Menu
Terug

Tien tips om als beginner muziek te mixen

07 februari 2020

Zelf muziek mixen, gewoon in je eentje of als deejay op een feestje. Hoe begin je eraan en wat heb je ervoor nodig? In dit artikel vertellen we je er alles over. Misschien heb jij wel alles om de volgende headliner op Tomorrowland te worden!

Meer dan achtergrondmuziek

Gewoon een aantal liedjes achter elkaar afspelen is oké als achtergrondmuziek tijdens een etentje. Maar om een stevig feestje te bouwen, heb je toch nog iets meer nodig. De songs moeten in elkaar overvloeien en echt bij elkaar passen. Dat is wat een deejay doet: zorgen voor een toffe sfeer en dat de mensen niet kunnen weerstaan aan de lokroep van de dansvloer. Maar dat dj'en en mixen, hoe doe je dat?

mixen, muziek

Gebruik Spotify en co om tracks te vinden

Tja, zonder muziek ga je als deejay niet ver geraken, natuurlijk. Gelukkig is het heel eenvoudig om goede muziek op het spoor te komen. Via streamingdiensten kun je alle nieuwe releases scannen om tracks te vinden die de basis kunnen vormen voor je mix . Dat is handig! Spotify en andere streamingdiensten hebben bovendien handige functies om liedjes die je achteraf wilt gebruiken, te bewaren in playlists. Zo kun je nieuwe muziek scannen op de trein en thuis beginnen te mixen met de bewaarde tracks.

mixen, muziek

Muziek is je grondstof

Met Spotify beginnen deejayen is echter nogal moeilijk. Strikt genomen mag het niet van de gebruikersovereenkomst ("geen openbare vertoningen") en weinig dj-software werkt met streamingdienst samen. Je gaat dus wellicht je gewenste tracks moeten aanschaffen, digitaal of op cd. Een muziek-cd kun je uiteraard ook via een pc rippen naar een MP3-bestand. Wil je gewoon een playlist samenstellen om te laten afspelen tijdens een feestje? Dat kan natuurlijk wel via een streamingdienst.

Plaatjes draaien

Veel deejays verkiezen digitale muziekbestanden, zoals MP3's of FLAC-bestanden in cd-kwaliteit. Handig, want op een USB-stick bewaar je een volledige muziekcollectie. Maar old school-schijfjes draaien kan zeker ook. Cd's en - veel hipper - vinylplaten geven je nog meer een dj-gevoel. Uiteraard heb je dan wel andere apparatuur nodig dan als je liedjesbibliotheek van duizend tracks op een USB-stick staat.

Tijd voor hardware

Wil je echt aan de slag als dj en mixen zoals het hoort? En dus tracks in elkaar laten overgaan en effecten toevoegen? Dan heb je minstens een goede app nodig en misschien wel een dj-controller. Er zijn verschillende manieren om te dj'en, dus je moet even uitzoeken welke manier het best voor jou werkt. Werk je via het aanraakscherm van een tablet of neem je er toch een dj-controller bij die je verbindt met je mobiele toestel of laptop? In een club is al een muziekinstallatie aanwezig, maar bij je thuis of in het scoutslokaal moet je zelf nog zorgen voor speakers. Het handigst zijn speakers met ingebouwde versterker (en een stevige fuifbestendige buitenkant!).

mixen, muziek

Dj-controller is snel onmisbaar

Als beginnende dj merk je snel dat mixen via een aanraakscherm en een app niet superhandig is. Een dj-controller zal daarom snel op het verlanglijstje staan. Maar wat is het? Zie het als een invoerapparaat dat je aansluit op je laptop of tablet. Net als een toetsenbord dus, maar in plaats van veel lettertoetsen heeft een controller andere bedieningselementen, zoals drumpads, schuifknoppen en toetsen om effecten te lanceren. Een dj-controller kan ook veel meer. Zo werkt die ook als een geluidskaart (zodat je rechtstreeks speakers kunt aansluiten) en hebben sommige modellen zelfs een scherm (zodat je die laptop kunt opbergen).

mixen, muziek

Wat is een mengpaneel dan?

Een mengpaneel lijkt van ver misschien op een dj-controller, maar heeft een andere functie. Een mengpaneel (ook dj-mixer genoemd) laat je vlot schakelen tussen twee of meer externe bronnen. Die bronnen zijn bijvoorbeeld draaitafels of cd-spelers. Een basismengpaneel heeft knoppen om vlot over te schakelen tussen twee tracks en knoppen om de klank te tunen. Betere modellen kunnen meer, zoals geluidseffecten toevoegen.

Welke software heb je nodig?

Op je laptop of tablet draai je specifieke dj-software. Maar welke? Er zijn veel apps beschikbaar, maar Traktor, Serato, rekordbox en Virtual DJ zijn de bekendste. Vaak krijg je bij een dj-controller gratis software om te dj'en - soms gaat het wel om een beperktere versie. Er zijn ook goede gratis apps, zoals Mixxx en edjing Mix. Het is wel belangrijk dat je software kiest die kan werken met je dj-controller. Gelukkig laten de meeste fabrikanten hun toestellen met zoveel mogelijk apps samenwerken. Check de doos voor de logo’s.

Wat is de basis?

Wat is mixen? In zijn simpelste vorm: liedjes perfect op elkaar laten aansluiten. Cruciaal daarbij is zorgen dat er niet plots een tempoverandering voorkomt (tenzij je echt voor een shockeffect wilt zorgen). Het aantal beats per minuut (bpm) moet op elkaar afgestemd zijn, en dan mix je heel eenvoudig heen-en-weer tussen twee tracks. Vind je het moeilijk om dat te horen? Gelukkig bevat dj-software het nodige (lees: een sync-knop) om aan beatmatching te doen. Liedjes die in elkaar gemixt worden, passen ook best bij elkaar qua toon. Dit 'harmonic matching' is een functie in de meeste dj-apps. Een andere belangrijke term is 'cueing': een volgend liedje klaarzetten om in de mix te gooien. Hiervoor heb je trouwens nog cruciaal dj-gereedschap nodig: een goede dj-hoofdtelefoon.

mixen, muziek

Zoek de juiste overgang

Het mixen of blenden van twee tracks kun je op veel verschillende manieren, van een plotse 'cut' naar iets complexer. Gelukkig, want dat laat je meer variatie in je mix te brengen. De fader-knop om van het ene naar het andere kanaal te gaan is hierbij belangrijk. Ook praktisch is een functie om loops te maken, waarbij je een stuk muziek samplet en in een lus laat afspelen. Loops zijn sowieso een coole manier om een stuk van een liedje doorlopend te laten spelen, zodat je andere effecten en muziek erbij kunt voegen. YouTube is een geweldige plaats om meer te leren over overgangen. Via deze video zie je makkelijk wat een dj juist doet.

mixen, muziek

Speciale effecten

Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je wat extra's toevoegen. En er is heel veel mogelijk. Zo heb je controllers met eigen drumpads, zodat je eigen beats (of andere samples of breaks) kunt toevoegen aan een mix. Effecten zijn een andere manier om je mix te personaliseren, bijvoorbeeld met een echo- of delay-effect. Tip: overdrijf niet met effecten, subtiel is altijd beter. Sommige dj's halen zelfs een eigen gitaar of microfoon boven om nog creatiever uit de hoek te komen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()