Menu
Terug

Trends in beeld en geluid

Enkele highlights op een rij
Leestijd minuten
06 oktober 2017

Het gaat verbazend goed vooruit. Wie had er vijf jaar terug kunnen voorspellen dat streamingdiensten als Netflix of multiroom-geluid zo’n vlucht zouden nemen? Wat staat er ons nog te wachten? Tijd om eens te kijken naar de nieuwste trends in beeld en geluid van morgen!

OLED

OLED-schermen worden beschouwd als de top op vlak van beeldkwaliteit. Zowat elke fabrikant gebruikt OLED-technologie in zijn topmodel. De perfecte zwartwaarde, een ruime kijkhoek, rijke kleuren en een goede reactietijd zijn enorme troeven. Het nadeel van de beperkte lichtopbrengst, dat vooral belangrijk is voor HDR, heeft de nieuwste generatie OLED-schermen zo goed als weggewerkt.

We zijn benieuwd naar wat LG, de fabrikant van de OLED-panelen, volgend jaar uit zijn mouw schudt. Nieuwe materialen maken mogelijk nog rijkere kleuren en een hogere helderheid mogelijk. Wie dacht dat de ultradunne wallpaper al een hele prestatie was, mag zich verheugen. Tegen 2020 denkt LG zelfs oprolbare schermen te kunnen maken.

De toekomst van beeld en geluid

Er wordt tevens gewerkt aan een nieuw productieproces, waarbij OLED-schermen geprint worden door een reusachtige inkjetprinter. Het proces heeft allerlei voordelen, waardoor het mogelijk voor een prijsdaling kan zorgen. De eerste resultaten zijn pas voor binnen enkele jaren, dus het blijft afwachten. 

LCD-technologie

LCD-tv’s zullen vermoedelijk nog lang een belangrijke technologie blijven. Ze zitten nog steeds aan de top als het gaat over helderheid, een belangrijke vereiste voor HDR. En dankzij het gebruik van nieuwe types LED’ en Quantum Dots genieten ze van een steeds rijker kleurpalet. Met de ontwikkeling van nieuwe Quantum Dots-materialen verwachten we dat die prestaties nog zullen stijgen.

De grootste innovatie verwachten we mogelijk binnen een jaar of korter te zien. Dan zullen Quantum Dots geïntegreerd worden in het kleurfilter van de televisie. Het resultaat zou een LCD-tv zijn die een aantal eigenschappen van OLED overneemt: een breed kleurbereik, betere zwartwaarde en vooral een ruimere kijkhoek. Dat laatste is traditioneel een zwak punt van LCD-schermen. Bovendien zouden dergelijke televisies ook energie-efficiënter zijn. 

HDR: levendigere beelden

HDR (High Dynamic Range) staat sinds vorig jaar bovenaan de lijst van eigenschappen die het beeld echt verbeteren. De technologie laat toe om hogere helderheden, diepere contrasten en rijkere kleuren te tonen. Scènes waarin je veel zwartdetail combineert met een paar felle lichtaccenten krijgen hiermee een prachtig uitzicht. HDR gebruikt bovendien een groter kleurpalet, waardoor het beeld er nog levendiger en realistischer uit ziet.

 

Trends in beeld en geluid

De standaarden voor HDR zijn echter nog in evolutie. Tot hier toe is de meest gebruikte standaard HDR10. Die krijgt dit jaar of volgend jaar een update naar HDR10+. De nieuwe versie maakt gebruik van dynamische metadata. Dat is extra data in het videobestand die aan de televisie vertelt hoe hij de scène best weergeeft, rekening houdend met zijn eigen capaciteiten. Dat zou een mooie verbetering kunnen zijn, aangezien de capaciteiten van tv’s om HDR weer te geven sterk verschillen van model tot model. Er is al een standaard die zo een aanpak gebruikt, namelijk Dolby Vision, maar die is momenteel minder in gebruik.

HDR-beelden vind je momenteel vooral op Ultra HD Blu-ray-schijven, maar ook op streamingdiensten zoals Netflix. Televisie-uitzendingen in HDR blijven voorlopig erg zeldzaam, en dat zal vermoedelijk niet op korte termijn veranderen. 

Ultra HD: nog scherpere beelden

Met Ultra HD genieten we al enkele jaren van bijzonder scherpe en gedetailleerde beelden. Kan het nog beter? Natuurlijk wel. Na Ultra HD 4K (3.840 x 2.160 pixels) zijn er al de eerste experimenten met Ultra HD 8K (7.680 x 4.320 pixels). Dat is opnieuw vier maal meer pixels dan de huidige schermen. Het is echter enkel nuttig voor erg grote schermen (75 inch en groter), en we vermoeden dat het nog wel enkele jaren zal duren voor we dit soort televisies op de markt vinden.

Daarnaast wordt er ook regelmatig gesproken over meer beelden per seconde. Film gebruikt vandaag 24 beelden per seconde, en video 50 beelden per seconde. Om actiescènes en sport haarscherp weer te geven, overweegt men naar 100 of zelfs 120 beelden per seconde te gaan. Maar ook dat zal nog flink wat jaren duren vooraleer het echt ingeburgerd is. 

Nieuwe HDMI-standaard?

Niet alleen beeld- en schermtechnologieën gaan er met grote stappen op vooruit. Ook de HDMI-verbinding, die we gebruiken voor bijna al onze aansluitingen, is klaar om een stap voorwaarts te nemen. 

