Menu
Terug

Scherpe foto’s met je smartphone

14 februari 2018

Foto’s die je met je smartphone maakt zijn soms onscherp. Dat komt meestal doordat er weinig licht is of omdat je je smartphone niet stil genoeg houdt. Met deze zeven tips maak je scherpe foto’s met je smartphone.

1. Zoek meer licht

Is het te donker om scherpe foto’s te maken, zoek dan een plekje met meer licht.

Als er weinig licht is, duurt het langer voor je smartphonecamera voldoende licht kan binnenlaten om een goede foto te maken. En hoe langer dat duurt (hoe langer de sluitertijd is, in vaktaal), hoe groter de kans dat de smartphone of je onderwerp niet helemaal stil zaten. Oplossing één is dus: zoek een plekje met meer licht. Zet je onderwerp dichter bij een raam of lamp, of steek wat extra licht aan.

Scherpe foto’s met je smartphone - Zoek meer licht
Scherpe foto’s met je smartphone - Hou je smartphone stabiel

2. Hou je smartphone stabiel

Hou je smartphone stevig vast.

Hoe hou je je smartphone vast? In een hand, met je arm volledig gestrekt? Dat is bijna een garantie op wazige foto’s als er weinig licht is. Je houdt je smartphone best met beide handen vast. Strek je armen niet, maar houd je ellebogen tegen je romp. Nog beter is als je je smartphone ergens op kunt steunen - een tafel, de leuning van een stoel, op een fles, maakt niet uit. Er bestaan ook handige ministatiefjes met een houder voor smartphones.

3. Gebruik de zelfontspanner

Als je de zelfontspanner gebruikt, kun je zelf mee in beeld gaan staan.

Wanneer je op het scherm van je smartphone tikt om een foto te maken, kan je foto onscherp worden doordat je smartphone beweegt. Dat voorkom je door de zelfontspanner te gebruiken. Dan duurt het een paar seconden voor de foto gemaakt wordt - en in die tijd heb je de smartphone weer stevig vast (zie tip 2). Je vindt de zelfontspannerfunctie in je camera-app; zoek naar het symbool van een klokje. Je kunt je smartphone ook op een statiefje zetten, dan heb je tijd om zelf mee in beeld te gaan staan.

Scherpe foto’s met je smartphone - Gebruik de zelfontspanner
Scherpe foto’s met je smartphone - Kies je focus

4. Kies je focus

Kies zelf waarop je wilt scherpstellen.

Soms krijg je een wazige foto omdat je smartphonecamera niet goed weet waarop hij moet scherpstellen. Je merkt dat als bijvoorbeeld de persoon die je wou fotograferen niet scherp is, maar de vaas op de achtergrond wel. Tik dan in de camera-app van je smartphone op het punt waar je wilt dat de camera scherpstelt - in ons voorbeeld het gezicht van de persoon. Zo weet de camera waar hij moet scherpstellen. Houd de camera stil, want anders verspringt dat scherpstelpunt weer.

5. Vermijd de zoom

Met een smartphonecamera zoom je best niet in.

De meeste smartphones hebben alleen een digitale zoom. Als je die gebruikt, wordt een deel van het beeld opgeblazen tot het gewone formaat van een foto. De scherpte gaat daarbij grotendeels verloren - hoe meer je inzoomt, hoe slechter het resultaat. Doe dat dus niet. Je kunt beter een gewone foto maken en die achteraf bijsnijden (croppen). Als je de foto gewoon op Instagram of Facebook wilt posten, heb je zeker nog genoeg kwaliteit over. Heb je een smartphone met een echte (optische) zoom, vergeet dan deze tip.

Scherpe foto’s met je smartphone - Vermijd de zoom
Scherpe foto’s met je smartphone - Werk manueel

6. Werk manueel

In een camera-app zoals Halide kun je zelf een korte sluitertijd kiezen.

Lukt het met bovenstaande tips niet om scherpe foto’s te maken, kijk dan eens of je de sluitertijd manueel kunt regelen. Bij Android-smartphones kan dat vaak met de standaard camera-app, voor iOS heb je daarvoor een app zoals Halide of Manual nodig. Als je camera zeg maar met 1/15 seconde wil werken, maak de sluitertijd dan korter tot pakweg 1/60. De gevoeligheid (ISO-waarde) moet dan hoger. Dat geeft een wat mindere kwaliteit, maar beter zo dan een wazige foto.

7. Verscherp je foto’s achteraf

Je kan foto’s ook achteraf opscherpen, bijvoorbeeld in Snapseed.

Je kunt je foto’s ook scherper maken nadat je ze hebt gemaakt. Dat kan in een foto-app zoals het uitstekende (en gratis) Snapseed (Play Store - App store), maar ook in bijvoorbeeld Instagram. Open gewoon de foto die je wilt bewerken in Snapseed, klik op Tools en dan op Details. Hier vind je de gereedschappen ‘Structuur’ en ‘Scherper maken’. Gebruik de schuifregelaar om het effect sterker maken. Overdrijf niet, want als je overdreven opscherpt gaat de kwaliteit achteruit. Een echt wazige foto kun je hier niet mee redden.

Scherpe foto’s met je smartphone - Verscherp je foto’s achteraf