Menu
Terug

Live-update: Alle eyecatchers op de CES-beurs

Viva Las Vegas
Leestijd minuten
11 Januari 2018

CES in Las Vegas is de hoogmis van alles wat een chip bevat. Ja, zelfs van zelfrijdende auto’s en robots die je kleren opvouwen. In de eerste dagen zijn het echter vooral de nieuwe tv’s die alle aandacht opeisen. Maar er is ook zoveel anders cool te spotten in Sin City. Kijk maar mee!

Houd het hoofd koel – want je ijskast praat…

De koelkasten die je op CES ziet zijn echte Amerikaanse modellen. Zo groot als een kleine Europese gezinswagen en uitgerust met de meest waanzinnige gadgets. Toch zijn ze best interessant, omdat de getoonde technologieën uiteindelijk hun weg zullen vinden naar slankere Europese modellen. Gewoon even geduld. Onze favoriete koelkast van de toekomst is de LG InstaView ThinQ, een donker toestel met meerdere deuren en geïntegreerde ijsverdeler. De echte blikvanger is het geïntegreerde 29-inch aanraakscherm, waarop een slimme interface draait (gebaseerd op WebOS, bekend van de LG-tv’s). Dit scherm kun je voor allerlei zaken gebruiken, maar werkt ook als venster zodat je de inhoud kunt checken zonder een deur te openen. Twee keer tikken en het scherm wordt transparant. Zolang de eitjes niet antwoorden “Wie is daar?”, is er niets aan de hand.

…met alles!

Wij zijn zeker nog niet uitgepraat over de ThinQ. Deze LG-koelkast is namelijk ook slim en kan recepten suggereren op basis van wat je hebt aangekocht. Keuze gemaakt (en dat kan via het scherm of via een stemcommando)? Dan praat de ThinQ met bijvoorbeeld de EasyClean, een slimme oven die op basis van het gekozen recept alvast gepast begint te voorverwarmen. De QuadWash-vaatwasser zet zich alvast schrap met een gepast reinigingsprogramma dat bij het recept past, zoals een meer intensieve beurt voor een ovenschotel. De borden moet je wel zelf nog inladen en  uitladen. Helaas, er zijn nog dingen waar technologie geen antwoord op heeft!

Waar is de projector?

Sommige mensen willen wel een groot beeld, maar geen tv-toestel in hun woonkamer. De oplossing: de projector. Ook dat toestel evolueert stevig. Sony presenteert op CES bijvoorbeeld de LSPX-A1, een 4K-projector die verstopt zit in een een fraaie lage dressoir. Het gebruikt een short-throw-techniek, wat betekent dat je het meubel tegen de muur mag plaatsen waarop je wilt projecteren. Een afstand van 25 cm is voldoende voor een beeld van 120 inches diagonaal (3 meter!). En het valt nauwelijks op dat je een projector in huis hebt. Bovendien moet je de living ook niet volstoppen met luidsprekers. Het Sony-meubel bevat een Glass Sound Speaker dat 360°-geluid uitstuurt. Over projectie gesproken: ook LG toont op CES een opmerkelijk 4K-toestel. Het ziet er uit als een koker en is zeer gemakkelijk te plaatsen.

De WiFi-waakhond

Op CES is er veel te doen rond smart home-toepassingen. Er zijn verschillende dingen dat je op dit vlak kunt doen: verwarmen, verlichting, multiroom-geluid, enzovoort. Beveiliging is ook een heel belangrijke smart home-toepassing. Eén van de slimste die we ontdekten was de Aura. Het is echt heel innovatief. Waar veel beveiligingstoestellen beweging of geluid via sensors registreren om indringers te detecteren, zet Aura je bestaand WiFi-netwerk in. Elk WiFi-netwerk verspreidt zich namelijk op een unieke wijze in een woning. Maar als iemand door het huis loopt, wordt het draadloos netwerk subtiel verstoord. De Aura detecteert dat en slaagt alarm. De mens als stoorzender, dus!

