Menu
Terug

Next generation televisies

De nieuwste evoluties
Leestijd minuten
22 november 2017

Slim, je wacht tot het najaar vooraleer je een nieuwe tv koopt. Alle nieuwe modellen landen rond deze periode in de winkel en dus kun je op koopjesjacht. Maar welke innovaties maken nu echt het verschil en sluiten aan bij jouw verwachtingen?

Groot, groter, grootst

De tijd dat we genoegen namen met een 26-inch tv-scherm en we een 32-inch tv groot vonden, ligt ver achter ons. Met de introductie van Ultra HD en dankzij de steeds betere kwaliteit van de content wordt het mogelijk om naar nog grotere schermmaten dan 55 inch te kijken. Bijvoorbeeld 65 inch: die maat is beschikbaar bij alle merken, met verschillende beeldtechnologieën en in een ruime prijsvork. Voor OLED is de grootste maat momenteel 77 inch; de nog grotere modellen zijn LCD-tv’s. De prijs voor deze toestellen ligt natuurlijk een pak hoger. Een projector is nog steeds de betere keuze als je echt voor het grootste scherm wilt gaan.

next generation televisies - grote televisies

HDR: meer licht en kleur

Al dat extra licht en kleuren moeten natuurlijk correct ingezet worden. Daarom is er een nieuw beeldstandaard bedacht: High Dynamic Range (HDR). Die levert heel wat voordelen. Onze huidige tv's kunnen zonnige scènes en schitterende reflecties nooit levensecht weergeven omdat ze niet genoeg piekhelderheid hebben. De beste HDRtv’s zijn drie tot vijf keer helderder, en leveren prachtig schaduwdetail en de rijkste kleuren. Een festijn voor de filmliefhebber die HDR-content kan vinden op de allernieuwste Ultra HD Blu-rayschijven, maar ook op streamingdiensten als Netflix en YouTube.

next generation televisies - In Zuid-Korea werd er afgelopen zomer nog een OLED-tunnel in de Namsan Seoul Tower gebouwd.

OLED of Quantum Dots?

De technologie die garant staat voor perfect zwart, prachtige kleuren en een ruime kijkhoek, is intussen flink goedkoper geworden. Je kunt ook bij meer dan één fabrikant terecht voor zo’n model, maar de minimale maat blijft 55 inch. Fans van de thuisbioscoop: dit is waar jullie van droomden. Maar ook in het LCD-kamp zitten de fabrikanten niet stil. Topmodellen maken steeds vaker gebruik van local-dimming, wat betekent dat de achtergrondverlichting van de tv in verschillende segmenten onderverdeeld is. Topmodellen maken gebruik van Quantum Dots, kleine kristallen die voor de meest intense en felste kleuren zorgen.

HDR-standaarden

De nieuwe content wordt in verschillende formaten aangeleverd. Het meest verspreid en universeel ondersteund is HDR10. Daarnaast is er HLG (Hybrid Log Gamma), de standaard die de komende jaren voor tv-uitzendingen in HDR gebruikt zal worden. Dolby Vision is een standaard die het mogelijk maakt om de HDR-weergave te optimaliseren op basis van de prestaties van de tv. Deze standaard is in tegenstelling tot de andere slechts bij enkele merken beschikbaar (LG, Sony en Loewe) en dan nog niet op alle modellen. Een concurrerende standaard, HDR10+, levert dezelfde voordelen, en zal voorlopig enkel op Samsung- en Panasonic-tv’s verschijnen. Een firmwareupgrade kan deze standaard toevoegen.

Smart-tv

Je tv beschikt over heel wat functies en een goede smart-tv maakt het je zo makkelijk mogelijk om die allemaal te gebruiken. Geniet van streamingdiensten als Netflix en YouTube. Gebruik Google Cast om door het aanbod te bladeren op je tablet of smartphone, en het met een klik naar de tv te sturen. Speel games of kijk snel even het weerbericht na. De meest recente ontwikkeling is de integratie van zogenaamde assistenten. Deze slimme software gaat nog veel intuïtiever om met je ingesproken vragen. Philips kondigde aan dat de Google Assistant in het najaar naar zijn Android-tv’s komt. Maar ook de andere merken die Android TV gebruiken zullen deze feature vrijwel zeker krijgen.

next generation televisies - smart tv

Designopstellingen

Muurmontage wordt steeds populairder. De ultradunne schermen zien er onwaarschijnlijk knap uit als je ze vlak tegen de muur monteert. En dat geeft ons ook een andere kijk op de tv. Eens hij aan de muur hangt, ziet het toestel er net een reusachtig kunstkader uit. Geen wonder dat heel wat fabrikanten daar op inspelen en het toestel uitrusten met fotokaderfuncties. Samsung ging zelfs zo ver om een specifieke kunst-tv te introduceren: The Frame. Omdat muurmontage soms heel wat geknoei oplevert met kabels en aansluitingen heeft Samsung hiervoor een unieke oplossing bedacht. Alle aansluitingen zitten op een aparte doos, die je met een lange, bijna onzichtbare optische kabel met de tv verbindt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()