Menu
Terug

Op reis met je audio en video

16 juli 2019

Hoe overleef jij en je partner (en de kinderen) die lange autorit naar het zuiden of een vlucht van vele uren? En moet je dan per se je favoriete muziek of serie missen? Neen, hoor! Mediazine vertelt je hoe je met je draagbare audio en video zorgeloos op reis vertrekt.

Lekker ontspannen

Vakantie dient om eens goed uit te blazen. Genieten van zon, zee en zand, of - als dat meer jouw ding is - van een stevige fietstocht door de bergen of een citytrip in een cultuurstad. Of neem jij je vakantie liever in de eigen tuin? Waar je ook naartoe gaat, vergeet niet je portie muziek, films en andere digitale ontspanning mee te nemen. Niet enkel voor jezelf. Zorg voor entertainment op de achterbank en de lange autorit naar de volgende péage wordt voor iedereen in de auto heel wat aangenamer.
Ook ter plekke kan een goed getimede dosis technologie een slim idee zijn. Laat de kinderen bijvoorbeeld voor het slapengaan even een filmpje bekijken, zodat jullie rustig kunnen genieten van een paar tapas en een glaasje cava op het terras.

De ideale mediaspeler

Zowel onderweg als op vakantie is er een toestel dat ideaal is als mobiel entertainmentsysteem: de tablet. Die heeft een groter scherm dan je smartphone zodat je ontspannen naar video’s kunt kijken, perfect eigen muziek kunt afspelen of een app van een streamingdienst kunt draaien, en hij is zeer geschikt om te gamen. Heb je een degelijke tablet, dan kan hij zelfs heel goed dienstdoen om foto’s te maken of om via Facetime of Whatsapp even een videogesprek met het thuisfront te voeren. Kortom, een tablet is een alleskunner, met een groter scherm dan je smartphone en praktischer dan een te grote en zware laptop meesleuren.

Speciaal voor de kinderen

Aarzel je om (jonge) kinderen een tablet in handen te geven? We begrijpen dat wel. Een tablet kost wel wat en niet alle apps en websites zijn bedoeld voor kinderogen. Gelukkig zijn er wel oplossingen. Je kunt Android eenvoudig veilig maken voor jeugdige gebruikers via de gebruiksprofielen of via de Family Link-app van Google. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat game-apps voor tieners al door jonge kinderen gedownload worden. Ook interessant zijn tablets die speciaal voor kinderen gemaakt zijn. Dankzij hun coole (maar stevige) behuizingen en aangepaste software kun je zo zorgeloos je kroost een eigen scherm geven.

Echt spelplezier

Een tablet is ook goed om te gamen, maar echt spelplezier beleef je op een echte handheldconsole. Dat betekent een van de twee keuzes: een console van Nintendo of een retrotoestel. Nintendo is echt heer en meester van de draagbare spelconsoles. De Switch is het topmodel, een verrassende console die zowel aan je tv kan hangen als het spelen van games op het ingebouwde scherm toelaat. Hij is dus bruikbaar voor onderweg, maar ook als je op je bestemming bent. De 2DS of 2DS XL is zeker voor jeugdige spelers een fijne keuze. Ze zijn compact en er zijn veel toffe gametitels beschikbaar, waaronder de leuke Mario Bros-titels.

Over geluid gesproken

Mobiele toestellen hebben soms verrassend goede speakers. Maar voor een echt vakantiegevoel op de camping heb je meer nodig. Een Bluetooth-speaker bijvoorbeeld, die je draadloos verbindt met je mobiele toestel. Bij heel wat merken kun je meerdere Bluetooth-speakers met elkaar verbinden zodat ze synchroon dezelfde muziek afspelen. Handig voor grote vakantiehuizen, maar ook gewoon om je playlists in een hogere stereokwaliteit te beluisteren. Tip: kies een speaker die tegen water en stof kan, dat is altijd handig op vakantie.

