Menu
Terug

Tijd voor een nieuwe tv?

19 februari 2018

De zoektocht naar een nieuwe televisie brengt altijd wel wat keuzestress met zich mee. Wat is belangrijk en waar moet je zeker op letten? Wij geven het je mee, en helpen je de juiste tv kiezen.

Hoe begin je eraan?

De beste tv kies je niet enkel op basis van een budget en wat oog voor de esthetiek van het ontwerp. Het aanbod is immers enorm. Televisies zijn in een ruime waaier van schermmaten beschikbaar en ze krijgen steeds meer functies. Wie er zonder voorbereiding aan begint, loopt gemakkelijk verloren. Zeker aangezien er de laatste jaren heel wat nieuwe technologieën in de toestellen verwerkt werden. In deze koopgids leiden we je daarom langs de belangrijkste criteria en functies.

Kies voor een maatje groter

In juni start het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en geven we de aftrap voor een maand voetbalgekte. Reden genoeg om voor een groter schermmaat te kiezen. Maar er zijn ook andere factoren die een groot televisiescherm aantrekkelijk maken. Het grotere beeld vult een groter deel van je blikveld. Daardoor is je kijkervaring echter en meeslepender. Dat is niet alleen ideaal voor het voetbal, maar ook voor films, series en andere sportevenementen. Ook de prijs hoeft absoluut geen belemmering meer te vormen.

Kleinere schermen vinden hun weg dan weer naar de slaapkamer, kinderkamer of bureau. Maar hoe kies je de ideale maat? Meet de kijkafstand, dat is de afstand tussen het televisiescherm en de belangrijkste zitplaats. Deel de afstand (uitgedrukt in centimeter) door twee. Het resultaat is de schermdiagonaal van je volgende tv. Wil je toch iets kleiner, deel dan door tweeëneenhalf. Wil je nog groter, een bijna bioscoopervaring, deel dan door anderhalf.

Superscherp beeld

Hoe scherp het beeld is, wordt in grote mate bepaald door de resolutie van het beeldscherm, met andere woorden hoeveel beeldpunten (pixels) de tv biedt. Tot voor enkele jaren was Full HD (1.920 x 1.080 pixels) de norm, maar nu vind je hoofdzakelijk Ultra HD-tv’s in het aanbod. Ultra HD-tv’s hebben een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, dat is zo maar eventjes vier keer meer detail, en dat komt uiteraard de scherpte en het realismegevoel erg ten goede. Bovendien kun je een groter model kiezen, of dichter bij de tv zitten, zonder risico dat je het pixelrooster ziet. Voor televisies groter dan 46 inch raden we absoluut aan om voor een Ultra HD-model te kiezen.

Voor het knapste beeldresultaat gebruik je Ultra HD-bronmateriaal, zoals geleverd door videostreamingdiensten, Ultra HD Blu-ray en de nieuwste spelconsoles. Maar dankzij geavanceerde beeldverwerking zal ook al je bestaande content er fantastisch uitzien op deze televisies.

Maak je geen zorgen als je leest dat er nu ook al 8K-modellen (7.680 x 4.320 pixels) op de markt zijn. Schermen met die resolutie zijn vooralsnog zeer uitzonderlijk, buitensporig duur en hebben enkel een toegevoegde waarde bij hele grote schermmaten (meer dan 100 inch beelddiagonaal). Ook 8K-beeldmateriaal zal nog heel wat jaren erg schaars zijn. Een Ultra HD 4K-model is dus nog lange tijd een veilige keuze.

Schermtechnologie in het kort

Niet alle televisies zijn LCD-tv’s. Een aantal fabrikanten heeft ook OLED-toestellen in hun aanbod staan. Die gebruiken een totaal andere schermtechnologie gebaseerd op organische LED’s (vandaar OLED). OLED-technologie heeft als grote voordeel dat elke pixel zelf licht geeft en volledig uitgeschakeld kan worden. Daardoor hebben OLED-schermen een perfecte zwartweergave en een ongeëvenaard contrast. Ze genieten ook van een zeer ruime kijkhoek en goede bewegingsscherpte.

