Menu
Terug

Sony laat geluid uit je tv-scherm komen

Spectaculair!
Leestijd minuten
04 mei 2019

Slanke tv-schermen en kleine luidsprekers maken het niet eenvoudig om groots geluid uit je televisie te halen. En als je de indruk hebt dat het geluid van onder het scherm komt, is de illusie van de film snel doorprikt. Gelukkig heeft Sony daarvoor een knappe oplossing bedacht.

Krachtige klank

Ken je dit gevoel? Met een luide knal ontploft een achtervolgende wagen op het scherm. Het beeld toont je een razende vuurbal en een denderende schokgolf, maar de klank heeft meer weg van het ontkurken van een flesje schuimwijn. Of tijdens het concert zet de lead-gitarist een fantastische solo in, maar in plaats van kamervullende gitaarklanken lijkt het geluid opgenomen te zijn in een schoendoos. Zo’n ervaring zet snel een domper op je enthousiasme. We willen krachtige klanken, met een flinke baslijn en voldoende volume. Gelukkig zijn er slimme luidsprekerconstructies die dat mogelijk maken, zelfs op een slanke tv, maar dan nog klinkt het niet altijd juist.

Geluid op de juiste plaats

Aanvankelijk kun je er je vinger niet op leggen, maar dan daagt het je plotseling. De klank lijkt van onder de tv te komen. Terwijl de zanger toch duidelijk centraal in beeld staat. Dat komt omdat veel tv-luidsprekers in de onderste rand ingebouwd zijn, en naar beneden gericht staan. En ons brein heeft het daar moeilijk mee. We verwachten net dat beeld en geluid in sync zijn, en dat betekent dat geluid eigenlijk uit het scherm zou moeten komen. Een lastig probleem… of toch niet?

Sony Acoustic Multi-Audio

Sony heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht. Een uitgekiende plaatsing van tweeters bovenaan links en rechts aan de achterzijde van het scherm complementeert de bestaande speakers onderaan in de behuizing. Omdat we vooral bij hoge tonen gevoelig zijn voor de plaatsing in de ruimte creëert deze opstelling het effect dat de klank uit het scherm lijkt te komen.

Sony Acoustic Surface

Met zijn OLED-tv’s gaat Sony nog een stap verder. OLED-schermen hebben een eenvoudige en erg rigide constructie. En dat biedt unieke mogelijkheden. Door actuatoren te bevestigen achteraan, kan het scherm zelf aan het trillen gebracht worden. Het scherm is dan de luidspreker en klank komt letterlijk uit het beeld. Uiteraard mag dat geen impact hebben op de beeldkwaliteit, en daarom worden de lage frequenties naar een apart ingebouwde subwoofer gestuurd. Een erg slimme oplossing met prachtig resultaat, die je terugvindt in de Sony’s Acoustic Surface-technologie.