Menu
Terug

Hou je hoofdtelefoon of oortjes in topconditie met deze tips

01 februari 2021

Je hoofdtelefoon (of oortjes) is je beste vriend tijdens het pendelen of als je weer een lastige taak moet afwerken aan je thuisbureau. Maar hoe zorg je dat je geliefde hoofdtelefoon of oortjes langer in topconditie blijven? Lees onze tips!

Zwaar te verduren

Het is een feit: hoofdtelefoons en oortjes hebben vaak een zwaar bestaan. Ze maken alles mee wat je zelf beleeft. En na gebruik eindigen ze vaak opgerold onderaan in een rugzak of handtas. Wat een leven! Hoofdtelefoons zijn dan ook dé toestellen die het snelst verslijten. Maar wees eens duurzaam en lees onze tips om langer plezier te krijgen uit je oortjes of hoofdtelefoon.

hoofdtelefoon, oortjes

"Toon eens wat respect, man"

‘R-E-S-P-E-C-T’, zong Aretha Franklin heel lang geleden. En dat geldt ook voor je hoofdtelefoon. Behandel hem beter en je hoofdtelefoon gaat veel langer mee. De meeste modellen liggen niet graag onder een zwaar gewicht (zoals een hoop boeken in je tas) en rollen niet graag de sofa af. Oké, je hoofdtelefoon gaat niet breken omdat je hem een keer laat vallen. Maar als je jouw hoofdtelefoon consequent goed behandelt, gaat hij echt veel langer mee.

hoofdtelefoon, oortjes

Houd het hoofd koel

De luidsprekers in je hoofdtelefoon kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Leg je hoofdtelefoon niet op een verwarming of laat hem niet in de regen liggen. Sportoortjes kunnen beter tegen vocht en zweet, maar reguliere modellen verdragen een regenbui niet zo goed.

De juiste kiezen

Nu we het over sport hebben: als je vooraf het juiste type hoofdtelefoon of oortjes kiest, dan ga je er ook langer plezier aan hebben. Sportmodellen zijn echt beter geschikt voor een work-out dan gewone oortjes. Draadloze modellen zijn een aanrader als je heel mobiel bent. Met een kabel in iets verstrikt raken gebeurt veel sneller als je druk-druk bezig bent. Thuis raken die piepkleine oortjes echter snel kwijt tussen de zetelkussens en heb je meer plezier aan een groter model dat over de oren past. Uiteraard kies je wel best een toestel dat je comfortabel en handig vindt.

Berg hem op

Bij een fiets en auto ontstaat de meeste slijtage door het gebruik ervan; bij een hoofdtelefoon gebeurt het ergste net wanneer je hem niet gebruikt. Daarom is het een aanrader om je oortjes of hoofdtelefoon op te bergen in een case. Niet zomaar in je broekzak proppen, want daar gaan de kabels van kapot. Duurdere toestellen komen vaak met zo’n hoes of zakje, wat nog een extra reden is om wat hoger te mikken als je shopt voor een hoofdtelefoon. Je kunt ook achteraf een case of hoes aanschaffen voor hoofdtelefoons.

Het is niet altijd zo, maar iets duurdere hoofdtelefoons en oortjes zijn vaak modulair opgebouwd. Je kunt achteraf de kabel vervangen of nieuwe oorkussens plaatsen. Zo blaas je nieuw leven in je kostbare hoofdtelefoon.

hoofdtelefoon, oortjes

Andere dopjes

Oortjes en in-ear hoofdtelefoons zijn uitgerust met dopjes of tips die in je oor passen. Meestal zijn ze uit rubber of een soort schuim gemaakt. Er wordt een materiaal gekozen dat wat flexibel is en in je oorkanaal blijft zitten. Je maakt ze best regelmatig proper, alleen al om te voorkomen dat ze er vies uitzien. Maar na een tijdje gaan die dopjes wel eens kapot of raak je ze kwijt. Vooral schuimdopjes drogen na enkele maanden uit. Gelukkig bestaan dopjes in standaardmaten en kun je makkelijk vervangexemplaren op de kop tikken.

hoofdtelefoon, oortjes

Zwak punt

Bij heel wat hoofdtelefoons is de plek waar de kabel de stekker ingaat een zwak punt. Door het plooien van de kabel en het uittrekken van de stekker ontstaat net hier veel stress. De betere modellen zullen op deze plaats verstevigd zijn. Maar je kunt ook zelf aan preventie doen. Breng wat tape aan (bijvoorbeeld gekleurde tape uit een doe-het-zelfzaak) om dit punt beter te beschermen. Dit is trouwens ook een goede tip bij laadkabels voor je smartphone of tablet.

Snok? Neen

Als de kabel verslijt, merk je dat vaak aan het geluid dat eerst bij één oor verdwijnt. Maar waarom gebeurt dat? Meestal omdat hoofdtelefoons in blijven steken en mensen dan zonder nadenken plots rechtstaan, waardoor de kabel een goede snok krijgt. Of de hoofdtelefoon wordt uitgetrokken door hard aan de kabel te trekken. Beter is: trek de hoofdtelefoon uit als je hem niet nodig hebt. En trek aan de stekker, niet aan de kabel.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()