Er wordt een nieuw type kabel geïntroduceerd, met een hogere datadoorvoer. Die zal dezelfde connector en hetzelfde uitzicht hebben, en is bruikbaar op al je huidige HDMI-aansluitingen. Met deze nieuwe kabel kan HDMI met gerust gemoed naar de toekomst kijken: de 48 Gbps datadoorvoer (bijna een drievoud van de huidige 18 Gbps) zal niet alleen schermresoluties van 8K, maar zelfs 10K ondersteunen, en tot 120 beelden per seconde. Dat is verre toekomstmuziek, en je hoeft dus ook absoluut niet onmiddellijk je kabels te vervangen.

Trends in beeld en geluid

Andere toevoegingen aan de standaard zullen wel snel nuttig zijn, en je hebt er geen nieuwe kabel voor nodig. Zo biedt HDMI 2.1 ondersteuning voor dynamische metadata in HDR, erg belangrijk gezien de snelle evolutie op dat vlak. Wie gebruikmaakt van ARC weet wel dat die verbinding beperkt is tot het traditionele Dolby Digital- of DTS in 5.1-formaat. Nieuwe geluidsformaten zoals high-res versies (denk aan DTS HD Master Audio) of objectgebaseerde formaten (zoals Dolby Atmos) kun je niet via ARC gebruiken. Dat zal veranderen met de introductie van eARC (extended Audi Return Channel). En gamers zullen vast verheugd zijn met de Game Mode VRR (Variable Refresh Rate). Net zoals Nvidia G-sync en AMD Freesync op computermonitoren maakt deze eigenschap het mogelijk dat de tv een nieuw beeld toont zo snel het bronapparaat het kan aanleveren. Dat zal leiden tot vloeiendere beelden en minder inputlag, twee belangrijke opstekers voor gamers

de toekomst van beeld en geluid

Draadloos geluid

Er was een tijd dat geluid in meerdere kamers betekende dat je in elke kamer een microketen installeerde. Of in het beste geval gebruikte je een multizoneversterker en bevestigde je onnoemlijk veel luidsprekerkabels in en tegen de muur om de verschillende luidsprekers aan te sturen. Ook surroundgeluid vergde heel wat planning en talloze meters kabelgoot en luidsprekerkabels. Maar het ziet er meer en meer naar uit dat die tijden voorbij zijn.

Draadloze verbindingen via WiFi en Bluetooth maken het mogelijk om multiroom- en surroundopstellingen te gebruiken zonder één enkele luidsprekerkabel. Dat biedt talloze voordelen. De installatie is eenvoudiger, heeft minder impact op je woonomgeving en geeft je meer keuzemogelijkheden. Ze is ook makkelijk uit te breiden en integreert al je muziekonderdelen: een geluidsinstallatie voor de tv kan nu ook dienen voor je muziekplezier en surroundluidsprekers verhuis je zonder moeite tijdelijk naar een andere kamer om daar als standalone muzieksysteem te dienen. 

Bluetooth op je hoofd

Ook hoofdtelefoons zullen meer en meer gebruikmaken van Bluetooth. De meest recente standaard BT 5.0 biedt een bereik tot vier keer verder dan de vorige standaard en twee keer meer datadoorvoer, terwijl hij toch energiezuinig is. En Bluetooth zal zich verder blijven ontwikkelen om steeds betere audiokwaliteit te leveren.

Naar perfect surroundgeluid

Surroundgeluid spreekt als sinds de eerste dagen (De Disney-film ‘Fantasia’ in 1940) tot de verbeelding van de filmkijker. Het is indrukwekkend wat een goede geluidsbeleving toevoegt aan je filmervaring. Nieuwe formaten zoals Dolby Atmos en DTS:X tillen die ervaring naar een nieuw niveau. Dat doen ze met twee belangrijke toevoegingen aan de bestaande surroundformatenhoogtespeakers en objectgebaseerde audio. De nieuwe formaten zijn beschikbaar op recente Blu-ray-schijven.

 

Hoogtekanalen zorgen ervoor dat het geluid niet alleen van rondom je komt, maar ook van boven je. Overvliegende helikopters, regendruppels, onweer, … heel wat geluid speelt zich af boven ons hoofd, en met Dolby Atmos en DTS:X klinkt het net echt. Daarvoor moet je natuurlijk je installatie aanpassen. Kies voor hoogteluidsprekers in je plafond, al is dat in veel gevallen enkel een optie voor echte thuisbioscoopkamers. Makkelijker zijn de nieuwe speciale luidsprekers die het geluid van het hoogtekanaal via het plafond naar jou kaatsen. Ze nemen een gewone plaats van een front- of surroundluidspreker in, maar zorgen dus ook voor de hoogte-effecten. Natuurlijk moet ook je AV-receiver of andere geluidsinstallatie in staat zijn het nieuwe formaat te decoderen.

Trends in beeld en geluid

 

Objectgebaseerde audio koppelt de geluidseffecten los van onze huidige beperking van aantal kanalen. De audio-informatie bepaalt waar het object zich in de ruimte bevindt, en de geluidsinstallatie maakt zelf de vertaalslag naar welke speakers het voor dat object gebruikt. Objectgebaseerde audio maakt het mogelijk om surroundgeluid te creëren met een variëteit aan luidsprekeropstellingen.

Naar welke evolutie kijk jij uit?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()