Menu
Terug

Multiroom, wat wil dat zeggen?

17 augustus 2018

Je hele huis een concertzaal? Festivalhoppen tussen je keuken en je badkamer? Dat is geen probleem met een multiroomset. Met dit stukje slimme technologie luister je overal in huis naar je favoriete muziek. Hoe dat werkt, leer je hier.

Een huis vol muziek

Als echte muziekfan wil je overal in huis naar je geliefde hits luisteren. Misschien improviseer je nu wat, bijvoorbeeld door in de badkamer via je smartphone-speaker naar het radionieuws te luisteren of door op de tv in de woonkamer een deuntje af te spelen. Ideaal is dat niet en het klinkt helemaal niet goed. Multiroom-speakers zijn er net om je een gebruiksvriendelijke oplossing te bieden, zodat je in de kamers waar je dat wenst muziek kunt beluisteren. En dat zonder ingewikkelde software of een bediening via een kastje met tientallen knopjes. Lange draden of een complexe installatie komen er ook niet aan te pas, want ze werken via WiFi. Multiroomspeakers hebben dus heel wat voordelen.

En dan is er nog een heel groot pluspunt dat heel het gezin zal charmeren: je kunt de speakers individueel bedienen of ze op elk moment koppelen. Tijdens het koken luister jij bijvoorbeeld in de keuken naar een oppeppende playlist, terwijl in de woonkamer een compatibele soundbar het tv-geluid verbetert voor de kids. Maar daarna komen de gasten op bezoek en wil je in de eetkamer, keuken en woonkamer wat ontspannende achtergrondmuziek opzetten. Even swipen in een app en de drie speakers worden in één zone geplaatst en spelen netjes synchroon hetzelfde liedje. Gefeliciteerd, met enkele tikken op je smartphone heb je een huisvullend muzieksysteem gemaakt. Vandaar ook die naam ‘multiroom’ (meerdere kamers): deze  speakers zijn ontworpen om in verschillende ruimtes te staan én toch samen te werken, zodat je ze eenvoudig kunt combineren.

Bouwstenen

Er zijn heel wat merken die multiroomtoestellen in de winkel leggen. Sonos en Bose zijn de bekendste namen, maar zeker niet de enige. De meeste fabrikanten bieden verschillende types multiroomapparaten aan, waaronder draadloze speakers die in meerdere groottes beschikbaar zijn. Heel vaak zijn er drie modellen: een kleintje, een middelmaat en een grote speaker. Sommige luidsprekers zijn zelfs vochtbestendig, zodat je ze in de badkamer kunt gebruiken.

Maar dat is niet alles. Meestal kun je een multiroomsysteem uitbreiden met een oplossing voor tv-geluid (zoals een soundbar of zelfs een AV-receiver met surroundspeakers) of kastjes die je aansluit op je bestaande stereotoren in de woonkamer. Sommige merken hebben ook ‘klassieke’ audiotoestellen, zoals een miniketen of een versterker, die samenwerken met multiroomspeakers. Zo kun je bijvoorbeeld een muziek-cd afspelen in de woonkamer en ook horen in de veranda.

Fabrikanten bieden je dus verschillende bouwstenen aan om een systeem te bouwen op jouw maat. Dat hoeft ook niet in één keer. Je kunt eerst een enkele multiroomspeaker aanschaffen en op een later moment een tweede, derde enzovoort toevoegen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen dit doen. Die vrijheid en uitbreidbaarheid maakt multiroomgeluid net zo handig. Je koopt precies wat je nodig hebt, wanneer je het wilt. Wel belangrijk om te weten is dat je zelden merken kunt mengen. Koop je een speaker van merk X, dan kun je het niet combineren met een tweede van merk Y. De uitzondering daarop zijn toestellen met Chromecast of Airplay, maar daar hebben we het zo dadelijk over.

Twee visies

Merken als Sonos, Bose en HEOS hebben ‘echte’ multiroomtoestellen. Ze werken over WiFi en worden ingesteld met een app. Gebruikersvriendelijkheid staat voorop, dus dat installeren gaat heel vlot. Je volgt gewoon een stappenplan in de app. Bij deze toestellen draait het in de eerste plaats rond het streamen van muziek vanaf een muziekdienst zoals Spotify of Deezer of het afspelen van eigen muziekbestanden. Aansluiten van pakweg een cd-speler kan soms, maar niet altijd.

Andere merken, zoals Denon, Pioneer en Yamaha, pakken het anders aan. Bij hen is ‘multiroom’ eerder een functie in een apparaat met nog veel meer mogelijkheden, zoals een soundbar of een AV-receiver. Je kunt deze toestellen perfect gebruiken zonder ooit de multiroomfunctie in te schakelen. Ook hier is er app-bediening voor de multiroom- en streamingfuncties. Voor beide aanpakken valt iets te zeggen. Toegewijde multiroomapparaten zijn door hun focus vaak net iets eenvoudiger in gebruik en qua installatie. ‘Multiroom als een functie’ heeft ook zijn voordelen. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker om eigen audioapparaten, zoals een draaitafel, toe te voegen aan het multiroomsysteem.