LCD-tv’s bieden dan weer andere voordelen. Ze zijn beschikbaar in een ruimer assortiment van maten en verschillende prijsklassen, en ze zijn in staat om een hogere helderheid en de beste bewegingsscherpte te leveren. Sommige modellen gebruiken Quantum Dots-technologie voor een betere kleurweergave. Twijfel je tussen twee gelijkwaardige toestellen? OLED is ideaal als je een echte filmfan bent, veel naar spectaculaire series kijkt en graag de kamer wat verduistert. LCD is dan weer ideaal als je ook regelmatig bij veel licht kijkt en een groot sportliefhebber bent.

High Dynamic Range

Het neusje van de zalm op het vlak van beeldkwaliteit is High Dynamic Range (HDR). Deze nieuwe technologie biedt enorme voordelen. Dankzij een hogere schermhelderheid kunnen HDR-beelden heel felle en intense lichtaccenten tonen, zoals de schittering van zon op het water of de vonken van een haardvuur. Dat zijn details die er op je oude tv veel te flets uitzien. HDR-beelden bieden ook meer nuances in donkere tinten, zodat je meer detail ziet in schaduwrijke of donkere scènes.

Onze ogen zijn erg gevoelig aan fijne schaduwnuance in donkere beelden, en dankzij HDR zien die er veel levensechter uit. HDR heeft ook een rijker kleurpalet en kan intense kleuren tonen die je op een traditionele tv zelfs niet kunt zien. Heel wat toestellen bieden ondersteuning voor de verschillende HDR-standaarden. HDR10, de meest verspreide standaard, vind je op elk toestel. Dolby Vision, een wat gevorderdere standaard, is echter enkel op selecte tv’s beschikbaar. De topmodellen leveren de hoogste piekhelderheid en het grootste kleurpalet, en bieden dan ook de beste HDR-ervaring.

Bewegingsscherpte

Een flitsende counter in het voetbal of een razendsnelle achtervolgingsscène in een actiefilm, ze zien er soms wat vaag uit. De reden? Niet elke televisie kan zulke scènes in perfect detail weergeven. De ‘refresh rate’ of ‘motion rate’ van het scherm geeft aan hoe goed de televisie dit kan. Toestellen met een hoger cijfer zorgen voor scherper, beter afgelijnd beeld. Houd er wel rekening mee dat elke fabrikant dat getal op een andere manier berekent. Vergelijk dus geen cijfers van verschillende fabrikanten met elkaar, want dat is zinloos.

De smart-tv, zo veelzijdig

Dateert je oude televisie van vijf jaar geleden of langer? Dan zal je versteld staan van het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden van een moderne smart-tv. De gebruiksvriendelijke interface wijst je moeiteloos de weg naar alle aangesloten apparaten, maar ook naar het ruime aanbod internettoepassingen. Daarvoor zijn ze allemaal uitgerust met WiFi.

Of je nu YouTube, Netflix of Spotify wilt gebruiken, de kans is groot dat je daarvoor geen extra apparaat meer nodig hebt. Elke moderne televisie beschikt over een degelijke mediaspeler die zowel foto’s, video’s als films afspeelt die je aanlevert via USB of via het netwerk. Sommige modellen bieden ook ruime gamemogelijkheden. En je smartphone verander je met een app in een handige afstandsbediening.

Geluidsoplossingen

Toen televisies steeds dunner werden, had dat impact op de geluidskwaliteit. De slanke behuizingen lieten immers nauwelijks plaats voor krachtige luidsprekers. Ondertussen hebben fabrikanten allerlei slimme oplossingen bedacht om de klank sterk te verbeteren. Een moderne televisie levert dan ook prima geluid, maar het kan nog altijd beter.

Er is een uitgebreid aanbod soundbars die de klank een flinke boost geven. Soms kun je die zelfs uitbreiden met draadloze surroundspeakers waarmee je echte bioscoopklank in huis haalt. Bluetooth op de tv maakt het mogelijk om een draadloze hoofdtelefoon aan te sluiten zodat je je huisgenoten niet stoort tijdens het televisiekijken. Lees hier hoe je het geluid van je tv nóg beter krijgt.

Vergeet de accessoires niet...

Pijnlijk als je thuiskomt met je gloednieuwe televisie, maar de juiste kabel ontbreekt. Wordt er een HDMI kabel meegeleverd? Heb je al nagedacht of je de televisie aan je muur wil bevestigen, of hem op een meubel wil plaatsen? Zijn er voldoende stopcontacten in de buurt of heb je nog een verlengkabel nodig? Onze experts in de winkel helpen jou hier natuurlijk graag mee verder. Veel succes met je zoektocht!