Menu
Terug

In elke kamer muziek afspelen met één app

09 april 2019

Het woord ‘multiroom’ rolt misschien niet meteen van je lippen als je spreekt over muziek. En toch staat het voor één van de handigste en leukste trends qua luisterplezier. Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk: 'multiroom' betekent gewoon ‘muziek in meerdere kamers’. We vertellen je hier hoe je dat aanpakt.

Samenwerken

'Multiroom' is een etiket dat hangt op draadloze speakers die gemaakt zijn om met elkaar samen te werken. Ja, ook als de luidsprekers in verschillende ruimtes staan. Zet er eentje in de keuken, twee in de woonkamer en nog een ander in de badkamer, en bedien ze allemaal vanuit één app. Muziek vanaf Deezer, een internetradiozender of een andere streamingdienst? Check! Misschien het tv-geluid in de eetkamer laten horen of een playlist afspelen die je in de tuin en binnen hoort? Ook dat kan met multiroom.

Hoe werkt het?

Multiroom-audio werkt met meerdere speakers. Maar je kunt ook eenvoudig beginnen, met een toestel. Als je later wenst extra speakers toe te voegen, kan dat natuurlijk. De meeste merken bieden meerdere modellen, van groot tot klein. Zo kun je altijd een toestel vinden dat in een bepaalde ruimte past.

Iedereen van het gezin installeert de bijhorende app op de smartphone. Zo luistert pa in de keuken tijdens het koken naar een podcast van Radio 1, terwijl dochterlief in haar slaapkamer chillt met een haar favoriete playlist van Google Music, bijvoorbeeld. Elke speaker kan dus apart bediend worden, maar wanneer nodig kun je multiroom-speakers ook met elkaar koppelen. Dan spelen ze allemaal hetzelfde af.

Net zoals legoblokjes

Het aanbod aan multiroom-toestellen komt misschien complex over. Ze bieden veel mogelijkheden en elk merk heeft meerdere modellen, gaande van draadloze speakers in verschillende formaten (meestal small-medium-large) tot soundbars, versterkers, subwoofers en zelfs draaitafels. Elk merk heeft zo zijn eigen assortiment.

Het idee is dat je de toestellen selecteert die het best bij je noden passen. Heb je een gigantische eet- of woonkamer, dan werk je bijvoorbeeld beter met een aantal grote draadloze luidsprekers (of meer kleintjes). Maar in kleine kamers volstaat een compactere luidspreker.

Ook bij je tv

Bij je tv plaats je een soundbar die je tv-geluid beter maakt en goed is om naar muziek te luisteren. Vind je het moeilijk om de juiste toestellen uit te pikken, dan kun je altijd raad vragen in de winkel. Een slim idee is vooraf al te plannen waar in huis je muziek wilt beluisteren. Bij sommige merken vind je multiroom-compatibele versterkers. Hieraan hang je je eigen speakers.

Met een multiroom-compatibele soundbar sla je twee vliegen in een klap: je tv-avond wordt er beter van en je kunt in de woonkamer ook in hoge kwaliteit naar muziek luisteren. Je kunt bij veel multiroom-soundbars, zoals de Sonos Playbar of Bose SoundTouch, de ervaring naar bioscoopniveau tillen door de soundbar aan te vullen met een bijhorende subwoofer en twee draadloze speakers die je achter je zetel plaatst.

Welke muziek kun je beluisteren?

Ongeveer alles. Je hebt verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het merk en producttype. De meeste multiroom-toestellen zijn gemaakt om via WiFi muziek af te spelen vanaf een streamingdienst zoals Deezer. Je kunt ook luisteren naar eigen muziekbestanden.

Moet je alles van één merk kopen?

Ja en neen. Toestellen van sommige merken, zoals Sonos, Yamaha en Bose, kun je inderdaad enkel combineren binnen het merk zelf. Toestellen met Chromecast of AirPlay 2 kun je wel koppelen met toestellen van andere merken. Bij een multiroom-systeem van één merk werk je met de app van de fabrikant om alle speakers te bedienen. Bij AirPlay 2 en Chromecast selecteer je muziek via de app van je favoriete muziekdienst. Deezer bijvoorbeeld, of SoundCloud. Via de muziek-app of via je mobiele toestel regel je het volume van de speaker.

Chromecast en AirPlay 2

Chromecast is van Google en wordt door verschillende merken ingebouwd in hun toestellen. AirPlay 2 is dan weer van Apple en vind je ook bij vele merken. Het grote voordeel van Chromecast en AirPlay 2 is dat de leercurve heel beperkt is. Je moet geen nieuwe app leren gebruiken, want je blijft werken met de vertrouwde apps van je streamingdiensten.

De voordelen van Chromecast en AirPlay 2 zijn heel gelijkend: je kunt het geluid van alle apps doorsturen (dus ook van games en video's), je kunt speakers van verschillende merken combineren en je kunt ze via spraak bedienen (Google Assistant voor Chromecast, Siri voor AirPlay 2).

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()