Menu
Terug

Speaker, hoofdtelefoon of soundbar: zo klinkt het geluid beter

09 februari 2021

Klinkt je muziek rommelig, zijn filmdialogen onverstaanbaar en mis je alle spanning bij je gamegeluid? Goed geluid krijgen is dan ook niet eenvoudig. Hier is wat uitleg over welke audiotoestellen er zijn en tips om beter geluid te krijgen!

Draadloze speaker

Makkelijk te plaatsen, ideaal voor muziekdiensten en je bedient een draadloze speaker via een app. De eenvoudigste modellen streamen geluid via Bluetooth; de geavanceerde speakers werken via WiFi en bieden multiroommogelijkheden. Multiroom? Ja, dan kun je meerdere speakers verspreiden doorheen je huis en bedienen via één app. Je kunt ze zelfs koppelen als er een feestje is.

beter geluid

Soundbar

Een soundbar is een snelle upgrade voor je tv-audio, neemt weinig plaats in en de betere modellen zijn ook goed voor muziek. De geavanceerde versies komen met extra draadloze speakers die je achter de zitplek plaatst voor een omhullende surroundervaring. Wil je meer weten over soundbars? Hier ontdek je er alles over - en over AV-receivers.

beter geluid

Muzieksysteem

Een alles-in-één systeem of een stereoversterker met aparte luidsprekers is traditioneler - maar ook flexibeler. Draaitafels of cd-spelers aansluiten gaat hier makkelijk bij. Meer uitgebreide systemen bezitten een HDMI-ingang en streamingopties.

Hoofdtelefoon

Hoofdtelefoons zijn zeker geen minderwaardige keuze als het om geluidskwaliteit gaat. Je krijgt soms een betere kwaliteit voor hetzelfde geld en de betrokkenheid is zeer groot. Dat maakt een hoofdtelefoon heel goed voor films en geluid in games. Er zijn wel wat voor de hand liggende nadelen. Een hoofdtelefoon is echt voor één persoon bedoeld, bijvoorbeeld. Je zit ook met iets op je hoofd, wat anders is dan in een zetel naar speakers luisteren. Er zijn ook veel soorten hoofdtelefoons, zoals je in deze koopgids kunt ontdekken.

Ruimtelijke invloed

De ruimte (zowel de vorm als inkleding) waar je zelf zit en waar de speaker(s) in de kamer staan, kan de geluidskwaliteit danig beïnvloeden. Wat goed klinkt in de ene, kan slecht klinken in een andere ruimte. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je snel kunt uitproberen om te ontdekken of je zo een betere geluidservaring krijgt. Met deze dingen experimenteren duurt niet lang en kan een grote impact hebben. Neen, een grote verhuis van je meubels hoef je niet te organiseren. Soms heeft je audiotoestel ook opties (zoals een equalizer) die de moeite zijn om uit te proberen.

In een heel grote ruimte zijn meerdere kleinere speakers beter dan een of twee giganten die loeihard staan. Met een multiroomsysteem kun je makkelijk speakers synchroon laten spelen.

beter geluid

Speakerplaatsing

Een luidspreker iets verder weg van de muur schuiven kan al een groot effect hebben. Dit is zeker zo bij een subwoofer van een soundbar. Of als je het echt bombastisch wilt maken: zet die subwoofer in een hoek van de kamer. Een luidspreker meer of minder naar je oren richten, zal qua detail merkbare gevolgen hebben. En het is misschien wat lastiger, maar de sofa wat wegtrekken van de muur kan zorgen voor betere bassen.

beter geluid

Geluid in stereo

Twee speakers zijn voor muziek altijd beter dan één. Als je twee stereospeakers hebt, zorg er dan voor dat ze beide even ver van je verwijderd zijn als je muziek beluistert. Klassieke luidsprekers en draadloze speakers klinken het best als ze op oorhoogte staan. Een soundbar daarentegen is ontworpen om iets lager op een tv-meubel te staan of aan een muur te hangen.

Kablibreren

Sommige luidsprekers en audiotoestellen komen met een kalibratiefunctie. Door testtonen uit te sturen, ‘meet’ het toestel je kamer en wordt de klank geoptimaliseerd. De draadloze subwoofer van een soundbar plaats je best vooraan bij de tv, niet achter je. Een soundbar die surroundgeluid biedt, werkt doorgaans het best als hij helemaal vrij op een meubel staat of aan de muur hangt. Zet hem dus niet tussen fotokaders of boeken in je kast.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()