Hoofdtelefoon to the rescue!

Als iedereen in het gezin een eigen smaak in muziek, games en films heeft, kan er snel ruzie ontstaan. Als de jongste een game wil spelen en jij kilometers wilt verslinden met een nineties-playlist, bijvoorbeeld. Een hoofdtelefoon to the rescue! Net zoals bij Bluetooth-speakers zijn er heel veel modellen om uit te kiezen. Er zijn ook hoofdtelefoons speciaal voor kinderen die iets steviger zijn en - vooral - het volume beperken tot een veilig niveau.

Zalige rust onderweg

Naargelang je voorkeuren kun je voor een in-ears hoofdtelefoon opteren of eentje die over je oren past. Voor een lange vliegreis of autorit is een hoofdtelefoon met noise-cancelling een aanrader. Je zal veel meer horen, het volume mag lager en je arriveert uitgerust op je bestemming! Dat je een NC-hoofdtelefoon niet zo luid hoeft te zetten, is een grote troef bij kinderen.

Als je reist, is het een goed idee om de juiste accessoires te voorzien. Een beschermhoes voor je tablet is sowieso slim, want op vakantie gebeuren net iets vaker ongelukjes. Neem dan meteen eentje die je toelaat dat je de tablet schuin of rechtop kunt plaatsen. Zo kun je het scherm perfect positioneren om ontspannen te kijken. Een beschermhoes aangevuld met een screenprotector zorgt voor totaalbescherming. Handig voor als er plots gesnurk weerklinkt op de achterbank en die kleine kinderhandjes het toestel loslaten.

Handig in de auto

In een auto kan voor de achterbankkijkers een houder die past op een hoofdsteun heel praktisch zijn. Zo kunnen kinderen een film verorberen zonder dat ze de tablet op hun schoot moeten houden. Wil je een tablet gebruiken om meerdere mensen te laten kijken? Voorzie dan een splitteradapter zodat je meerdere hoofdtelefoons kunt aansluiten. Stroom is ook belangrijk. Vergeet niet voldoende laders in je reiskoffer te steken en eventueel een powerbank. Zo’n batterij is een must bij lange vluchten, want opladen tijdens de vlucht gaat niet. Heb je een sigarettenaansteker in de auto? Met een gepaste lader zorg je dat de entertainmenttoestellen niet halverwege de reis de melding ‘0 procent batterij’ geven. Als heel de achterbank volzit, is een lader met meerdere USB-poorten een must.

Maak het leuk op je verblijf

Zo, iedereen heeft de reis overleefd. Eens in het vakantiehuis moet het niet gedaan zijn met de fun. Als er een tv aanwezig is, kun je vanaf jouw tablet of smartphone video afspelen op het grote televisiescherm. Geen tv present? Neem een picoprojector mee: die past in je hand, maar je projecteert op een witte muur een beeld van twee tot drie meter diagonaal! Het enige wat je nodig hebt, is een gepaste kabel om je toestel met de HDMI-ingang van de tv of projector te verbinden. Het is een kleine opgave die wel voor veel plezier kan zorgen.

Een gameconsole is trouwens ook leuk om mee te nemen, zeker als je games en controllers voorziet voor meerdere spelers. Een wedstrijdje FIFA of even tegen elkaar racen in Project Cars 2, het kan een leuke vakantietraditie worden!

Checklist voor onderweg

Als je op reis gaat met technologie, moet je het nodige voorzien. Even afchecken of je alles mee hebt?

• Je mediatoestellen
• Voldoende hoofdtelefoons en speakers
• Een lader voor in de auto
• Een adapter voor niet-EU-stopcontacten
• Laders en laadkabels voor alle toestellen
• Een powerbank
• Een beschermhoes of -cover voor je mobiele toestellen
• Houders om de mediatoestellen goed te bevestigen
• Voldoende films en muziek
• Alle software, games en apps updaten