Menu
Terug

Van retro tot DAB+: radio luisteren doe je zo

25 februari 2020

De klassieke radio werd al tientallen keren doodverklaard en toch luisteren we vandaag meer radio dan ooit. Meer nog, je vindt vandaag een heleboel bijzonder leuke, compacte of geavanceerde radiotoestellen in de winkel.

Fervente luisteraars

Thuis, in de auto en op het werk wordt er massaal naar de radio geluisterd. Wij Belgen hebben het geluk over heel veel goede zenders te beschikken die elk hun eigen stijl promoten. Als je aan de radioknop draait, vind je altijd wel een liedje dat goed in de oren klinkt. Of zoek je informatie en het laatste nieuws? Ook daarvoor zit je bij de radio goed. Tegelijkertijd gebeurt er wel veel in radioland. Steeds meer mensen luisteren digitaal en via streaming, bijvoorbeeld. Als je nu al meteen spontaan denkt “wat is het verschil tussen die twee?”, dan is dit artikel zeker voor jou bedoeld. Want de nieuwste ontwikkelingen op radiogebied geven je meer keuze dan ooit - maar brengen ook heel wat veranderingen met zich mee.

radio

Immens aanbod in ons land

Voor een heel klein land heeft België een immens aanbod. Aan beide kanten van de taalgrens zijn er veel openbare en commerciële zenders, naast lokale spelers zoals de Brusselse stadsradio Bruzz of de vele universiteitscampuszenders. Tel daar nog de Belgische online stations bij en je komt aan circa 300 radiostations.

radio

Hoe zit het met FM?

De meeste mensen luisteren naar de radio via de FM-frequentieband. Analoog en vertrouwd, dus. Er zijn nu eenmaal veel FM-radio’s in de ether, onder meer in oudere auto’s. FM is zeker nog niet afgeschreven, maar het einde komt wel in zicht. Een concrete datum waarop FM-uitzendingen stoppen, is nog niet bekend, maar in de wandelgangen wordt er al een tijdje gesproken van 2023-2024 als de eindhalte van FM-uitzendingen. Of het zo’n vaart zal lopen, moet nog blijken. Maar het feit dat al een kwart van de luisteraars digitaal luistert en autoconstructeurs vanaf 2020 verplicht een digitale radio in nieuwe wagens moeten inbouwen, geeft aan dat de overstap vroeg of laat er echt gaat komen. Wanneer FM-uitzendingen effectief eindigen, zal een oude FM-radio helaas niets meer kunnen.

DAB+

Wat komt er nu in de plaats van FM? Het officiële antwoord daarop luidt DAB+, maar eigenlijk is er nog een optie: streaming. Lees daarover verder dit artikel meer, maar eerst DAB+. Deze digitale radiotechnologie is heel makkelijk te gebruiken, want ze werkt op dezelfde manier als FM-radio. Je hebt een radiotoestel en dat ontvangt verschillende zenders waarop je afstemt. Het grote verschil zit hem in wat er in de achtergrond afspeelt, want DAB+ is een digitale technologie, terwijl FM analoge uitzendingen zijn.

Meer informatie

Voor jou verandert er niet zo veel, al zijn er wel een aantal voordelen die je snel zal merken. Zo komt er via DAB+ meer informatie binnen, zodat je op een radio met een schermpje onder andere de naam van de artiest die momenteel speelt of de zendernaam ziet. DAB+ is ook echt digitaal: het werkt of het werkt niet. Een krakende ontvangst met veel ruis zoals bij een FM-uitzending is er niet bij. Wordt het signaal slecht, dan valt alles weg. Als je met de auto door een tunnel rijdt, zal je dat snel merken aan de stilte die dan valt - tenzij de wegbeheerder een extra antenne in de tunnel heeft geplaatst.

radio

Waarom de overstap?

