Menu
Terug

Vijf innovaties waarmee Sony de televisiebeleving opnieuw uitvindt

Voor de beste beeldkwaliteit
Leestijd minuten
03 mei 2019

Sony streeft steeds naar een betere beeldkwaliteit in de woonkamer. En dat vereist continue innovatie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een Sony-televisie boordevol spitstechnologie zit. We tonen vijf technologische parels die ervoor zorgen dat jij thuis van de beste beeldkwaliteit geniet.

Wat zijn de vereisten voor de beste beeldkwaliteit?

  • Om je beelden voldoende diepte en impact te geven, is een uitstekend contrast belangrijk. Voor indrukwekkende HDR-beelden willen we een hoge helderheid en een groot kleurpalet.
  • Films komen het best tot hun recht als je hetzelfde ziet als de filmmakers in de studio.
  • Natuurlijk wil je een televisie die de beste HDR-formaten ondersteunt.
  • Omdat we veel verschillende beeldbronnen gebruiken, moet de televisie erg slim omgaan met zijn beeldverwerking. Een goede beeldprocessor is dan ook essentieel.
  • Voor de grootste schermen, en zeker als je met heel de familie kijkt, is een brede kijkhoek belangrijk.

1. Lokaal dimmen, de sleutel tot diep contrast

Een diepe zwartweergave en sterk contrast garanderen levendige beelden met een natuurlijke diepte en intense kleurweergave. Voor het beste contrast gebruikt Sony op de XG95-reeks Full Array LED-technologie. De LED's van de achtergrondverlichting, het onderdeel van de televisie dat voor licht zorgt, zitten dan recht achter het scherm. Door heel veel LED's te gebruiken (vandaar de term 'Full Array'), kan Sony de achtergrondverlichting onderverdelen in segmenten die elk apart aangestuurd worden. In donkere delen van het beeld worden de LED's gedimd om een dieper zwart te realiseren. Met zoveel LED's kan de televisie ook een zeer helder beeld creëren, ideaal voor High Dynamic Range (HDR).

2. Netflix Calibrated Mode

Rijke kleuren, een diep contrast en een uitstekende beeldverwerking, het zijn belangrijke troeven. Maar wat je echt wilt, is het beeld dat de filmmaker in de studio ziet. Zo zie je exact die kleuren, die nuances die de juiste toon en sfeer aan de film geven. Daarom heeft Sony de Netflix Calibrated-beeldmodus toegevoegd. Zo zie je alle programma’s van de populaire streamingdienst precies zoals het hoort.

3. Dolby Vision

De Dolby Vision-standaard onderscheidt zich van HDR10 door het gebruik van dynamische metadata. Waar HDR10 enkel aan het begin van de film informatie (metadata) geeft over de maximale helderheid, gebeurt dat bij Dolby Vision tijdens elke scène of zelfs elk beeld. Een televisie met Dolby Vision kan al die informatie gebruiken om het beeld perfect te optimaliseren. Heldere scènes springen echt in het oog, donkere beelden blijven donker en bewaren alle schaduwdetail. Dolby Vision-content is beschikbaar op Ultra HD Blu-ray en via streamingdiensten zoals Netflix.

4. X1 Ultimate-beeldprocessor

Sony’s in-house ontwikkelde beeldprocessor, de X1 Ultimate, staat in voor een hele reeks taken. Hij verwijdert ruis en kleurbanden, hij zorgt voor het upscalen (opwaarderen) van alle content tot 4K, hij verbetert de HDR-weergave, en hij optimaliseert de kleur en het contrast. In elk beeld, tot vijftig keer per seconde, gaat hij op zoek naar verschillende onderdelen: lucht, gezichten, gras, enzovoort. De categorisatie gebeurt op basis van een databank met tienduizenden referenties, gebaseerd op Sony’s jarenlange ervaring in Hollywood. Voor elk van die onderdelen gebruikt de X1 Ultimate-beeldprocessor een andere techniek om ruis te verwijderen en details te verbeteren.

5. X-Wide Angle

Op de XG95-modellen van 75 en 85 inch gebruikt Sony een speciale film (X-Wide Angle) om de kijkhoek van het scherm te verbeteren. Die grote schermformaten vullen een veel groter deel van je blikveld. De speciale film verhindert dat het beeld aan de randen minder contrast en kleurintensiteit heeft. Die grote formaten zijn ook ideaal om met al je vrienden en/of familie samen naar de film te kijken. Ook wie niet perfect recht voor het beeld zit, geniet van de superieure Sony-beeldkwaliteit en een intense filmervaring.

Extra: Geluid dat uit het beeld komt

Niet enkel de beeldkwaliteit is belangrijk, ook goede klank is essentieel voor een fijne tv-ervaring. Beeld en geluid moeten een harmonieus geheel vormen. Enkel dan kun je volledig opgaan in de film, de roes van de sportwedstrijd of de extase van een live concert. Acoustic Multi-Audio is een unieke technologie die ervoor zorgt dat het geluid uit het beeld lijkt te komen. Zo ga je helemaal op in de actie.