Menu
Terug

Je eerste smart-tv, zo gebruik je hem optimaal

04 mei 2020

Je hebt het nu wel lang genoeg uitgesteld, het is tijd voor een nieuwe tv. En dan uiteraard zo’n slim model, een smart-tv. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, moet je er speciale voorbereidingen voor treffen? En hoe gebruik je al die slimme mogelijkheden?

Wat is dat nu juist, een smart-tv?

Een smart-tv, wat betekent dat eigenlijk? De term is een beetje verwarrend, want ja hij is best slim, maar dat is niet de essentie. Net zoals zijn kleine broertje, de smartphone, is een smart-tv uitgerust met een internetverbinding en kan je er allerlei apps op installeren. Neen, je favoriete loopapp niet, de tv is immers niet uitgerust met GPS en hij past niet in je broekzak. Smart tv-apps zijn vooral video- en muziekstreamingdiensten. Al vind je er ook behoorlijk wat games, en apps die de inhoud van buitenlandse zenders tonen. Elke fabrikant heeft zijn eigen smart-tv-omgeving. Samsung gebruikt Tizen Smart Hub, LG WebOS, Panasonic My Home Screen, en zowel Sony als Philips gebruiken Android TV. Ze verschillen van elkaar door het app-aanbod, al zijn de belangrijkste apps bij alle fabrikanten beschikbaar. De interfaces zien er ook anders uit, maar bieden we grotendeels dezelfde mogelijkheden.

smart-tv, tv

Zorg voor een goede netwerkverbinding

Om volop te kunnen genieten van je smart tv is een goede internetverbinding onontbeerlijk. Tijdens de installatie verbind je de tv met je thuisnetwerk. Dat kan zowel via een netwerkkabel als draadloos. We prefereren een netwerkkabel, want het is behoorlijk irritant als Netflix pauzeert midden in een spannende aflevering van 'La Casa del Papel' omdat zoon- of dochterlief de WiFi vol stopt met minder belangrijke downloads. Is een netwerkkabel geen optie, zorg dan voor zo goed mogelijke WiFi-verbinding. Installeer desnoods een nieuw WiFi-access point of -repeater.

smart-tv, tv

Eerste installatie

Alhoewel de installatieprocedure licht verschilt van merk tot merk, zijn de stappen die je onderneemt in essentie bij alle merken identiek. Selecteer het land (belangrijk voor de app-store), de taal van de interface, sluit de tv aan op je thuisnetwerk, accepteer de gebruiksvoorwaarden, sluit andere bronapparaten (zoals een spelconsole) aan en klaar. De installatieprocedure van alle merken begeleidt je uitstekend en geeft je vaak zelfs een overzicht van de mogelijkheden. Met wat aandacht geniet je al na enkele minuten van je eerste smart tv-ervaring.

Verken de omgeving

De volgende stap: verken het Home-scherm van de televisie. Op de afstandsbediening is steeds een Home-toets te vinden. Die is ofwel aangeduid met de tekst ‘Home’ of met het symbool van een huisje. Op het Home-scherm vind je de apps terug die je kunt gebruiken. Elk Home-scherm kan ook aangepast worden om jouw favoriete apps vooraan in de lijst te plaatsen of een prominente plek te geven op het scherm. Zo maak je je smart-tv nog eenvoudiger om te gebruiken.

Apps installeren

Op alle televisies zijn de belangrijkste apps reeds op voorhand geïnstalleerd. Netflix en YouTube bijvoorbeeld, hoef je zelden zelf te installeren. Maar vroeg of laat wil je uiteraard eens kijken of er nog andere leuke apps zijn. Daarvoor moet je op het Home-scherm op zoek naar de App-store. Samsung, LG en Panasonic gebruiken een eigen app-store, bij Philips en Sony is dat de Google-app-store. Blader rustig door het aanbod en installeer een paar extra apps. Houd er wel rekening mee dat elke app ruimte inneemt op het interne geheugen van de tv en je dus niet alles kunt installeren.

smart-tv, tv

Een leuke film vinden

De meest gebruikte apps zijn, niet zo verrassend, de videostreamingapps. Welke diensten bevelen we je van harte aan? Netflix en YouTube zijn de twee belangrijkste, maar zeker niet de enigste. Binnenkort zal ook Disney+ in België beschikbaar zijn. Wie zijn filmaanbod nog verder wil uitbreiden, neemt een kijkje bij Amazon Prime Video, Rakuten TV, Apple TV, Google Play Film en Moviemax. Als alternatief voor YouTube is er Vimeo. Fans van Japanse tekenfilmreeksen (anime) nemen een kijkje bij Crunchyroll. En wie graag mensen live ziet gamen, vindt zijn gading op Twitch. Daarmee hebben we echt maar het topje van de ijsberg beschreven!

smart-tv, tv

Muziek a volonté

Je kunt op je smart-tv ook muziek streamen. Daarvoor zijn er apps zoals Spotify, Deezer, Tidal en Google Play Music. Ben je eerder een radiofan, dan is een app voor internetradio zoals TuneIn precies wat je zoekt. Voor liefhebbers van klassieke muziek is er de Berliner Philharmoniker-app. Via die weg geniet je van de knapste optredens van het wereldberoemde symfonisch orkest, ook met video.

Speel je eigen media af

Heb je zelf een aardige collectie muziek of films, of bekijk je graag je vakantiefoto’s op het grote scherm? Dat kan, want elke smart-tv heeft een ingebouwde mediaspeler. Media kun je aanreiken via USB of via het netwerk. Kan de in de ingebouwde speler niet om met jouw mediaformaten? Installeer dan vanuit de app-store een andere speler, bijvoorbeeld VLC of MX Player. Heb je werkelijk een grote mediabibliotheek waar je regelmatig in snuistert, onderzoek dan de mogelijkheden van Kodi of Plex. Die bieden een prachtige interface en enorm veel mogelijkheden.

Gaming op je smart-tv

Elk smart-tv-platform heeft een gamingaanbod, al is het aanbod van Android TV (Sony en Philips) ongetwijfeld het uitgebreidst. Het is uiteraard niet te vergelijken met een PlayStation of Xbox, maar voor wat casual gaming-plezier kun je er wel terecht. Voorzie een gamecontroller (aan te sluiten via USB of Bluetooth) voor de leukste ervaring. Zit je gamesbibliotheek op je pc in Steam? Dan kun je op de platformen van Sony, Samsung en Philips Steam Link installeren. Daarmee speel je al je pc-games op het grote scherm.

smart-tv, tv
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()