Menu
Terug

Laat de deejay in je los!

29 december 2017

Zin in een feestje, maar niet meteen uitgerust om een hele avond - en nacht - muziek te draaien? Dan hebben wij de juiste oplossingen voor jou. Hier is de ideale instapset voor beginnende deejays.

Hey deejay, spin that wheel!

Van dansfeestje tot luie loungemomenten, de juiste muziek op de juiste manier gebracht maakt het verschil. Wordt het top of wordt het een flop, het komt toch vaak neer op de deejay van dienst. Dat begrip mag je gerust heel ruim invullen. Ben je een podiumbeest dat zelf ter plekke een mix wil maken of heb je plankenkoorts en laat je liever een mix van Armin van Buuren afspelen, het kan allemaal! Wat je nodig hebt voor elk scenario, dat lees je hieronder.

Laat de deejay in je los

De basis: luidsprekers

Laten we beginnen met de basics: welke luidspreker gebruik je? Er zijn veel antwoorden mogelijk, van groot tot klein. Het hangt af van wat je beoogt. Neem nu de compacte Bluetooth-speaker. Ideaal voor een klein feestje met vrienden, maar niet krachtig genoeg om echt mensen de dansvloer op te krijgen. Maar als die Bluetooth-speaker pakweg van JBL, Sony of Sonos is, dan kun je de geluidsmuur heel wat groter maken door verschillende speakers van hetzelfde merk met elkaar te koppelen.

Deejay: multiroom

Multiroom wordt houseparty

Een tweede optie is werken met multiroom-speakers, bijvoorbeeld van Sonos of Bose. Of eentje met Chromecast. Deze speakers zijn al wat groter dan een doorsnee Bluetooth-speaker en klinken daardoor al grootser en voller. Toch ga je voor een feestje meer nodig hebben. Gelukkig zit het koppelen van meerdere speakers, zodat ze synchroon spelen, net ingebakken bij multiroom-toestellen.

Waar haal je de muziek?

Draadloze speakers zijn heel praktisch omdat je ze snel kunt opstellen en toegang hebt tot heel wat muziekbronnen. Bij Bluetooth-speakers speel je via je smartphone of tablet af. Dat kunnen eigen bestanden zijn of muziek via een app van een streamingdienst. Er wel aan denken om meldingen uit te schakelen, want anders worden liedjes onderbroken door een oorverdovend pinggeluid. Bluetooth-speakers kun je tevens gebruiken met een laptop - een interessante optie.

The next level

Alles wat we nu bekeken, is perfect voor een casual DJ-set. Je wil een goede mix voor een feestje, maar je bent niet van plan om zelf live veel aan de knopjes te draaien? Maar wat als je dat wel wilt? Dan moet je kijken naar heel andere toestellen of decks: DJ-controllers en -mixers. Je vindt die bij een varia van merken, zoals Lenco, Hercules en Pioneer.

Deejay: mixers

Als je het niet kent, komt een DJ-controller als iets heel apart over. Het toestel staat vol met draai- en schijfknopjes, en andere bedieningselementen, en het lijkt heel complex. Een DJ-controller moet je zien als een uitgebreide afstandsbediening voor DJ-software die op een aangesloten laptop of tablet draait. Er zitten bijvoorbeeld virtuele draaischijven op waarop je een digitaal muziekbestand kunt scratchen alsof het een vinylplaat was. Een DJ-mixer is wat in de volksmond een mengpaneel wordt genoemd. Je hangt er bijvoorbeeld meerdere cd-spelers, muziekspelers of draaitafels aan.

Deejay: vinyl

En vinyl dan?

In hoofden van veel mensen staat deejayen gelijk aan plaatjes draaien. De waarheid is dat ook deejays vaak met digitale bestanden werken. Dat gaat bijzonder vlot met DJ-controllers en je kunt met heel spectaculaire effecten aan de slag. En toch blijft vinyl iets aantrekkelijks hebben. Voor sommigen voelt het net iets echter aan. Platen zijn ook helemaal terug van weggeweest. Sommige genres heb je altijd op vinyl kunnen krijgen, maar tegenwoordig komt nagenoeg alles wel weer op vinylplaat uit. Check maar eens de vinylafdeling in de winkel als je ons niet gelooft!

Deejayen met vinyl vereist wel meer apparatuur. Je hebt om te beginnen twee draaitafels nodig, tenzij je vinyl gaat afwisselen met digitale bestanden. Je gaat daarbij best voor een speler gemaakt voor DJ’s, zoals van Audio-Technica of Pioneer. DJ-draaitafels komen met speciale naalden en toonarmen die beter tegen zwaar gebruik kunnen. Daarnaast zijn er speciale functies, zoals een pitchcontrole (om de snelheid te variëren) en een draaischijf die snel terug op snelheid komt (voor als je de plaat met de hand stillegt).

Onmisbaar

Als je wil deejayen zoals de beste, moet je liedjes klaarzetten zodat je ze perfect getimed kunt afspelen. Om dit te doen, kun je niet zonder een hoofdtelefoon. Je neemt best een echte DJ-hoofdtelefoon. Ze zijn steviger, sluiten omgevingsgeluid helemaal af en je kunt vaak de oorschelpen kantelen. Zo kun je met een oor luisteren naar de muziek die speelt en die je gaat spelen. Een stevige, gekrulde kabel is ook een aanrader.

Deejay: hoofdtelefoon

Tip: Vergeet het licht niet

Om mensen de dansvloer op te krijgen, volstaat een goede mix niet. Een goede belichting en lichteffecten zijn essentieel om de sfeer erin te brengen. Sommige muzieksystemen hebben lichteffecten ingebouwd, maar je kunt ook losse toestellen kopen.