Naast deze voordelen van DAB+ (zoals minder ruis en storingen) is er nog een belangrijke reden waarom de radiowereld digitaal wil gaan. Het DAB+-signaal neemt immers minder plaats in, zodat er radiofrequenties vrijkomen voor nieuwe zenders. Zo is er al een heel aantal bijgekomen sinds DAB+ in ons land gelanceerd werd. Denk aan Willy, een zender voor 30-jarigen, of Klara Continuo, een extra Klara-zender met doorlopend klassieke muziek. Veel van de nieuwe zenders zijn toegespitst op bepaalde mensen of spelen enkel playlists van bepaalde genres. Maar dat is niet alleen leuk voor fanatieke muziekliefhebbers die slechts een genre lusten, maar eigenlijk is het ook een voordeel voor iedereen. Op elk moment van de dag vind je wel iets waar je zin in hebt.

radio

Wat heb je nodig?

Om de uitzendingen via DAB+ te beluisteren, heb je een radio met een DAB+-tuner nodig. Omdat DAB+ er al enkele jaren is (ook in het buitenland), vind je een groot aanbod bij MediaMarkt. Naast ‘pure’ radiotoestellen en wekkerradio’s met DAB+ vind je steeds meer receivers en andere audiotoestellen met een geschikte DAB+-tuner ingebouwd. Heel wat toestellen komen zowel met een FM-tuner als een DAB+-tuner, zodat je altijd kunt luisteren naar jouw favoriete radiozender. De meeste automerken zijn in 2018 begonnen met het aanbieden van radio’s met twee tuners. Wie met een oudere wagen rondrijdt, kan meestal wel een after-market toestel vinden dat in het dashboard kan ingebouwd worden. De bestaande autospeakers kunnen dan nog gebruikt worden.

Meteen op naam

Een voordeel bij een DAB+-radio is dat je makkelijker je favoriete radiostations vindt. De eerste keer dat je de radio gebruikt, zal die de ether afscannen en alle stations vinden en benoemen. Je moet niet langer knoeien met frequenties ingeven of draaien aan een knop om af te stemmen. Alle zenders vind je meteen op naam.

En streaming dan?

Zowel voor thuis als onderweg is er nog een alternatief. Zo goed als alle Belgische radiozenders streamen eveneens over het internet. Je kunt dus hun uitzendingen in digitale kwaliteit beluisteren via de website of app van de radiozender, of via een app die meerdere internetradiozenders bundelt. TuneIn is bijvoorbeeld een heel bekende app. Het leuke aan een app als deze is dat je ook kunt luisteren naar zenders die buiten bereik zijn. Lokale radio in een andere stad bijvoorbeeld, of zelfs een radiostation uit een ander land. Jazz uit Noorwegen, soukous vanuit Kinshasa of death metal uit Mongolië, het kan allemaal!

radio

Internetradio als alternatief?

Via je smartphone of tablet kun je internetradio op verschillende manieren bij je soundbar of muzieksysteem krijgen. Naargelang de mogelijkheden van je audiotoestel kun je de muziek streamen vanaf je smartphone of tablet via Bluetooth, Chromecast of AirPlay. Bovendien komen heel wat audiotoestellen en draadloze speakers met internetradio ingebouwd, zodat je een radiostation direct kunt beluisteren. Vergeleken met DAB+ heeft internetradio wel een nadeel: je hebt er een internetverbinding voor nodig en dat kost geld. DAB+ beluisteren is helemaal gratis!

radio

Het einde van analoge tv?

Net zoals bij radio wil men voor tv-uitzendingen volledig overstappen van analoog naar digitaal. Bij televisie is die overstap al grotendeels uitgevoerd, want de meeste Belgen kijken al via een digitale box die aan hun tv hangt of een kaartje dat in het tv-toestel steekt. Analoog tv-kijken kan nog altijd, maar niet lang meer. In Vlaanderen zijn de plannen heel concreet: de laatste 180.000 analoge kijkers krijgen van Telenet ongeveer een jaar om naar digitaal over te stappen, en worden daarbij begeleid door het grote Signaal Switch-plan. De tv-aanbieders willen immers graag analoge signalen weren van de kabel zodat er meer bandbreedte vrijkomt voor digitale signalen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()