Menu
Terug

Vintage revival: vinyl, cassette, cd en MP3 zijn hip!

10 maart 2020

Streamingrevolutie? De cassette is helemaal terug, vinyl is nooit weggeweest en zelfs de cd blijft redelijk verkopen! Daarom hier een overzicht van toestellen waarmee je vintage dragers kunt afspelen: vinyl en cassette, maar ook cd en MP3.

Altijd muziek

Het is wel makkelijk: even de Apple Music- of Spotify-app openen en een willekeurige artiest of tracknaam invullen, om de muziek een paar seconden later al te horen afspelen. Lukt bijna altijd, tenzij je op zoek bent naar iets heel obscuur. En toch zijn er veel mensen die (ook) kiezen voor iets fysiek. Een schijf, in het groot en uit vinyl, of iets compacter uit plastic. Zelfs de cassette is helemaal terug van weggeweest. En neen, die revival draait niet om oudjes die hunkeren naar de media uit hun jeugd.

vinyl, cd, cassette

Vinyl rukt op

In 2019 werden er in de V.S. voor het eerst in meer dan dertig jaar zelfs meer vinylplaten dan cd’s verkocht. De topartiesten? Namen uit het verleden, zoals Queen (wellicht dankzij de film ‘Bohemian Rhapsody’) en The Beatles (die vorig jaar ook een aantal uitstekende remasters uitbrachten), maar ook sterren van nu, zoals Billie Eilish. Onderzoek bevestigt het ook: vinyl scoort bij alle generaties opnieuw, van boomers tot generatie Z. Bij ons blijven cd’s voorlopig nog wel populairder dan platen, maar misschien wordt 2020 wel het jaar van de grote ommezwaai.

vinyl, cd, cassette

Hoge fun-factor

Waarom mensen weer opnieuw voor die ‘oude’ media kiezen? Er zijn wellicht verschillende redenen voor, maar een belangrijke is vast de fun-factor. Luisteren via streaming zal populairder blijven, gewoonweg omdat het zo makkelijk is. Snel een playlist samenstellen als achtergrondmuziek bij een etentje bijvoorbeeld, is veel eenvoudiger via een streamingdienst dan met platen of cd’s. En je gaat ook geen draaitafel op je rug dragen terwijl je jogt. Maar je echt neervlijen in de zetel en chillen met muziek, dat is ongelooflijk ontspannend en cosy. Je luistert naar het volledige album en zit niet te piekeren over de volgende track in de playlist. Go with the flow, als het ware.

Bewust luisteren

Hoewel je in theorie wel naar een volgend liedje kunt springen, is dat bij een plaat of cassette toch wat omslachtig. Je moet je echt door het album werken, van track 1 tot het laatste nummer. Muziek beluisteren wordt daardoor meer iets dat je bewust doet - in plaats van een soundtrack op de achtergrond die je daarna vergeten bent. Bij een vinylplaat of muziek-cd luister je naar een volledig album zoals een artiest dat bedoeld heeft. Je neemt er de tijd voor, net zoals je dat voor een goede film doet. Een glas wijn en zakje chips erbij zijn optioneel.

Het perfecte cadeau

Ook belangrijk: als je een muziekliefhebber iets cadeau wilt doen, is een fysieke schijf heel wat gezelliger dan een downloadlink bij iTunes. Een vinylalbum komt over als een echt geschenk, door zijn grootte, maar ook omdat de grote hoes van een plaat interessant is om naar te kijken. Het is geen toeval dat veel muziekliefhebbers iconische platenhoezen aan de muur hangen. Ja, ook de verkoop van kaders op maat van vinylhoezen boomt. Vinyl en cassettes hebben natuurlijk ook iets heel nostalgisch en hip. Net zoals veel mensen vallen voor retromeubels van de jaren zeventig omdat ze een bepaalde sfeer uitademen, wordt er weer gedroomd van een old school draaitafel op de dressoir. Overigens moet je daarbij niet het gemak van de nieuwste technologieën missen. Zo zijn er Bluetooth-platenspelers die draadloos naar speakers of hoofdtelefoons kunnen streamen, en zelfs draaitafels met WiFi om muziek in een andere kamer af te spelen!

