Menu
Terug

Noise-cancelling: minder lawaai in je leven

09 oktober 2019

Noise-cancelling of ruisonderdrukking werkt zo goed dat het bijna magie lijkt. Zet een hoofdtelefoon met deze technologie op en alle storende omgevingsgeluiden verdwijnen. Gedaan met irritant lawaai, zodat je in alle rust van je muziek kunt genieten.

Slimme noise-cancelling

Hoofdtelefoons met noise-cancelling (NC) zijn razend populair en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Wie graag naar muziek luistert tijdens het werken of onderweg een video wil bekijken, vindt zo’n draadloze hoofdtelefoon met een stevige dosis spitstechnologie gegarandeerd een godsgeschenk. Slimme technologie zorgt ervoor dat je lawaai rondom je niet langer hoort, maar enkel je muziek. Luidruchtige collega’s aan de telefoon, het geraas van vliegtuigmotoren, het motorgeluid van een bus, het rumoer buiten aan je raam van je thuiskantoor, … Er zijn veel dingen die storend zijn terwijl je probeert te werken of te chillen. Dan is een hoofdtelefoon die je hiervan verlost meer dan een klein beetje welkom!

bose, noise-cancelling

Hoera voor rust

Dankzij noise-cancelling hoor je enkel de muziek. Dat is al mooi meegenomen, maar nog beter is dat je dankzij deze technologie van heel wat extra voordelen geniet. Je moet niet langer het volume opendraaien om liedjesteksten of filmdialogen te horen. En omdat je naar een normaal volumeniveau luistert, worden je oren minder vermoeid en zijn ze beter beschermd tegen gehoorschade. Mensen die met een gewone hoofdtelefoon in een lawaaierige omgeving (proberen te) luisteren, hebben immers de neiging om het volume steeds hoger te draaien. En dat is een slecht idee.

bose, noise-cancelling

Lawaai is ongezond!

Omgevingslawaai is niet bepaald gezond. Medische studies, onder meer van het WHO, tonen aan dat in een rumoerige omgeving zitten het welzijn aanzienlijk aantast. Je brein wordt continu geprikkeld en dat maakt je vermoeid. Wie ooit een lange vlucht deed zonder en een keer met een noise-cancelling hoofdtelefoon merkt meteen het verschil. Na urenlang in het lawaai van de vliegtuigmotoren gedrenkt te zitten, ben je stikkapot bij aankomst op je bestemming.

Muziek in je leven

Moeten we je nog overtuigen dat muziek je leven beter maakt? Werken, studeren, sporten en ontspannen, alles gaat vlotter met de juiste soundtrack. Een goede playlist motiveert enorm. Maar toch luister je niet zo vaak, gewoon omdat de oortjes van je smartphone niet echt praktisch of goed zijn. Een noise-cancelling hoofdtelefoon uit de topklasse, zoals de Bose Noise Cancelling Headphones 700, zorgt voor een heel andere ervaring. Niet alleen hoor je jouw favoriete muziek beter omdat ze niet verstoord wordt door omgevingslawaai, maar de geluidskwaliteit is ook veel beter. Bassen klinken dieper en meeslepender, en kleine details zijn rijker en helderder.

Hoe werkt het?

Noise-cancelling werkt gewoon. Toch zit er heel veel complexe wetenschap achter deze vernuftige technologie. Wat het doet, is echt behoorlijk indrukwekkend. Als er lawaai rond je is, zoals van vliegtuigmotoren, dan zullen microfoons op de hoofdtelefoon dit meten. Supersnel - en dat menen we, het gaat echt om milliseconden - creëert een kleine computer in de hoofdtelefoon een geluidsgolf die helemaal het tegengestelde is. Antigeluid, heet dat. Dit antigeluid wordt dan afgespeeld op exact hetzelfde moment dat het omgevingslawaai je oren bereikt. Beide geluidsgolven werken elkaar helemaal tegen, waardoor er geen geluid overblijft om je muziek te verstoren. Speelt er even niets, dan hoor je niets van rondom je. Naast actieve ruisonderdrukking heeft de Bose Noise Cancelling Headphones 700 ook zachte oorkussens die perfect aansluiten en zorgen dat het omgevingslawaai minder is.

bose, noise-cancelling

Soms meer of minder ruisonderdrukking

Noise-cancelling kan je volledig isoleren van omgevingslawaai. Cool, maar soms wil je het anders. Al wandelend op straat wil je toch iets wat omgevingsgeluid horen. Een fietser die zijn bel rinkelt om voorbij te steken, bijvoorbeeld. Daarom kun je bij een NC-hoofdtelefoon zoals de Bose Noise Cancelling Headphones 700 instellen hoeveel lawaai er geëlimineerd wordt. Bij de Bose-hoofdtelefoon kan dat zelfs in elf stappen, zodat je altijd de beste mix tussen rust en veiligheid vindt. En het instellen, dat doe je gewoon via de handige Bose Music App.

bose, noise-cancelling

Helder aan de lijn

Dankzij noise-cancelling geniet en hoor je meer. Maar wist je dat de beste NC-hoofdtelefoons ook het telefoneren handiger maken? De microfoons die omgevingsgeluid opnemen, blijven hun werk doen als je handenvrij belt. De hoofdtelefoon heeft extra microfoons, naast die het omgevingsgeluid opnemen, voor het scheiden van je stem van het omgevingsgeluid. Krijg je een oproep? Met het innovatieve Touch-gedeelte kun je met één handige beweging een gesprek aannemen of dempen, terwijl je smartphone in je zak blijft zitten. Het lawaai wordt weggewerkt en je stem wordt helder doorgegeven aan je gesprekspartner.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()