Maak je klaar voor een zomer vol topsport op tv
Het EK voetbal, de Tour, de Olympische Spelen in Tokio, … Met wat geluk beleven we een zomer vol topsport. Of er publiek bij zal zijn, blijft voorlopig een open vraag. Dat maakt het nog belangrijker dat je alles comfortabel thuis kunt volgen. Hoe zorg je voor het beste tv-beeld in de woonkamer of zelfs in de tuin? Hier zijn onze tips!
Duik in de actie
Bigger is better! Er gaat niets boven een megagroot scherm om de sfeer van een voetbalwedstrijd of de Olympische finale van de 100 meter naar de woonkamer te brengen. Dankzij dat grote scherm zie je niet alleen veel meer details, maar vult het beeld ook een groter deel van je blikveld. Zo word je werkelijk meegezogen in de actie. Schrap een 75- of zelfs 85-inch tv dus niet zo maar van je verlanglijst. Voor een meeslepende kijkervaring mag je de volgende richtlijn hanteren: de ideale schermdiagonaal (in cm) is de kijkafstand (in cm) gedeeld door anderhalf. Wil je een iets rustigere ervaring, deel dan door twee in plaats van door anderhalf. Een 85-inch tv is dus een prima keuze in een woonkamer met kijkafstand van drie tot vier meter.

MiniLED
Bij de LCD-modellen van 2021 vind je een opvallende nieuwigheid: miniLED. Bij Samsung vind je ze onder de benaming Neo QLED, bij LG onder de noemer QNED. Ook Philips biedt modellen aan met deze technologie. Maar wat is het nu juist? MiniLED’s zijn, zoals de naam suggereert, zeer kleine LED-lampjes. Die worden gebruikt in de achtergrondverlichting van de tv, als lichtbron. Net omdat ze zo klein zijn, kunnen er heel veel geplaatst worden. Zo kan de achtergrondverlichting in duizenden segmenten onderverdeeld worden. Die kunnen individueel gedimd worden, waardoor de zwartweergave en het contrast sterk verbeteren. Maar de tv is ook beter in staat om zeer heldere beeldaccenten te tonen, net wat we willen voor sportuitzendingen.

OLED: helderder en goedkoper
OLED-televisies zijn geen nieuwigheid meer, maar de beeldschermtechnologie maakt nog heel wat ontwikkeling door. Daardoor zien we sinds vorig jaar nu ook kleinere modellen, maar ook zeer grote tv’s (77 inch), en dit jaar zelfs voor het eerst een 83-inch model. Bovendien worden OLED-televisies elk jaar goedkoper, zodat ze steeds aantrekkelijker worden voor de gewone man. OLED-toestellen staan bekend voor hun perfecte zwartweergave en oneindige contrast. Dit jaar verschijnen er voor het eerst modellen op de markt die een helderheid van meer dan 1.000 nits zullen hebben. Dat was tot vorig jaar enkel weggelegd voor LCD-tv’s. Op die manier zijn OLED-tv’s meer dan ooit ook een uitstekende keuze voor sportuitzendingen op tv.
Elke actie scherp in beeld
Overweeg je een nieuwe tv voor de nakende sportzomer, kies dan zeker een model met een 100-Hz scherm. Sportverslaggeving wordt weliswaar opgenomen in 50 beelden per seconde, maar tv’s met een 100-Hz scherm zetten dit om naar 100 beelden per seconde. Dat doen ze door 50 tussenliggende beelden te berekenen. Zo komt alles werkelijk haarscherp en vloeiend in beeld, of je nu kijkt naar tennis, voetbal, atletiek of Formule 1. Mis niks van de opwinding, zelfs bij de allersnelste en flitsende acties.
Kies de juiste instellingen
Wist je dat je zelf ook heel wat kunt veranderen aan de beeldkwaliteit van je televisie? De juiste beeldinstellingen kunnen een wereld van verschil betekenen. Voor sportuitzendingen zijn de vereisten bovendien anders dan voor film, dus is het des te belangrijker om de juiste preset te kiezen. Sportbeelden moeten helder en scherp zijn, ook tijdens snelle acties. De gemakkelijkste oplossing: kies de Sport-beeldinstelling. Die vind je op zo goed als alle modellen. Is er echt veel omgevingslicht, dan kun je zelfs de Dynamisch- of Levendig-beeldinstelling gebruiken. En vergeet het geluid niet, want ook daarvoor is vaak een Sport-instelling beschikbaar.

Gebruik de lichtsensor!
Kijk je tv bij klaarlichte dag, dan mag hij best wat meer licht geven en mogen kleuren wat feller zijn om op te tornen tegen het omgevingslicht. Maar ’s avonds, wanneer het licht veel meer gedempt is, vind je het beeld vermoedelijk te hard en te intens. Kijk daarom zeker na in de instellingen of de lichtsensor geactiveerd is. Moderne televisies gebruiken erg slimme technieken om het beeld aan te passen op basis van de hoeveelheid omgevingslicht. Doe er je voordeel mee en geniet altijd van optimale beelden.

