Menu
Terug

Hoe kies je de juiste tv?

02 oktober 2019

Een nieuwe tv kopen hoeft geen lijdensweg te zijn. Gedaan met het doorworstelen van ingewikkelde specificaties. Geen lastige keuze meer of je voor de ene of de andere HDR-standaard gaat. We gidsen je aan de hand van zeven eenvoudige vragen naar jouw ideale tv.

Klaar voor toekomstig beeldmateriaal?

Tenzij je voor een heel klein schermformaat opteert zoals 32 inch, kies je best voor een Ultra HD 4K-model. De beste content is immers in 4K beschikbaar, en dat aanbod zal blijven groeien. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten als je zeker wilt zijn dat je tv klaar is voor de toekomst. Naast Ultra HD 4K is ook High Dynamic Range (HDR) aan een gestage opmars bezig. Deze beeldtechnologie maakt het mogelijk om meer schaduwnuances te tonen, intensere kleuren op het scherm te zetten en het maakt lichtaccenten zoals schitteringen veel helderder. Daardoor wint het beeld aanzienlijk aan diepte en realisme. Helaas gebruikt men voor HDR verschillende standaarden. En omdat we niet weten of er op termijn een standaard zal verdwijnen of een andere dominant zal worden, kies je best voor een tv die alle standaarden ondersteunt. Momenteel zijn dat er vier: HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision.

philips, tv

Garandeert de tv topbeeldkwaliteit met elke bron?

We doen al lang veel meer dan enkel live tv-kijken. We streamen via YouTube en Netflix, we kijken naar films en series op (Ultra HD) Blu-ray, we genieten van onze eigen smartphonevideo’s en we spelen onze favoriete games op onze spelconsoles. Voor al die taken moet de tv de gepaste beeldverwerking inzetten om het beste resultaat te garanderen. Dat kan enkel met gespecialiseerde processors die 24 tot 100 keer per seconde elk beeld analyseren en optimaliseren voor het beste contrast, het fijnste detail, de mooiste kleuren en het vloeiendste beeld. Een goed voorbeeld is de Philips P5 Perfect Picture Engine.

philips, tv

Biedt de tv slimme functies?

Zowat elke tv biedt vandaag toegang tot YouTube en Netflix. Maar een moderne smart-tv kan je heel wat meer bieden. Dankzij ondersteuning voor Chromecast toon je moeiteloos de content van je smartphone op het grote scherm. Met behulp van een spraakassistent zoals de Google Assistant spreek je zoekopdrachten gewoon in. De slimme assistent heeft ook het antwoord op heel wat andere vragen klaar: wat zijn de weersverwachtingen of wat staat er in mijn agenda? Ook slimme toestellen die op Google Home aangesloten zijn, stuur je aan met stemcommando’s. Een Philips-tv die uitgerust is met Android TV krijgt bovendien nog lange tijd alle nieuwe Android-versies zodat nieuwe features ook op jouw tv terechtkomen.

Ondersteunt de tv alle geluidsformaten?

Beeld is natuurlijk belangrijk, maar onderschat het belang van goede klank niet. Zoek een tv die uitgerust is met een krachtig audiosysteem én die ondersteuning biedt voor Dolby Atmos. Dit nieuwe audioformaat biedt de beste surroundervaring.

Heeft de tv iets extra te bieden?

Sommige modellen gaan net dat stapje verder. Philips Ambilight is daar een mooi voorbeeld van. Niet alleen dompelt de lichtgloed van de tv de woonkamer onder in de sfeer van wat je bekijkt, het heeft ook andere functies. Een feestje thuis? Ambilight zorgt voor lichteffecten. En zelfs wanneer je niet tv-kijkt, kun je de woonkamer een eigen toets geven door Ambilight als sfeerlicht te gebruiken.

philips, tv, televisie, dolby atmos, dolby vision

Zijn het design en de gebruikte materialen van goede kwaliteit?

Een tv staat centraal in je woonkamer en het is een opvallend en groot toestel. Dan mag je wel wat extra aandacht besteden aan een goede afwerking. Een eenvoudige, glossy plasticbehuizing en een onstabiele voet zien er behoorlijk goedkoop uit. Kies liever voor een model dat kwaliteitsmaterialen gebruikt, zoals de Philips Performance Series. Het lichtmetalen kader geeft hem een elegant uiterlijk, en de T-vormige aluminiumvoet onderlijnt als het ware het scherm en is bovendien een draaivoet.

Wat is de juiste maat?

Er rest je nog één belangrijke vraag: wat is de juiste maat? Die bereken je best op basis van de kijkafstand. Meet de afstand tussen de belangrijkste zitplaats en de tv. Deel die afstand (in centimeter) door twee. Het resultaat is een goede indicatie voor de ideale schermdiagonaal (in centimeter). Wil je voor een echte bioscoopervaring gaan, deel dan de kijkafstand door 1,5. Of zoek je eerder een ontspannen kijkervaring, deel dan door 2,5.

Het belang van HDR10+ en Dolby Vision

In een HDR-beeld kunnen piekhelderheden voorkomen tot 4.000 nits. Zelfs de beste high-end tv’s kunnen dat niet tonen. Daarom gebruiken alle tv’s ‘tonemapping’ om de helderheid vereist door het beeldmateriaal zo goed mogelijk te converteren naar wat het scherm kan tonen, zonder afbreuk te doen aan de beeldstijl. Bij HDR10 krijgt de tv daarvoor een kleine hoeveelheid extra informatie die in het beeldmateriaal zit (metadata). Bij HDR10+ en Dolby Vision zit er veel meer metadata in het beeldmateriaal. De ‘dynamische’ metadata kan van scène tot scène of zelfs beeld per beeld wijzigen. De tv beschikt zo over veel meer informatie om de juiste tonemapping-beslissingen te maken. Voor middenklassers die uiteraard iets minder helder zijn dan high-end modellen moet er veel meer tonemapping gebeuren en is ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision dus erg belangrijk om de beste HDR-beelden te garanderen.

Zinnenprikkelende lichtgloed

Licht stimuleert onze emoties. Kleuren maken een beeld warm, koud, spannend of ontspannen. De unieke Ambilight-technologie van Philips brengt de sfeer van elke film, de spanning van elke sportwedstrijd, de uitgelatenheid van elk concert naar de woonkamer. Ambilight bestaat uit piepkleine LED’s die in de achterzijde van de tv gemonteerd zijn. Voor al dat prachtig licht hoef je geen genoegen te nemen met een zware, logge tv. De LED’s doen niets af van het slanke profiel van je tv. Ambilight bestaat in een tweezijdige (links-recht) en driezijdige variant (links-boven-rechts). Het werkt op een heel slimme wijze. De LED’s rondom het scherm nemen de kleur over van het beeld dat je op dat moment ziet. Zo is de gloed op de muur achter de tv steeds in harmonie met het beeld op het scherm. Sterker nog, het beeld lijkt zo groter dan het werkelijk is, en het licht dompelt de woonkamer onder in de sfeer van de film. Heb je Hue-lampen? Die kun je koppelen aan de Ambilight-effecten. Zo breng je een nog intensere sfeer naar de woonkamer.

philips, tv
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()