Om van te dromen

Virtual Reality werkt nog altijd aan zijn doorbraak. Tot voor kort had je drie keuzes: investeren in een dure headset die aan dure pc-hardware hing, opteren voor de PlayStation 4 en bijhorende PS VR, of een VR-bril kopen waar een smartphone in past. Lenovo presenteert een vierde optie: een Google Daydream-bril dat geen bijkomende hardware nodig heeft. Daydream-brillen werken doorgaans met een smartphone, maar dat is hier niet het geval. De Mirage Solo heeft zelf 4 GB geheugen, 64 GB opslagruimte en een snelle Snapdragon 835 aan boord. Binnenin zit een 5,5-inch scherm dat een QHD-resolutie naar je ogen stuurt. Zulke specs klinken inderdaad als een droom!

Spreken en tonen

Toestellen die werken met spraakassistenten als Siri en Alexa, je vindt ze in Vegas bijna op elke stand. Het zijn vooral slimme speakers, maar er zijn ook andere apparaten. Een leuke vinden we de JBL Link View. Het combineert een slimme stereospeaker die inhaakt op Google Assistent met een 8-inch scherm. Het voordeel is dat de Link View kan reageren op je gesproken vragen met een verbaal antwoord of door informatie op het scherm te tonen. “Welke afspraken heb ik deze week?”, is bijvoorbeeld een vraag dat beter een visuele repliek krijgt. En je kunt het ook gebruiken als high-tech wekkerradio waar je ’s morgens “Nog even liggen!” naar kunt roepen.

F16 op twee wielen

Piloten in jachtvliegtuigen gebruiken ze al jaren, en sinds kort kun je ze ook als optie krijgen in premium-auto’s: Head Up Displays. Een HUD projecteert rij-informatie op een stuk glas voor je ogen, op zo’n manier dat je de omgeving nog kunt zien. Handig, want je houdt je blik op de weg en weet toch hoe snel je rijdt. HUD’s integreren vaak met navigatiesystemen, zodat je zelfs aanwijzingen in je gezichtsveld ziet verschijnen. Als jij als motorrijder nu heel jaloers bent op die BMW 7-reeks-bestuurders…. Kap er mee. Op CES toont Nuviz een HUD-systeem dat vastklikt in je helm en een interface projecteert op je vizier. Je ziet bijvoorbeeld rijaanwijzigingen en media-informatie netjes op 4 meter voor je verschijnen, in een helderheid aangepast aan de weersomstandigheden. 

Een trio Sony’s

CES is niet de plaats waar veel smartphones worden voorgesteld. Dat is meer iets voor over een maandje op het Mobile World Congres in Barcelona. Behalve als je Sony heet, want zij presenteren in Vegas wel drie nieuwe toestellen. De Xperia XA2, Xperia XA2 Ultra en Xperia L2 pakken uit met een nieuw mooi afgerond design. Het zijn betaalbare toestellen die toch wel high-endfuncties bezitten. Zo heeft de XA2 Ultra een dubbele selfie-camera met een 16 MP camera met optische beeldstabilisatie en een 8 MP camera met extra brede lens. De ‘Ultra’ in de naam verwijst trouwens naar het forse 6-inch scherm. Zowel de XA2 als de L2 pakken aan de achterkant uit met 23 megapixels en een sensor die belooft zeer goed te presenteren in slechte lichtomstandigheden.

5D-printing

3D-printers ken je misschien al, maar wist je dat er al een 5D-printer bestond? Het heet de Ethereal Halo en ontving net een innovatieprijs op CES. Zij die goed opgelet hebben in de lessen fysica zullen wellicht opmerken dat er geen vijf dimensies zijn (of dat wij die in elk geval niet kennen). Het klopt dat de Ethereal Halo geen transdimensionale alien is, maar het is wel de eerste printer met een printkop die op vijf assen kan bewegen. Dat klinkt minder spannend, maar eigenlijk is het toch de moeite. Door die enorme flexibiliteit kan de printkop alle bewegingen maken, wat resulteert in gedrukte objecten van een ongeziene complexiteit. Zo kan de Ethereal Halo objecten met bogen en rondingen afdrukken, iets dat voorheen niet mogelijk was.

