Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Een projector als tv-scherm gebruiken: de voor- en nadelen

unknown description

Op het eerste gezicht lijken een tv en een projector erg op elkaar. Films bekijken, gamen, een serie binge-watchen, het kan op allebei. Maar wat is er dan zo verschillend tussen de twee, en waarom zou je de ene boven de andere verkiezen?

De tv: het alles-in-één pakket

De tv: het alles-in-één pakket

Een tv is meer dan een beeldscherm alleen. In de slanke behuizing zitten ook luidsprekers, en je kunt er kabel of satelliet op aansluiten om gebruik te maken van de ingebouwde tv-tuners. Elke moderne televisie is bovendien uitgerust met een netwerkaansluiting, bekabeld én draadloos (WiFi) zodat je zonder extra apparaten geniet van Netflix, YouTube en een hele reeks andere streamingservices. Kortom, een smart-tv heeft alles wat je nodig hebt, en het is in heel wat gevallen de eenvoudigste oplossing.

De projector: stel je eigen pakket samen

De projector: stel je eigen pakket samen

Een projector (vaak wordt ook het Engelse woord 'beamer' gebruikt) zorgt enkel voor beeld. Er zijn wat modellen met ingebouwde luidsprekers, maar de klank is eerder beperkt. Voor een goede geluidsoplossing moet je zelf zorgen. Wil je tv-kijken, dan is een settopbox voor digitale tv nodig, en zelfs om je eigen films of foto’s te bekijken, of om streamingdiensten te gebruiken, is er bijna altijd een extra mediaspeler nodig. Die extra keuzes die je moet maken, zijn echter ook een voordeel. Je stelt immers een oplossing samen die perfect op maat is voor jouw eisen.

De tv: snel geplaatst, altijd klaar

De tv: snel geplaatst, altijd klaar

Een tv is eenvoudig te plaatsen. Plaatsje uitkiezen op een tv-meubel, uitpakken, in het stopcontact steken en klaar. Zelfs als je voor wandmontage kiest, is het met een goede beugel nauwelijks extra werk. De kabels voor eventuele bronapparaten, zoals een gameconsole, zijn relatief kort, aangezien ze vlak bij elkaar staan en vaak makkelijk weg te werken zijn. Je tv staat ook altijd voor je klaar, al kunnen we dat ook als een nadeel zien. Je stopt je tv niet zo maar weg, zeker niet die grotere modellen. En over maten gesproken: je kiest je tv net zo groot als je zelf wilt, er is een enorm ruime selectie aan schermformaten. Het enige nadeel: wie boven de 75 inch wil gaan, ziet de prijzen heel snel stijgen.

De projector: plan de opstelling

De projector: plan de opstelling

Vergeleken bij een tv vereist de opstelling van je projector iets meer werk. Je moet nagaan waar de projector moet staan (of hangen) om het gewenste beeldformaat te regelen. Tenzij je voor een Ultra Short Throw-model kiest, staat de projector achteraan in de ruimte. Je gameconsole er vlak bij zetten is niet altijd mogelijk, dus zijn langere kabels vereist. En als je een uitgebreide audio-opstelling wilt, bijvoorbeeld een echte 7.1-surroundopstelling, dan heb je echt wel wat kabels weg te werken. Alternatieven met draadloze luidsprekers maken het je aanzienlijk gemakkelijker. Tot slot moet je een scherm voorzien, vast of oprolbaar, al volstaat in eerste instantie ook een witte muur. Alhoewel, het kan ook eenvoudiger. Een projector is een pak kleiner dan een tv en daardoor kun je hem ook zonder al te veel moeite verhuizen, bijvoorbeeld voor je tuinfeest. Een beetje improviseren met een wit laken en je geniet van groot beeld in de tuin.

De projector: size matters

Het lijkt heel wat gedoe, maar wie voor een projector kiest, krijgt wel iets extra: een héél groot beeld. Een goede projector zet moeiteloos een beeld van 100 tot 120 inch op de muur, en dat voor een heel redelijke prijs. En laten we duidelijk zijn: dat maakt indruk! Zeker gecombineerd met een goede audio-installatie. Die echte thuisbioscoopervaring, het kan perfect in je woonkamer. Een leuke bonus van projectie is dat je mits de juiste keuzes niets merkt van die installatie. Een oprolbaar scherm kan perfect in het plafond verdwijnen, bijvoorbeeld. Er is dus geen immens zwart beeldscherm dat de woonkamer domineert.

De kijkomstandigheden

De kijkomstandigheden

Zonnig of bewolkt? Met alle lichten uit en gordijnen toe? Of net met alle lichten aan? Een tv levert je knap beeld in al die omstandigheden. Natuurlijk heb je beste resultaten bij gedimd licht en moet je vermijden dat licht reflecteert in het scherm, maar afgezien daarvan kun je altijd van een tv genieten. Bij een projector let het wat nauwer. Je zorgt best voor wat verduistering, al is het maar de gordijnen sluiten en de lichten dimmen. Een projectorscherm levert immers aanzienlijk minder licht dan een tv, en kijken bij veel licht leidt tot flauwe beelden, met matig tot slecht contrast en fletse kleuren tot gevolg.

Beeldkwaliteit

Een moderne smart-tv gebruikt Ultra HD 4K-resolutie, mogelijk zelfs al 8K! De betere modellen leveren spetterende HDR-beelden met veel licht, indrukwekkend contrast en intense kleuren. Projectoren kunnen dat ook, maar die modellen zijn erg duur. Wil je het betaalbaar houden, dan merk je dat 4K-resolutie wel kan, maar dat je vaak ook Full HD krijgt. Het contrast van een projector kan ook niet op tegen dat van de beste LCD- of OLED-tv’s. Het kleurbereik is iets kleiner, maar vooral de lichtopbrengst ligt lager. Is High Dynamic Range (HDR) erg belangrijk voor je, dan moet je echt wel verduisteren om ervan te genieten.

Een kleine projector: handig!

Een kleine projector: handig!

Er bestaan ook erg kleine projectoren (picoprojectoren). Die leveren een minder groot en minder helder beeld, maar je neemt ze wel gewoon overal mee naartoe. Zoek een mooi stukje muur uit, en je bent klaar. Ze zijn niet te vergelijken met een tv, maar ze zijn wel ongelooflijk handig. Je zet ze gewoon op een stoel, tafel of soms zelfs op een statief.

Ultra short throw: kruising tussen tv en projectie

Ultra short throw: kruising tussen tv en projectie

Ultra Short Throw-projectoren (UST) kun je vlak voor het scherm plaatsen en ze leveren toch een groot beeld. Dat maakt de installatie vaak een pak eenvoudiger, omdat ze gewoon op dezelfde plaats staan als je tv. Geen mensen meer die door het beeld lopen en geen gedoe met lange kabels. Helaas zijn ze wel iets duurder dan een doorsnee projector.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over