Menu
Terug

IFA: innovaties in beeld en geluid

Onze redactie blikt terug
Leestijd minuten
14 november 2017

Wat als je de IFA-beurs door de bril van de audio- en cinefiel bekijkt? Als je echt op zoek bent naar die paar procenten betere beeld- en geluidskwaliteit? Onze redacteurs snuffelden zich een weg over de beursvloer en kwamen met deze selectie toekomstpareltjes thuis.

Nieuwe innovaties

Terwijl de kinderen hun eerste dag op school doorbrachten, haastte de Mediazine-redactie zich naar Berlijn. Begin september vindt daar altijd de IFA-beurs plaats. Dat is de Europese hoogmis voor al wat nieuw is op het vlak van beeld en geluid. De grootste namen uit de tv- en audiowereld staan er met hun nieuwste innovaties. Zowel groot (denk aan 70-inch televisies) als klein (supercompacte) maakten behoorlijk wat indruk. Een betere beeld- en geluidskwaliteit ligt in het verschiet, maar ook heel wat slimme innovaties die het gebruiksgemak verhogen.

IFA: innovaties in beeld en geluid

Nog meer tv-geluid

Wie beter geluid voor zijn tv-avond wil, kan kiezen uit een ongelooflijk groot aanbod van toestellen. De meeste, zoals soundbars en AV-receivers, willen graag een surroundervaring naar je woonkamer brengen. Maar niet iedereen wil die ultieme bioscoopervaring thuis, misschien omdat er geen plaats is. Je ziet daarom ook meer stereotoestellen verschijnen die je ook kunt koppelen aan je televisie.

IFA: innovaties in beeld en geluid - aptX HD

AptX HD

Bluetooth is een zeer populaire manier om muziek draadloos door te sturen. Maar er zitten soms behoorlijk wat verschillen op de geluidskwaliteit. Achter de schermen wordt je muziek omgezet naar een bepaald formaat, om te zorgen dat de hoeveelheid data beperkt blijft en de muziek nooit hapert. Maar de veelgebruikte opties SBC, MP3 en AAC bieden niet de beste kwaliteit. We zagen daarom meer en meer toestellen die aptX HD aankunnen, een codec die overdracht in bijna-cd-kwaliteit mogelijk maakt. Qua bron kan bijvoorbeeld de LG V30 of Sony ZX300 Walkman dienen, terwijl om te luisteren je kunt grijpen naar een Beyerdynamic Aventhos- of Bowers & Wilkins PX-hoofdtelefoon. Gegeven dat aptX HD gepromoot wordt door Qualcomm verwachten we heel wat nieuwe aptX HD-toestellen te zien verschijnen.

Slimme speakers

Je hebt kleine compacte speakers, multiroom-oplossingen (waarmee je meerdere speakers in huis kunt bedienen en koppelen) en je heb de opkomst van slimme assistenten als Siri en Google Assistant. Op de IFA ontdekten we op bijna elke stand wat er gebeurt als je die drie trends combineert. Slimme speakers waren er overal: Harman, JBL, Lenovo, Libratone, Onkyo, Panasonic, Sony … Het is maar een kleine greep uit de merken die met een slimme speaker op de proppen komen.

Reizen met beter geluid

Er is een echte boom in draadloze hoofdtelefoons met ruisonderdrukking. De noise-cancelling technologie is de kinderschoenen ontgroeid en werkt zeer goed. Het is ook niet langer puur voorbehouden voor de duurste modellen. Opmerkelijk is dat er steeds meer noise-cancelling hoofdtelefoons zijn waarbij de mate van ruisonderdrukking instelbaar is, zodat je kunt kiezen uit totale stilte of toch nog wat omgevingsgeluid doorlaten. Er zijn zelfs hoofdtelefoons die heel selectief enkel stemmen doorlaten, zodat je de vraag van je collega nog kunt horen over je muziek heen.

De tv wordt steeds groter

Dat onze televisies jaar na jaar groter worden, is misschien geen nieuws meer, maar dat de trend zich met rasse schreden blijft doorzetten is wel opvallend. Een televisie van 55 inch beschouwen we dan ook niet meer als groot. Op de beursvloer blijken modellen van 75, 77 en 85 inch steeds meer een plaats in te nemen in de gewone line-up. En dat is het geval voor alle beeldtechnologieën. Zowel LCD-tv’s als OLED-schermen zijn in deze gigantische formaten beschikbaar.

