Menu
Terug

Waauw! Acht tv’s die je van je sokken blazen

27 januari 2020

Als de nieuwste generatie tv’s een bepalende eigenschap heeft, dan is het wel de wow-factor. Dat gevoel als je voor een kraakheldere, reusachtige flatscreen staat, kleuren, geluid en beweging je overspoelen, en er automatisch ‘Wauw!’ door je brein knalt. Hier zijn acht tv’s met de hoogste wow-factor!

Groot en indrukwekkend

Niemand zal het ontkennen: de grote beelden op de nieuwste tv's maken je beleving intenser. Je zit als het ware midden in de actie, een ervaring die je op een klein scherm altijd mist. Dat geldt overigens niet alleen voor filmfans. Ook muziekliefhebbers of sportfans hebben baat bij een groot scherm dat de kijkervaring in sommige gevallen bijna omtovert tot een live beleving. Goed nieuws: we zien steeds grotere schermformaten in de winkelrekken aan steeds scherpere prijzen. Enkele jaren terug moest je een enorm budget voorzien voor alles wat groter dan 55 inch was. Nu kun je zelfs 75 of 85 inch overwegen zonder te beschikken over het budget van een topvoetballer of oliesjeik. Ter herinnering: 85 inch, dat is een schermdiagonaal van 2,15 meter! Die bioscoopervaring in je woonkamer hoeft dus geen droom te blijven.

tv's

Diepzwart dankzij OLED

Contrast, en dan vooral zwartweergave, is een van de belangrijkste factoren die het beeld van tv's een gevoel van echtheid en diepte geeft. Omdat kleurwaarneming voor een groot deel in ons brein gebeurt, zien kleuren er intenser uit naast het diepste zwart. OLED-technologie heeft op dat vlak een unieke troef. Elke OLED-pixel maakt immers zelf licht en kan individueel aan- of uitgeschakeld worden. Wanneer een OLED-pixel uitstaat, geeft hij helemaal geen licht en is dus perfect zwart. Zelfs als een aangrenzende pixel wel licht geeft. Zo creëert OLED het diepste contrast. OLED-schermen hebben ook een bijzonder rijk kleurpalet, een zeer brede kijkhoek en een uitstekende bewegingsscherpte. De schermen combineren al die zaken ook nog eens in superdunne profielen.

tv's

Supergroot dankzij LCD

OLED mag dan wel heel wat voordelen hebben, de LCD-technologie blijft een belangrijke speler in de televisiemarkt. Zijn beste troef is dat de technologie bijzonder volwassen is, en daardoor zijn LCD-tv’s beschikbaar in een veel ruimere selectie prijsklassen en schermformaten. Ben je op zoek naar een echt grote tv, en dan bedoelen we groter dan 65 inch, dan blijft LCD de meest voor de hand liggende keuze. Er bestaat een 77-inch OLED-model, maar dat is best duur. Daartegenover heeft LCD een ruim aanbod in het 75- en zelfs 85-inch formaat voor een redelijke prijs. Jarenlange doorontwikkeling heeft bovendien oplossingen gebracht voor veel van de traditioneel zwakkere punten van LCD, zoals de kijkhoek en het contrast. De beste LCD-tv's kunnen op dat vlak de concurrentie met OLED probleemloos aan.

LCD-innovatie en contrast

De beste LCD-modellen zitten op het gebied van contrast de OLED-modellen aardig op de hielen. Ze maken daarvoor gebruik van een Full Array-achtergrondverlichting, waarbij de LED’s niet in de rand van het scherm zitten, maar achter het scherm. Bovendien is de verlichting onderverdeeld in segmenten die onafhankelijk van elkaar aangestuurd worden. Waar het beeld donker is, dimt de tv de corresponderende segmenten voor beter zwart, en waar het beeld helder is, geeft hij net meer licht voor intensere beelden. Dankzij deze ‘local-dimming’-techniek is het contrast van LCD-toptelevisies indrukwekkend goed. De prestaties zijn wel afhankelijk van het aantal segmenten in de achtergrondverlichting, en dat correspondeert rechtstreeks met de prijs. De beste modellen leveren rond de 500 segmenten, en in de toekomst zou 1.000 segmenten haalbaar zijn.