Drie porties wasverzachter en een cola graag

Google presenteerde enkele weken geleden al een headset met een live vertalingfunctie, op CES duiken er nog meer toestellen op, zoals de Mars. Ja, dit is weer een geval van technologie dat onmogelijk lijkt maar toch gewoon dit jaar in de winkels ligt. De oortjes verbinden draadloos met je smartphone, alwaar de woorden van die Italiaanse kelner naar Google Translate worden gestuurd. Jij hoort bijna meteen een vertaling. Oké, de vertaling is nog niet perfect en het werkt niet als je ergens in de jungle van Papoea Nieuw Guinea staat. Maar het zorgt er in elk geval voor dat je bij je volgende citytrip niet per abuis iets heel onsmakelijk bestelt.

4K is cool, 8K is zoveel beter

Ultra HD- of 4K-televisies zien er al verbluffend uit, maar wat dacht je van 8K? Dat zijn nog eens vier keer zoveel pixels, voor een beeld dat je nauwelijks van de realiteit kunt onderscheiden. Op CES vind je zowel bij LG als Samsung 8K-monsters. Zowel de 8K-tv met OLED-technologie van LG als het QLED-gebaseerd toestel van Samsung hebben een schermdiagonaal van 88 inch. Een tv met een nette diagonaal van 2,35 meter past natuurlijk niet in iedere woonkamer, en dat geeft aan dat het hier om prototypes en toestellen gaat bestemd voor de happy few. Er is ook nog geen spoor van content in 8K, want zelfs Hollywood filmt (nog) niet in zo’n hoge kwaliteit. Maar wie weet wat er in een aantal jaar mogelijk wordt!

CES: LG 8K tv
CES - Samsung: The Wall

Een muur van tv

The Wall. Als Samsung een tv die naam geeft, dan weet je dat het hier gaat om een televisie van gigaformaat. Met een schermdiagonaal van 146 inch (360 cm!) klopt dat helemaal. Maar dat is niet is het enige bijzondere aan dit toestel. Het is ook de eerste keer dat Samsung een scherm toont op basis van micro-led's, een nieuwe techniek waarbij er heel veel piepkleine gekleurde led’s zorgen voor het beeld. Er is toch geen aparte lichtbron nodig achteraan, waardoor een micro-led-tv dunner is en donkere zwarten toont. En nog straffer: The Wall is ook de eerste modulaire tv ter wereld. Woon je opeens groter? Steek een module bij om het scherm groter te maken!

 

Gamen in het groot

Televisies bieden niet altijd de prestaties die hardcore-gamers wensen. Een speciale gamingmonitor is nog altijd beter – alleen ontbraken er nog modellen die echt groot zijn. Op CES presenteert NVIDIA gelukkig een nieuwe samenwerking met Acer, Asus en HP om gamingschermen van 65 inch te bouwen. Een eerste is er al: de Acer Predator Big Format Gaming Display. Begin maar te kwijlen, want op zijn immense schermoppervlakte verschijnt een machtige Ultra HD-resolutie aan een verversingssnelheid van 120 Hz. HDR wordt uiteraard ook ondersteund. En als je even geen zin hebt om te gamen, dan kijk je maar wat Netflix. De Predator Big Format Gaming Display heeft namelijk een NVIDIA Shield ingebouwd, een kastje dat je ook apart kunt aanschaffen en dat een volledige Android TV-ervaring biedt.

CES - gamingschermen
CES - Osmo Mobile 2

Stabiel filmen voor een prikje

Als je met je smartphone echt mooi wil filmen, dan moet je een gimbal overwegen. Het zijn handige dingen die je telefoon ultrastabiel houden. Dat geeft een zeer professioneel ogend resultaat, zelfs als je filmt op de fiets of als je stapt. Op CES presenteerde DJI een opvolger voor één van de populairste gimbals, de DJI Osmo Mobile. De Osmo Mobile 2 is in alle opzichten verbeterd (betere batterij, iets lichter, meer mogelijkheden), maar is vooral aanzienlijk goedkoper. Hij zal ongeveer de helft van zijn voorganger kosten.