Tv-kijken kan ook buiten
Als het mooi weer is, is het eigenlijk jammer dat je binnen moet zitten om je favoriete sportevenement te volgen. Maar je kunt je tv ook buiten zetten. Al vereist dat wel enige voorbereiding. We hoeven je niet uit te leggen dat je de tv niet naast het plonsbadje plaatst - elektriciteit en water vormen een levensgevaarlijke combinatie. Maar zet je tv ook niet in de volle zon, want oververhitting is voor geen enkel elektrisch toestel leuk. Zoek een plekje dat wat koeler is, of op zijn minst waar er schaduw is. Let ook op de lichtinval. Ondanks al hun helderheid is geen enkele tv opgewassen tegen zonlicht. Reflecties en invallend licht kunnen het beeld zo goed als onmogelijk te bekijken maken. Sluit je tv aan met een stevig en veilig elektrisch verlengsnoer dat geschikt is voor buitengebruik. Ben je helemaal verkocht voor het principe en wil je heel het jaar door op je terras tv-kijken? Daar zijn nu ook speciale modellen voor!
De echte size king
Wie een 75-inch tv zoekt (of zelfs een 85-inch model), moet daarvoor geen fortuin meer opzijleggen. Maar nog grotere maten? Daarvoor moet je onvermijdelijk uitwijken naar een projector. Bijkomend voordeel: heel wat projectoren neem je ook moeiteloos mee op verplaatsing. Probeer dat maar eens met die 75-inch tv. Kijk je vooral sport, kies dan een model met hoge lichtopbrengst. Dat maakt het makkelijker om te kijken zonder dat je de kamer hoeft te verduisteren. Kijk ook goed na of de projector over voldoende HDMI-aansluitingen beschikt, want een mediaspeler en/of digicorder zijn vrijwel zeker verplicht. Sommige modellen hebben ingebouwde luidsprekers, maar een degelijke soundbar is vaak de betere keuze.
Vlak bij het scherm
Om dat grote beeld te creëren, staan de meeste projectoren een eindje van het scherm opgesteld. Dat is iets waar je op voorhand rekening mee moet houden, niet alleen voor de opstelling, maar ook voor bronapparaten die je wilt aansluiten. Tenzij je kiest voor een Ultra Short Throw-model. Die beschikken over een speciale lens waardoor ze zelfs vlak bij het scherm een enorm beeld projecteren. Sommige modellen staan nauwelijks 10 tot 20 cm van de muur en projecteren toch al een 100-inch beeld. Dergelijke projectoren kunnen letterlijk op dezelfde plaats staan als je tv en zijn dan ook veel makkelijker te installeren.

Kun je projecteren op de muur?
Ja, dat kan. Is de muur gekleurd, dan zal het beeld er uiteraard getint uitzien. Sommige projectoren kunnen het beeld daarvoor corrigeren. Maar een witte muur levert altijd een mooier resultaat. Tip: een lichtgrijze muur is nog beter, want die verhoogt het contrast. De muur moet wel zo vlak mogelijk zijn. Zichtbare oppervlaktestructuur, zoals stucco, verbergt immers veel details. Hang in dat geval liever een groot wit laken op.

Kies voor een projectiescherm
De magie van het zilveren scherm, het is geen loze belofte. Een projectiescherm blijft de beste keuze als ondergrond voor je beeld. Het is spiegelglad, zodat je niks van het Ultra HD 4K-detail mist. Je kunt ze aan de muur of het plafond bevestigen. Er zijn modellen met een vast frame en er zijn er die (elektrisch) oprolbaar zijn. Een zwarte rand geeft het beeld een goed kader. Ook het doek kan verschillen; kijk dan naar de ‘gain’, de versterkingsfactor. Voor sport zijn doeken met een gain hoger dan 1 ideaal. Die werken lichtversterkend en overwinnen zo makkelijker het omgevingslicht. Wil je de ultieme oplossing om te kijken zonder te verduisteren? Kies dan een ALR-scherm (Ambient Light Rejection). De speciale constructie reflecteert enkel het licht van de projector, niet het omgevingslicht.
Kabeltje, kabeltje
Je digicorder (of gameconsole, want gamen op een groot scherm is de max) verbinden met de projector, dat doe je natuurlijk via HDMI. Maar opgelet, een projector staat niet op dezelfde plaats als een televisie, en vaak heb je een behoorlijk lange kabel nodig tussen de mediaspeler en projector. Denk dus goed na waar je alles wilt plaatsen en voorzie indien nodig een extra lange HDMI-kabel. Lengtes tot tien meter vormen geen probleem voor een kwalitatieve kabel. Kies zeker een High Speed with Ethernet- of Ultra High Speed HDMI-kabel voor de beste kwaliteit. Moet je nog verder? Dan zijn er optische HDMI-kabels te vinden in de winkel. Die zetten het elektrische signaal om naar licht en versturen dat via een glasvezelkabel. Zo kun je makkelijk twintig of zelfs vijftig meter overbruggen.
Uit de weg, aan het plafond
Ultra Short Throw-projectoren staan vlak bij de projectiewand. Traditionele projectoren hebben wat afstand nodig en staan op de salontafel of op een schap. In een permanente opstelling kies je beter voor plafondmontage. Daarmee verdwijnt het risico dat er een drankje over de projector gestoten wordt en komt de salontafel weer vrij. Moeilijk hoeft dat overigens helemaal niet te zijn. Kijk even na welke montagegaten de projector onderaan heeft en kies een passende beugel met voldoende bewegingsvrijheid. Dat maakt het makkelijker om de projector correct te richten.

Een leuke mediaspeler
De lijst van projectoren die uitgerust zijn met een volwaardig smart-tv-systeem is tegenwoordig nog vrij kort. Kies daarom zeker ook een goede mediaspeler, die liefst ook dienst kan doen als smart-tv-platform. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een Google Chromecast-dongle. Maar er zijn nog andere mediaspelers, zoals een Apple TV of Nvidia Shield, die uitstekende, veelzijdige oplossingen aanbieden die al je media spelen en een hele reeks streamingdiensten bieden. Heb je een gameconsole in huis, dan kan die ook dienstdoen als mediaspeler.
Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in