Het belang van de kijkhoek

Voor een groot scherm is een goede kijkhoek erg belangrijk. Wanneer het scherm een groot deel van je blikveld vult, zie je de linker- en rechterzijde van het beeld immers al vanuit een hoek. Voor kijkers die niet recht voor het scherm zitten, is dat effect nog belangrijker. Voor OLED-tv’s is dat geen probleem, maar op een LCD-scherm kan dat resulteren in een lager contrast en fletse kleuren. Aan die beperking is hard gewerkt. Zowel Sony als Samsung hebben op hun topmodellen een nieuwe technologie geïmplementeerd die de kijkhoek sterk verbetert. De oplossing van Samsung is zo goed dat ze de kijkhoek van OLED-tv’s benadert.

tv's

UHD 8K: bijna echt

Wie dacht dat we met Ultra HD 4K wel aan het summum van beelddetail zaten, hebben we een verrassing: de eerste tv's met Ultra HD 8K-resolutie zijn er. Met een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels gebruiken ze vier keer meer pixels dan een Ultra HD 4K-model. Die extra pixels maken het detail zo fijn dat je vergeet dat je naar een beeldscherm zit te kijken. De Ultra HD 8K-resolutie vind je vooral op de (erg) grote schermformaten en dat hoeft niet te verbazen, want dankzij het supergrote beeld en haarscherpe details zijn de hyperrealistische beelden zo echt dat je uit een venster lijkt te kijken. Samsung heeft met de Q950R-reeks een 8K-model in verschillende beeldformaten beschikbaar, van een monsterachtige 98 inch tot een (relatief) kleine 55 inch. Bij Sony kun je terecht voor de ZG9-reeks en LG introduceert binnenkort zijn eerste 88-inch 8K OLED-tv: de Z9.

tv's

HDR, een echte wow-factor

De impact van HDR kan niet genoeg benadrukt worden. De nieuwe beeldstandaard levert meer zwartdetail, rijkere kleuren en intensere lichtaccenten, waardoor beelden een nieuw niveau van realisme bereiken. OLED-modellen blinken uit door hun enorme contrast en halen een maximale helderheid van ongeveer 800 nits. Dat is meer dan drie keer helderder dan een klassieke tv. LCD-modellen leveren dan weer de hoogste helderheid; de topmodellen halen routineus 1.000 nits en sommige zelfs 2.000 nits. Maar wees gerust, op beide technologieën is het resultaat fantastisch. HDR-beelden vind je op Netflix (HDR10, Dolby Vision), YouTube (HDR10, HLG) en Ultra HD Blu-ray-schijven (HDR10, Dolby Vision en HDR10+).

3D-geluid uit alle richtingen

Een goede filmsoundtrack of het gejuich van supporters in het stadion maakt je beleving extra intens. Fabrikanten besteden daarom terecht heel wat aandacht aan de audiokwaliteit. Philips werkt bijvoorbeeld samen met het gerenommeerde Bowers & Wilkins. Sony heeft met zijn Acoustic Surface-technologie een unieke geluidsoplossing in huis en Panasonic gebruikt de knowhow van zustermerk Technics op zijn topmodellen. Voor state-of-the-art surroundprestaties zoek je een model dat Dolby Atmos ondersteunt. Deze nieuwe geluidsstandaard voor tv's geeft elk geluid een plaats in de 3D-ruimte en kan zelfs geluid van boven je hoofd laten komen.

HDMI 2.1

HDMI, de standaardaansluiting voor beeld en geluid op tv's, is toe aan een nieuwe versie. HDMI 2.1 biedt ondersteuning voor 8K-resoluties, High Frame Rate (HFR) en eARC, een verbeterde versie van ARC (Audio Return Channel). Voor gamers zijn ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variabel Refresh Rate) belangrijk. Met het vooruitzicht op Ultra HD 8K-content en een nieuwe generatie spelconsoles in het verschiet is HDMI 2.1 een garantie voor ondersteuning van toekomstig beeldmateriaal.

tv's

Hoe groot kies ik mijn volgende tv?

De richtlijn voor het ideale schermformaat is verbonden aan de kijkafstand. Meet daarom de afstand tussen de belangrijkste kijkpositie in de woonkamer en het scherm. Deel die afstand (in cm) door twee. Het resultaat is de ideale schermdiagonaal (in cm). Deel het resultaat nog eens door 2,54 voor de schermdiagonaal in inch. Voor een kijkafstand van drie meter betekent dat bijvoorbeeld een 60-inch scherm. Mik je meer op een bioscoopervaring, deel de kijkafstand dan door anderhalf. Voor diezelfde drie meter kijkafstand kom je dan uit op een 80-inch tv.

Hollywood in huis

Echte filmfanaten zien hun films graag perfect weergegeven zoals de maker het voor ogen had in de studio, met dezelfde subtiele schaduwnuances en fijne kleuren. Zij kiezen voor deze OLED-tv van Panasonic. De HCX Pro-beeldprocessor is getuned met behulp van Hollywood-kleurspecialisten en integreert de jarenlange ervaring van Panasonic in de filmwereld. Vermits hij alle belangrijke HDR-formaten ondersteunt, zie je altijd het mooiste beeld. En om de filmervaring compleet te maken, levert hij ook Dolby Atmos-surroundgeluid. Zet de popcorn maar klaar!