IFA: innovaties in beeld en geluid - OLED of Quantum dots

OLED of Quantum Dots?

Wie op zoek is naar een mooie OLED-tv kan ondertussen al bij heel wat merken terecht. LG Display levert nu OLED-panelen (55, 65 en 77 inch) aan Philips, Sony, Panasonic, Loewe en Bang & Olufsen. Daarmee is er nu een ruime keuze aan modellen die verschillende features en mogelijkheden bieden, in een ruime prijsvork. LCD blijft echter het leeuwendeel van de markt opeisen. Daar staan Quantum Dots-schermen aan de technologische spits. Deze schermen worden vooral door Samsung in de markt gezet, maar ook Philips heeft op de IFA een model aangekondigd.

Verdere ontwikkeling van HDR

High Dynamic Range (HDR) is de rijzende ster aan het tv-firmament. HDR-beelden staan garant voor een hogere helderheid, intense lichtaccenten, een beter zwartdetail en een hoger contrast, en meer en rijkere kleuren. Op de IFA kondigden Samsung, Panasonic en 20th Century Fox een nieuwe standaard aan voor HDR-beelden: HDR10+. Deze evolutie van de huidige HDR10-standaard maakt gebruik van zogenaamde dynamische metadata. Door niet een keer per film maar een of meerdere keren per scène informatie beschikbaar te stellen over de maximale helderheid, kunnen televisies het beeld beter optimaliseren.

Ook monitoren groeien

Niet alleen onze televisies groeien zienderogen, ook de monitor op je bureau wordt steeds indrukwekkender. Gebogen, ultrabrede 34-inch modellen bijvoorbeeld, met 3.440 x 1.440 pixels, zijn kennelijk de nieuwe standaard. Zo zien we de Asus ROG Strix XG35VQ, de Dell Alienware AW3418DW, de Acer Predator X35 en de BenQ EX3501R verschijnen. De monitors zijn specifiek op gamers gericht, dat kon je al afleiden uit de namen, maar ook de aanwezigheid van Nvidia G-SYNC of AMD FreeSync op al deze modellen is een duidelijk indicator van het doelpubliek.

IFA: innovaties in beeld en geluid - monitoren

Daar komt Virtual Reality

VR, je kent het wel, een beeldbril op je neus en ronddwalen in virtuele werelden alsof je er zelf in rondloopt. Gloednieuw is het niet, want met de Oculus Rift en de HTC Vive zijn er twee solide sets op de markt voor de liefhebbers van VR. Maar de nieuwe oogst VR-sets zijn nog goedkoper en ze ogen alvast iets comfortabeler. De Dell Visor, de Acer Mixed Reality Headset, de Lenovo Explorer en de Asus Windows Mixed Reality Headset staan allemaal te boek als Mixed Reality (of Augmented Reality). Dat betekent dat ze ook virtuele dingen kunnen tonen in een beeld van de echte wereld rond je.

IFA: innovaties in beeld en geluid - laserprojectors

Laserprojectors

Onze projectors werken al jaren met UHP-lampen die typisch rond de 5.000 uren meegaan. Er zijn hier en daar projectors die met LED-lampen werken, maar die situeren zich meestal in het zakelijk gebruik. Laserprojectors bestaan al in de professionele bioscoopsector, maar we zien ze nu ook voor thuisgebruik aan een betaalbare prijs, en dat is wel opzienbarend. De technologie heeft enorm veel voordelen. Laserlichtbronnen gaan langer mee, 20.000 uren zijn niet uitzonderlijk. Ze zijn energie-efficiënter en ze leveren een breder kleurbereik. Ze starten vrijwel onmiddellijk op, terwijl een klassieke projector gemakkelijk dertig seconden nodig heeft voor er beeld is, en dan nog een paar minuten opwarmt voor het beeld optimaal is.

Eenvoudig op te stellen

Projectors vereisen iets meer aandacht als je zo opstelt, en we gaan er meestal van uit dat je een kamer van ongeveer vier meter lang moet hebben als je een 2,5 meter groot beeld wenst. Nochtans kan het anders. In de zakenwereld en het onderwijs zijn UST-projectors, Ultra Short Throw, al een tijdje bekend. Maar nu komen ze ook meer en meer in de thuisbioscoopsfeer tevoorschijn. UST-projectors hebben een enorm korte projectieverhouding. Je kunt ze met andere woorden bijna vlak bij het scherm plaatsen, en toch leveren ze nog steeds een groot beeld.

Wat is jouw favoriete innovatie?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()