Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Zo beluister je muziek in de best mogelijke kwaliteit

unknown description

Een slechte geluidskwaliteit laat je niet minder genieten van muziek. Een stelling die je vaker hoort, maar die helemaal verkeerd is. Lees onze tips en je zal snel ontdekken dat muziek bij je thuis even goed kan klinken als in een concertzaal!

Geen discussie over

Geen discussie over

Je favoriete muziek? Die beluister je toch in de hoogste kwaliteit mogelijk! Voor een echte muziekfan bestaat daar geen discussie over. Muziek in hoge kwaliteit laat een track klinken zoals de artiest het bedoeld heeft. Of je nu houdt van hiphop, rock, jazz of klassiek, met een betere geluidskwaliteit klinkt het echter en pakt muziek je meer bij de keel. Maar wat betekent een betere kwaliteit eigenlijk als het gaat om muziek? Voor een deel gaat het om wat je persoonlijk goed vindt – vette bassen of net veel details bijvoorbeeld. Maar er zijn ook zaken die altijd wel het niveau verbeteren – en die bekijken we hier.

Luister in stereo

Als er een ding is dat veel meer luisterplezier oplevert, dan is het wel luisteren in stereo. Echte stereo, komende uit twee aparte luidsprekers of uit een hoofdtelefoon. Je hebt vele manieren om stereogeluid te krijgen. Kies voor muziekinstallatie met twee aparte luidsprekers of neem twee draadloze luidsprekers en creëer een stereopaar. Heel wat Bluetooth-luidsprekers kun je zo koppelen zodat de muziek verdeeld wordt over twee toestellen die je op enkele meters van elkaar plaatst. Weet je niet hoe een goede muziekinstallatie samen te stellen? Lees onze tips!

De betere hoofdtelefoon

De betere hoofdtelefoon

Naar je favoriete tracks luisteren via een hoofdtelefoon kan heel intens zijn. Je zit in je eigen cocon en met de juiste hoofdtelefoon neem je plaats in het middelpunt van een liedje. Er zijn wel heel grote verschillen qua geluidskwaliteit. Die hebben te maken met wat een hoofdtelefoon kan, maar ook met het type. Die moet bij je passen, ook letterlijk. Een goede pasvorm verbetert de geluidskwaliteit aanzienlijk. Het eerste wat je moet doen, is bepalen of je oortjes of een hoofdtelefoon op of over de oren verkiest. Als je daarna op zoek gaat naar een toestel, is het geen slecht idee om iets meer te budgetteren. De sprong die je maakt qua luisterplezier door een iets duurder model van een gereputeerd merk te kiezen, is soms enorm.

Stream beter

Ben je zoals de meeste mensen verzot op het streamen van muziek via een dienst als Spotify of Deezer? Kies dan voor een hogere kwaliteit in de instellingen van de app. Bij de Spotify-app ga je naar de instellingen en zoek je naar 'Geluidskwaliteit'. Kies daar bij 'Streaming' voor 'Hoog' of 'Zeer hoog'. Let wel: in deze modus haal je meer data binnen. Via WiFi is dt geen probleem, maar als je onderweg via 4G luistert, kun je zo snel je datapakket opgebruiken. Een optie is je favoriete playlist of albums vooraf downloaden zodat je tijdens het pendelen geen mobiele data verbruikt. Doe je dit, kies dan bij 'Downloaden' voor 'Zeer hoog'.

Ga voor lossless

Luister je vaak naar eigen MP3-bestanden? Niks mee mis, maar vaak kan het beter. Naargelang het kwaliteitsniveau van je MP3 (de bitrate, uitgedrukt in Kbps) worden bassen flauwer, verdwijnen fijne details en wordt alles doffer. Dat komt omdat bij het maken van een MP3-bestand er audiodata wordt weggegooid om het bestand klein te houden. Daarom dat dit formaat ‘lossy’ wordt genoemd. Is de bitrate hoog, dan is er minder data verwijderd. Vanaf 256 Kbps is het verschil met een cd amper te horen. Wil je geen verlies, dan moet je voor een lossless-formaat gaan, zoals FLAC, WAV of Apple Lossless (ALAC). Rip je je eigen cd’s, kies dan zeker voor FLAC of ALAC – niet MP3.

Zoals de artiest het wil

Tegenwoordig kun je online ook muziek in hi-res audiokwaliteit downloaden. Dat wil zeggen ‘beter dan cd-kwaliteit’. Niet iedereen zal het verschil merken, maar dit is wel de oorspronkelijke kwaliteit van de opnames in de muziekstudio. Voor puristen is de hi-res audioversie van een album de échte, de beste versie. Het beluisteren kun je via de meeste muziektoestellen, maar je haalt er pas echt profijt uit met een degelijk muzieksysteem of een goede hoofdtelefoon. Hi-res audio vormt geen uitdaging om af te spelen op een kwalitatieve smartphone of een echte muziekspeler.

Vergeet de cd en vinyl niet

Vergeet de cd en vinyl niet

De muziek-cd wordt minder populair, maar de zilveren schijfjes bieden wel nog altijd een zeer hoge kwaliteit. Een cd bevat muziek in digitale kwaliteit, zonder verlies van audiogegevens. Dat maakt zo’n schijfje perfect om naar te luisteren en een goed vertrekpunt om eigen muziekbestanden te maken. Verzot op vinyl? We snappen je helemaal! Want wat is er gezelliger dan een plaatje opleggen en samen genieten van de muziek? Een vinylplaat is wel iets bijzonder. Om de geluidskwaliteit te behouden, moet je een vinylplaat goed verzorgen. Verwijder stof met een toegewijde borstel of doekje, en haal voorzichtig het vuil van de naald. Een platenspeler is ook heel gevoelig voor schokken.

De juiste setting

Je geniet het meest van je muziek als je het echt kunt beleven. Een luidruchtige omgeving helpt daarbij niet, want het geroezemoes stompt je gehoor af zodat je minder hoort. Een extreem voorbeeld is een luidruchtig café, waarbij je wel de onderliggende beats en wat van de melodie hoort, maar achteraf niet kunt zeggen welk liedje het was. Luister thuis dus op een eigen plekje, zonder een tv of draaiende afwasmachine in de achtergrond. Onderweg? Dan kies je voor een hoofdtelefoon met noise-cancelling!

De kamer speelt ook mee

De kamer speelt ook mee

Luister je naar muziek via aparte speakers? Probeer ze dan zeker op verschillende plaatsen in de kamer uit. De plaatsing ten opzichte van de muur en hoeken beïnvloedt soms de geluidskwaliteit op dramatische wijze. Een speaker die dicht in een hoek staat, zal veel meer bassen laten horen, waardoor fijne details wegvallen. Staat een luidspreker net ver weg van een muur – bijvoorbeeld vrij op een kookeiland – dan kan de muziek net heel dun klinken. Het effect hangt sterk af van je ruimte. Een tegelvloer kan bijvoorbeeld alles fel en hard doen klinken, terwijl een tapijt net sommige tonen kan opslorpen. Ook hoe je luidsprekers technisch in elkaar zitten, heeft een invloed. Kortom, tijd om te experimenteren.

Ga voor dab+

Een radiofan is een beetje ruis gewoon. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Met de opkomst van DAB+ kun je in digitale kwaliteit naar je vertrouwde radiozender luisteren. Binnenkort is het zelfs een verplichting, want de FM-uitzendingen komen tot een einde. Je hebt ook een alternatief: internetradio. Via heel wat muziektoestellen, zoals draadloze WiFi-speakers, kun je naar alle Belgische radiozenders luisteren via streaming.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over