Klaar voor de toekomst

Deze 65-inch OLED-tv van LG brengt groot beeld naar de woonkamer in een slank en verfijnd ontwerp. Geniet van de intense beeldkwaliteit dankzij het perfecte OLED-zwart en de rijke kleuren. De Alpha9 Intelligent-beeldprocessor van de tweede generatie, speciaal ontwikkeld voor OLED, haalt uit elke bron fantastische beelden. Dolby Vision en Dolby Atmos staan garant voor de mooiste filmbeleving. Dankzij zijn HDMI 2.1-aansluitingen is deze LG-tv ook helemaal klaar voor toekomstige beeldbronnen, inclusief de volgende generatie spelconsoles.

Past in elk interieur

Op zoek naar een tv die zich mooi integreert in je interieur? Dankzij de Invisible Connection zorgt een kabel voor stroom en alle aansluitingen op deze Samsung-tv. Ideaal voor muurmontage en alle brontoestellen plaats je netjes in de kast. Staat de tv uit, dan maakt de Ambient Mode er een echt designvoorwerp van. Deze Samsung-tv is ook een serieuze doorbraak voor LCD-televisie. De QLED-technologie met een enorme kijkhoek, een indrukwekkend contrast, een hoge helderheid en rijke kleuren is een perfecte combinatie voor de indrukwekkendste HDR-beelden.

Geluid recht uit het beeld

Deze 55-inch AG9-tv maakt deel uit van Sony’s Master Series en garandeert een beeldkwaliteit die evenaart wat je in een Hollywood-studio zou zien. Voor verwoede Netflix-kijkers is er de speciale Netflix Calibrated-beeldmodus. En natuurlijk ondersteunt hij Dolby Vision. Geluid komt echt uit het scherm, want met Acoustic Surface Audio+ doet het scherm zelf dienst als luidspreker. Gebruik je een AV-receiver voor een echte surroundopstelling, dan kun je de AG9 zelf als centerluidspreker gebruiken. Een unieke geluidsoplossing die past bij de prachtige beelden.

Sfeervol verlicht

Deze Philips-televisie met zijn geraffineerd, minimalistisch ontwerp brengt reuzegrote beelden naar de woonkamer. De kleine Ambilight-LED’s verlichten de muur achter de tv met kleuren die overeenkomen met het beeld op het scherm, zodat het beeld nog groter lijkt en de kamer baadt in de sfeer van de film. De krachtige Philips P5-beeldprocessor stuurt het OLED-scherm aan. Zijn Perfect Natural Reality-technologie geeft al je beeldmateriaal een HDR-look, zodat je - ongeacht wat je bekijkt - geniet van de beste beeldkwaliteit die deze tv te bieden heeft.

Bioscoop in je woonkamer

Er is groot, en dan is er enorm groot! Deze Sony-tv biedt een beelddiagonaal van 85 inch: maar liefst 2,15 meter! Je beleefde nog nooit je films, sport en live concerten zo intens vanuit het comfort van je eigen woonkamer. De X1 4K HDR-processor levert haarscherpe beelden en ondersteunt Dolby Vision voor superieure HDR-prestaties. De Acoustic Multi Surface Audio-technologie laat het geluid als het ware uit het beeld komen, en Dolby Atmos levert de beste surroundervaring. Android TV is het smart-tv-systeem dat past bij deze moderne tv.

Venster op de wereld

Deze 75-inch tv is een echt venster op de wereld. Met zijn Ultra HD 8K-resolutie zet hij elk beeld perfect gedetailleerd op zijn supergrote scherm. De NanoColor IPS-technologie combineert rijke, heldere kleuren met een ruime kijkhoek. Dolby Vision en Cinema HDR leveren sprankelende HDR-beelden. En om helemaal klaar te zijn voor de 8K-toekomst is deze LG-tv niet enkel uitgerust met HDMI 2.1-aansluitingen, maar komt hij ook met een Upgrader Box die via software-updates compatibiliteit met toekomstige beeldformaten biedt.

Hyperrealistisch

Ervaar de volgende stap in beeldkwaliteit. Ultra HD 8K-beelden zijn zo echt dat je ze wilt aanraken. Deze QLED-tv combineert dat haarscherpe detail met een superieur contrast en een enorme kijkhoek, waardoor elke kijker, ongeacht zijn zitplaats, van diep zwart en rijke kleuren geniet. Dankzij Quantum HDR 4000 staat deze tv garant voor de helderste HDR-beelden die je ooit gezien hebt. Stream je graag? De Smart Hub bevat ook de Apple TV-app, alweer een bron van extra kijkplezier!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()