Dolby Atmos wordt toegankelijk

Soundbars met Dolby Atmos vullen de kamer met 3D-geluid. Heel indrukwekkend als je naar films kijkt! Sony lanceert in Vegas twee nieuwe soundbars, de HT-ZF9 en HT-XF9000, met Dolby Atmos. In tegenstelling tot vorige Atmos-soundbars gebruiken beiden minder speakers en virtuele surround om 3D-geluid te creëren, waardoor ze slanker en ook goedkoper zijn dan voorgaande Atmos-topmodellen. De HT-ZF9 is uitgerust met Wi-Fi zodat je kunt streamen via Spotify Connect en Chromecast. De Engelstalige Google Assistant is ook present, voor aansturing via gesproken commando’s (zoals ‘Play David Bowie’). Zapper verloren? Geen erg!

CES - Dolby Atmos
CES -  Ultra HD spelers

Ultra HD-spelers met alles

Panasonic lanceert drie nieuwe Ultra HD Blu-ray-spelers die de nieuwste snufjes ondersteunen. Er zijn verschillende HDR-standaarden, deze jongens ondersteunen ze allemaal. De exacte namen van de spelers zijn nog niet bekend, maar wellicht wordt het DP-UB820, de DP-UB420 en de DP-UB320. Nieuw is ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+, en ondersteuning voor Alexa en Google Assistant. Ook mooi meegenomen is dat het drietal vrij compact zijn én mooi ogen, dankzij het fraaie 3D Glass Cut Design.

Slimme hoofdtelefoons

Over Google Assistant gesproken: JBL gaat er ook mee aan de slag en introduceert twee nieuwe hippe hoofdtelefoons met de spraakassistent van Google ingebouwd. De Everest 710GA en Everest 110GA zijn alle twee lid van de premium Everest-familie van JBL. En dat betekent een knallend JBL-geluid, Bluetooth en een trendy afwerking. Dankzij de Google Assistant kun je tijdens het beluisteren van muziek vragen om bijvoorbeeld je agenda voor te laten lezen of de slimme verlichting in de woonkamer dimmen – zonder dat je naar je smartphone moet grijpen!

CES - JBL
CES - snapdragon in de laptop

Snapdragon in de laptop

Op CES worden er heel wat laptops voorgesteld, al is het ter plekke niet altijd duidelijk of ze naar België komen. Nog even geduld dus. Wel opvallend is dat sommige nieuwe laptops uitgerust zijn met een Snapdragon-processor. Niet de klassieke Intel-compatibele chip dus, maar een chip die eigenlijk voor tablets en smartphones werd ontworpen. En toch draaien ze Windows 10. Inmiddels zijn deze Snapdragons ook heel krachtig geworden en bovendien bijzonder zuinig. De pas getoonde Lenovo Miix 630 bijvoorbeeld, belooft een autonomie van 20 uur. Het is nog iets te vroeg om prijzen te vermelden, maar deze zeer lichte en zuinige laptops zullen verrassend betaalbaar zijn.

Rol 'm op

Schermen zijn leuke dingen aan de muur… als je aan het tv-kijken bent, tenminste. Staan ze uit, dan zijn zeker grote televisies voor sommigen gewoon te overheersend. LG presenteert op CES een pientere oplossing: de oprolbare tv. Omdat OLED ook mogelijk is in flexibele vorm, bedacht LG een toestel waarbij het scherm bij niet-gebruik netjes opgerold blijft in een soort witte doos die je op een schap of meubel kunt plaatsen. Wil je de nieuwe afleveringen van ‘The Bridge’ kijken? Dan komt deze 4K-OLED uit de doos naar boven. Net magie!

CES - oprolbare tv
CES - Moodo

Er hangt een geurtje aan

Alles wordt slim. Ook de doordeweekse luchtverfrisser, blijkt in Vegas. Want een goede geur in huis is even belangrijk als de perfecte temperatuur en de stemmige verlichting. Niet verrassend dat er best wat aandacht is voor de Moodo, een nieuw apparaat dat vier geurcapsules bevat en een systeem om deze geuren door de kamer te verspreiden. Via een app op je telefoon kun je aan het experimenteren slaan. Mix de vier geuren en creëer zo je eigen huiskamerparfum. Moodo is nog maar net van start gegaan, voorlopig zijn er een viertal geuren beschikbaar, waaronder eentje die wat aan kruiden doet denken en de altijd populaire vanille.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()