De belangrijkste vraag als je muziek onderweg wilt beluisteren, luidt: ga je voor oortjes of voor een draadloze hoofdtelefoon? In dit artikel krijg je het antwoord geserveerd. En ja, draadloze oortjes zijn er ook!
Twee populaire types
Wow, er zijn veel soorten hoofdtelefoons! Hoe kies je nu het model dat bij jou past? Neen, het is niet eenvoudig, maar omdat je een hoofdtelefoon intens zal gebruiken, baat het wel om de tijd te nemen zodat je echt de juiste keuze maakt. Laten we vertrekken van twee types die nu heel populair zijn: oortjes en draadloze hoofdtelefoons. Vooraleer we de verschillen uitleggen, eerst deze cruciale vraag: zoek je iets voor tijdens het sporten? Indien ja, dan opteer je best voor oortjes die speciaal voor sporters ontworpen zijn. Ze bestaan met een kabel, maar een Bluetooth-versie zonder kabel naar je smartphone of totaal draadloze oortjes zijn een betere keuze. Zo raak je minder snel verstrikt in een fitnesstoestel!
In of op je oren?
Oortjes passen meestal met een dopje of tip in je oorkanaal. Maar er bestaan ook buds die los in je oorschelp liggen. Oortjes zijn onder meer populair bij sporters omdat ze discreet zijn en de oren niet bedekken. Dat ervaren velen als te warm tijdens een work-out. Oortjes bieden een goede geluidskwaliteit en blijven goed zitten. Wel is het belangrijk dat je de juiste maat van dopje gebruikt. Meestal levert de fabrikant drie of vier paar dopjes mee. Het kan zijn dat je in elk oor een ander formaat moet gebruiken. Sommige oortjes zorgen voor extra stabiliteit door een extra ‘vleugel’ die in je oorschelp past of door een beugel die achter je oor loopt. Wie nu denkt: “Dat klinkt weinig comfortabel”, die zal verrast zijn. Oortjes van alle types zijn vaak door wetenschappers ontworpen om zo licht en onmerkbaar aan je oor te passen.
Oorkussens
Hoofdtelefoons met oorkussens bestaan in twee vormen: met kleinere kussens die op de oren passen (on-ear) of grotere kussens die helemaal de oorschelpen omcirkelen (over-ear). Het verschil zit hem in het comfort en wat je graag hebt. Grote oorkussens sluiten omgevingsgeluid wel beter af en hebben vaak iets vettere bassen. On-ear modellen vind je bij compactere, minder opvallende hoofdtelefoons.
Met of zonder kabel?
De meeste hoofdtelefoons en oortjes hebben een kabel. Het grote voordeel: het werkt altijd. Je steekt de jack in en je kunt luisteren. Op de kabel is vaak een afstandsbediening voorzien om het volume te regelen en ook een microfoon ontbreekt niet vaak. Kabels zijn echter in sommige omstandigheden onpraktisch, bijvoorbeeld bij het sporten of als je bij het pendelen graag je smartphone op zak houdt. Bovendien komen steeds meer nieuwe smartphones zonder hoofdtelefoonuitgang. Je hebt dan geen keuze: je moet voor een Bluetooth-hoofdtelefoon gaan. Het is in theorie wel mogelijk om via een adapter een bekabelde hoofdtelefoon aan te sluiten op de USB- of Lightning-poort van je smartphone. Maar echt praktisch is toch iets anders.
Batterijduur is belangrijk
Een draadloze hoofdtelefoon heeft een eigen batterij. Niet vergeten op te laden vooraleer je op het vliegtuig stapt! De autonomie, of hoelang een batterij meegaat, verschilt trouwens danig van hoofdtelefoon tot hoofdtelefoon. Wie lang op het vliegtuig zit of heel de werkdag naar muziek wil luisteren, checkt best deze specificatie. Grote draadloze hoofdtelefoons pakken vaak uit met een batterij die zestien uren tot een hele dag kunnen spelen, bij draadloze oortjes is de batterij noodgedwongen compacter en kun je op minder uren rekenen. Toch moet 8-10 uren mogelijk zijn. Laden doe je met de USB-kabel van je smartphone. Een powerbank is dus een uitstekende accessoire voor een reiziger om bij je te hebben.
Geluidskwaliteit
Bluetooth is tegenwoordig op alle smartphones, laptops en tablets aanwezig. De eerste keer moet je de hoofdtelefoon pairen of koppelen met je mobiele toestel. Is er een NFC-chip ingebouwd? Dan is het pairen op enkele seconden gefikst. Daarna wordt de verbinding automatisch hersteld als je de hoofdtelefoon inschakelt en in de buurt van je smartphone brengt. De geluidskwaliteit via Bluetooth is afhankelijk van de ondersteunde codec. AptX en LDAC bieden de beste kwaliteit, maar zijn enkel present op betere modellen.
Twee trends komen samen
De nieuwste trend op het vlak van oortjes: totaal draadloze modellen. Er loopt zelfs geen kabel van het ene naar het andere oor! Je krijgt dus twee kleine toestellen die je in elk oor stopt. Ze communiceren draadloos met elkaar én met je smartphone. Deze totaal draadloze modellen geven je een groot gevoel van vrijheid, want ze zijn heel licht (minder dan tien gram). Er wordt altijd een case met draadloze oortjes meegeleverd. Het doosje dubbelt als lader/powerbank voor de oortjes, dankzij een ingebouwde batterij. Meestal kun je de oortjes drie tot vier keren opladen door ze even opnieuw in het doosje te stoppen. Daarna (of tussendoor) hang je de case even aan de lader van je smartphone. De compacte vorm en gebruiksgemak maken deze modellen tot echte publieksfavorieten.