Airplay 2 en Chromecast

We zeiden het al: je moet vaak binnen een merk blijven als je meerdere speakers en audiotoestellen met elkaar wilt laten samenwerken. De grote uitzonderingen hierop zijn Chromecast van Google en Airplay 2 van Apple. Beide functies kom je tegen op audiotoestellen van talloze merken, zoals LG en Sony. Chromecast is al jaren een gevestigde waarde en werkt bijzonder stabiel. Een toestel met Chromecast, zoals een soundbar, heeft zijn eigen afstandsbediening en wellicht ook een eigen app.

Maar die heb je niet per se nodig, want bijna alle streamingdiensten hebben Chromecast ingebakken in hun apps. Open bijvoorbeeld de Deezer-app, selecteer muziek om af te spelen en het Chromecast-toestel verschijnt automatisch als aangesloten speaker. Tik erop en je hoort de muziek. Via de Google Home-app kun je meerdere Chromecast-toestellen (ook van verschillende merken) in één groep stoppen. Je benoemt dan deze groep (bijvoorbeeld ‘partyspeaker’), waarna het in streamingapps verschijnt als één luidspreker die je kunt selecteren.

Airplay 2 is een nieuwer verhaal. De eerste Airplay is er wel al jaren, als een functie op iPads, iPhones en Macs om geluid draadloos naar een speaker te sturen. Het werkt heel vlot: in een compatibele app (en dat zijn de meeste muziekapps) of in het snelmenu van je Apple-toestel moet je op het Airplay-icoon tikken om muziek naar de luidspreker te sturen. Airplay 2 verschijnt deze zomer en zal via een update beschikbaar zijn voor heel wat bestaande Airplay-apparaten. Qua werking verandert er weinig, behalve dat je met Airplay 2 voor het eerst geluid naar meerdere speakers tegelijkertijd kunt sturen. Airplay 2 maakt ook sturing via Siri mogelijk.

Bluetooth versus WiFi

Als Bluetooth-speakers broederlijk naast WiFi-luidsprekers staan, valt het niet meteen op dat deze twee types aardig verschillen. Ja, ze maken beiden muziek en je kunt ze bedienen via je smartphone. Maar daar stoppen de gelijkenissen. De verschillen zijn heel wat groter.

Bluetooth-speakers zijn gemaakt om muziek rechtstreeks van een apparaat te ontvangen, waardoor je ze ook kunt gebruiken op plaatsen zonder WiFi, zoals een vakantiehuis of de tuin. Waarschijnlijk stream je vanaf je smartphone, maar je kunt ook een ander apparaat met Bluetooth gebruiken. Ook je tablet, laptop, pc en zelfs sommige televisies bevatten een Bluetooth-zender. Je moet relatief dicht bij de speaker blijven met het brontoestel. Loop je even naar boven met je telefoon nog in je broekzak, dan stopt de muziek in de woonkamer. Het is ook gedaan met luisteren als de batterij van je smartphone of tablet leeg is. Een Bluetooth-speaker werkt als een externe luidspreker voor je mobiel toestel, wat het zeer veelzijdig maakt.

Of je nu Spotify gebruikt, een YouTube-filmpje bekijkt of gamet: het geluid komt allemaal uit de Bluetooth-luidspreker. Ook meldingen van apps en oproepen hoor je door de kamer rollen. Zijn Bluetooth-speakers echt multiroom? Niet in de zin dat je vanaf je smartphone in één kamer internetradio uit één speaker laat komen en in een andere kamer een playlist op Spotify. Maar er zijn wel Bluetooth-speakers die je kunt groeperen zodat ze allemaal hetzelfde spelen. Handig, bijvoorbeeld als je een feestje in een vakantiehuis of op de camping wilt bouwen. Deze groepeerfunctie vind je onder meer bij JBL, Sony en UE.Overigens moet je niet altijd een harde keuze maken tussen Bluetooth en WiFi. Er bestaan multiroomspeakers met beide technologieën, bijvoorbeeld bij Bose en Samsung.

Welke muziek kun je beluisteren?

Alle multiroomtoestellen spelen je eigen bestanden af. MP3’s en AAC’s zijn nooit een probleem, maar als je luistert naar obscuurdere formaten zoals FLAC, ALAC of WAV of in hi-reskwaliteit moet je nagaan of de speaker dit type wel ‘lust’. De meeste toestellen zijn Spotify Connect-compatibel, wat wil zeggen dat je ze kunt bedienen vanuit de Spotify-app. Andere diensten, zoals Deezer, Tidal, Qobuz of Soundcloud, bedien je vanuit de app van de multiroomspeaker zelf. Niet iedereen ondersteunt elke dienst, controleer dus vooraf of je favoriete dienst werkt. Een abonnement zal vereist zijn. En radio dan? Multiroomspeakers ondersteunen ook internetradio, waardoor je naar alle lokale, nationale en internationale stations kunt luisteren – ook de Belgische.