de artiest mee in de kamer staat. Maar wat heb je daarvoor nodig?
Iedereen houdt van muziek
Ben je gek op muziek? Dan tref je het echt wel, want nog nooit was het zo makkelijk om muziek te beluisteren en nieuwe artiesten te ontdekken. Haal je smartphone boven, open een app, even tikken … en een liedje begint te spelen. Of pak je het graag meer relax aan? Haal dan voorzichtig de vinylplaat uit de mooie hoes, leg ze op de platenspeler en genieten maar. Een ding blijft wel: als je echt muziek wilt beluisteren op de allerbeste manier, alsof je vooraan staat tijdens het live concert, dan moet je gaan voor een échte muziekinstallatie. Maar hoe begin je eraan?
Stereo is het beste
De beste upgrade die je kunt doen voor de geluidskwaliteit is je enkele luidspreker aanvullen met een tweede exemplaar. Als die twee luidsprekers op een zekere afstand van elkaar staan, ervaar je pas echt stereogeluid. Bij rock-, jazz- en klassieke muziek hoor je opeens waar de artiesten op het (virtuele) podium staan; bij elektronische en urban-genres ontdek je opeens alle nuances van de mix. Hoe ga je nu van één naar twee speakers? Het hangt er vanaf wat je al hebt. Heb je een Bluetooth-speaker van JBL, Sony, Bose of andere merk? Dan bestaat de kans dat je een tweede exemplaar kunt koppelen zodat ze een stereopaar vormen. Ook bij draadloze speakers van Sonos en andere kun je zo een stereokoppeltje maken via de app.
Aparte onderdelen voor topgeluid
De laatste optie is bewust kiezen voor een volwaardige muziekinstallatie. Dat kan een miniketen zijn met meegeleverde speakers of een systeem met aparte toestellen. Je hebt dan minstens een versterker en twee luidsprekers nodig. En ja, een eigen muziekinstallatie met aparte toestellen neemt iets meer ruimte in dan alternatieven als een soundbar of draadloze luidsprekers. Maar je muziek kan er wel heel goed op klinken.
Wat is een bron van je muziek?
Als het gaat om muziek beluisteren is de bron het toestel waarop je de muziek kiest en doorstuurt naar de versterker en speakers. Dat kan met een kabel (bijvoorbeeld bij een platenspeler of cd-speler) of draadloos (Bluetooth, AirPlay, Chromecast). Je smartphone of tablet is een handige optie als je luistert via een dienst als Spotify of YouTube Music. Een cd-speler of platenspeler is een ander brontype. Heel wat smart-tv’s komen trouwens met apps van muziekdiensten. Handig om weten, want met een optische kabel kun je die muziek in hoge kwaliteit van je tv naar je muziekinstallatie brengen.
Kies je versterker
De basis voor je muziekinstallatie is een versterker of receiver (een versterker met ingebouwde streaming en/of radio). Je kunt ook gaan voor een AV-receiver. Dat is een receiver gemaakt voor surroundgeluid met vijf of meer speakers. Maar je kunt zo’n veelzijdige AV-receiver uiteraard gewoon gebruiken met slechts twee luidsprekers. Het voordeel: een AV-receiver heeft vaak veel streamingfuncties aan boord, zoals Bluetooth, AirPlay en meer. Dat is wel heel handig, omdat je dan veel kunt doen via apps op je smartphone. Elke versterker komt natuurlijk ook met afstandsbediening.
In de ban van wattage
Bij het kiezen van een versterker mag je je niet blindstaren op specificaties die eindigt op ‘watt’. Ondanks het feit dat je thuis nooit 200 watt aan vermogen gaat gebruiken - want dat is bij maximale volume - is het goed om voor een groter getal te kiezen. Ja, ook bij kleine speakers. Gek genoeg stellen kleine luidsprekers vaak een versterker meer op de proef dan grote exemplaren. Power op overschot geeft vooral je versterker vooral de nodige soepelheid om grote dynamische pieken (het orkest dat opeens luid speelt of een gitarist dat zijn overdrivepedaal activeert) op te vangen en kleine details weer te geven.
Vinylliefhebbers hebben nodig …
Wil je naar vinyl luisteren, dan moet je een platenspeler voorzien. Even technisch: check dan wel dat je receiver een phono-ingang heeft of dat de platenspeler een versterkte uitgang bezit. Een gewone platenspeler speelt immers te stil. Heeft je receiver Bluetooth aan boord? Er zijn draaitafels met Bluetooth, zodat je de platenspeler draadloos aan je versterker kunt hangen. Met een kabel klinkt het wel beter.
Grote of kleine speakers?
Of je grote of kleine luidsprekers kiest, moet je laten afhangen van de ruimte. Vergelijk het met een auto: een kleine motor die gebruikt wordt om altijd heel snel te rijden zit tegen zijn limieten en klinkt gestresseerd. Een grote motor die onderbenut blijft, rijdt ook niet soepel. Houd er ook rekening mee dat je niet aan de regels van de fysica kunt ontsnappen: als je echt diepe, zware bassen wilt, moet je gaan voor grotere luidsprekers. Of je vult je twee stereospeakers aan met een subwoofer, een gespecialiseerde luidspreker die enkel lage bassen voorbrengt. Maar dat maakt het wel weer wat ingewikkelder.
Kabels nodig
Om een platenspeler met een versterker te verbinden of luidsprekers met een receiver, zijn kabels vereist. Niet dezelfde trouwens, want er zijn verschillende types nodig. Gelukkig hebben alle soorten kabels verschillende stekkers, zodat je niet snel iets fout kunt doen. Als je vragen hebt over de juiste kabels, kun je ook altijd terecht bij een medewerker in de Solutions Corner van je lokale MediaMarkt-winkel of via de chatopties op www.mediamarkt.be.