vinyl, cd, cassette

Snelcursus plaatjes draaien

Je wilt graag met vinyl aan de slag, maar je weet niet waar te beginnen? Tijd voor een snelcursus plaatjes draaien. Het eerste wat je nodig hebt, is een draaitafel. Er bestaan veel modellen en kwaliteitsniveaus. Vinyl is een fysiek medium, waarbij een naald bij het afspelen contact maakt met de plaat. Je moet het dus goed aanpakken, want anders kan de plaat beschadigd raken. Laat de naald zachtjes neerkomen en behandel de plaat voorzichtig. Stof beïnvloedt de geluidskwaliteit, dus regelmatig de plaat schoonmaken is de boodschap. Echte vinylfans bezitten daarom zelfs echte vinylwasmachines! Nieuwe platen draaien aan 33 of 45 toeren per minuut (tpm); duik je in een vinylbak op een rommelmarkt, dan kom je nog oude schijven tegen die tegen 78 tpm moeten draaien. Een platenspeler moet aan een speciale phono-ingang op een versterker hangen, want het signaal is te stil voor een gewone audio-ingang. Uitzonderingen hierop zijn platenspelers met een ingebouwde phono-versterker. Die kun je gewoon met een typische ingang verbinden, op een Bluetooth-speaker met een 3,5-mm jackingang bijvoorbeeld. Je zal daarvoor wel een aparte kabel moeten aanschaffen; daarvoor kun je uiteraard in de webshop of winkels van MediaMarkt terecht.

vinyl, cd, cassette

En de cd dan?

Voor velen mist de cd een stukje van de gezelligheid van een vinylplaat. Toch heeft dit medium zijn voordelen. Een collectie van pakweg drieduizend cd’s is te doen in een woonkamer, maar drieduizend vinylplaten vereisen bijna een eigen ruimte. Strikt genomen biedt de muziek-cd de allerbeste kwaliteit, beter dan zelfs de meeste streamingdiensten. De muziek op een cd is ‘lossless’, dus zonder verlies van audiodata, terwijl Spotify en co bestanden aanbieden in een formaat waar stukjes geluid uitgehaald zijn. Dat hoor je niet altijd, maar het wordt gedaan om de muziekdata compact te houden. Om cd’s te beluisteren, moet je niet enorm veel moeite doen. Er zijn nog behoorlijk wat toestellen op de markt die de zilveren schijfjes afspelen, van miniketens tot aparte cd-spelers die je aan een receiver kunt koppelen.

Ook de Walkman is terug

Het is bijna op de kop af veertig jaar geleden dat Sony de Walkman op de markt bracht. Er bestaan veel stadslegendes over. Zo werd het ding volgens de overlevering uitgevonden omdat een CEO van Sony naar opera wou luisteren tijdens het golfen. Het verhaal dat de Sony-oprichter het beu was om een grote tapedeck mee te sleuren tijdens lange transcontinentale vluchten en daarom zijn ingenieurs beval een kleine speler te maken, klinkt waarschijnlijker. De Walkman werkte oorspronkelijk met cassettes, de huidige modellen spelen uiteraard muziekbestanden af. Sony vierde onlangs nog die tram 4-verjaardag met een speciale retro-editie van zijn nieuwste Walkman.

De smartphone heerst, maar toch

Maar wie koopt er nog een aparte muziekspeler, zoals een Walkman of de even iconische iPod? Zeker nu smartphones ook probleemloos kunnen dubbelen als muziekspeler. Verrassend veel mensen weer. De nieuwe hype wordt gevoed door twee trends: de zoektocht naar een compact en licht ding om muziek te beluisteren tijdens het sporten; en de honger naar een mediaspeler die je niet om de haverklap lastigvalt met allerlei notificaties van Instagram, Facebook, Whatsapp en e-mail. De smartphone kan dus perfect dienen om naar muziek te luisteren, maar voor sommigen is het niet ideaal. En zo komt de muziekspeler opnieuw in beeld. Niet met cassettes, maar wel met voldoende geheugen om ongestoord naar honderden albums te luisteren en nieuwe snufjes zoals Bluetooth en digitale ruisonderdrukking. Met batterijen die dertig, veertig uren meegaan moet je ook niet snel een stopcontact gaan zoeken!

vinyl, cd, cassette
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()