Menu
Terug

Wat is 8K en hoe geniet je van hyperrealistisch beeld?

24 november 2020

Dacht je net dat het beeld na 4K onmogelijk nog beter kon worden, en dan hoor je plots vertellen over 8K. Wat moet je je daar bij voorstellen? Wat levert het op? En hoe geniet je er maximaal van? Een antwoord op al je vragen over 8K vind je hier.

Wat is 8K?

8K is de korte benaming voor Ultra HD 8K, de nieuwste resolutie van tv-schermen. Een Ultra HD 8K-beeld heeft 7.680 kolommen en 4.320 rijen, en bevat dus 7.680 x 4.320 beeldpunten (pixels). Dat zijn er iets meer dan 33 miljoen! Om even te illustreren hoeveel dat is: het bevat vier keer zoveel pixels als 4K, zestien keer zoveel als Full HD, en maar eventjes 80(!) keer meer dan een DVD.

8k, samsung

Is het niet het dubbele van 4K?

Neen, het is vier keer zoveel. De benaming - net als de benaming 4K - verwijst enkel naar het aantal kolommen in beeld. Voor 8K zijn dat er 7.680 (bijna 8.000), voor 4K zijn dat er 3.840 (bijna 4.000). In dat opzicht verdubbel je dus het aantal pixels. Maar ook het aantal rijen verdubbelt, van 2.160 naar 4.320. En met dubbel zoveel pixels, zowel horizontaal als verticaal, heb je in het totaal vier keer meer pixels.

8k, samsung

Wat levert het op?

Op een 8K-scherm zijn de beeldpunten zo piepklein dat je ze eigenlijk helemaal niet meer kunt zien. Zo'n tv is dan ook de beste keuze als je voor de echt grote formaten wilt gaan, denk dan 65 inch, 75 inch of zelfs nog groter. Op die grote schermen zou je mogelijk individuele beeldpunten kunnen zien bij een 4K-tv, maar op een 8K-model is dat echt uitgesloten.

Is het meer dan gewoon meer beeldpunten?

Absoluut. Een 8K-beeld bevat vier keer meer detail dan een 4K-beeld. Gecombineerd met het feit dat je de individuele beeldpunten echt niet meer kunt zien, levert dat onwaarschijnlijke realistische beelden op. We spreken dan van hyperrealistische beelden. Je vergeet als het ware dat je naar beeld kijkt, en je hebt het gevoel dat je door een venster naar de echte wereld kijkt.

Wat heb je nodig om van 8K te genieten?

Een 8K-televisie natuurlijk, dat is een absoluut vereiste. Samsung bijvoorbeeld biedt niet minder dan vier verschillende modellen (Q950TS, Q900T, Q800T en Q700T) in een aantal verschillende schermformaten.

8k, samsung

Waar vind ik content?

We begrijpen dat je popelt van ongeduld. Vandaag vind je content op YoubTube en Vimeo. En wie de volgende generatie gameconsoles op het oog heeft, kan uitkijken naar 8K-gaming!

8k, samsung

Wat met alle andere content? Zijn er dan ook voordelen?

Gelukkig wel. Je kijkt nog steeds live tv, of naar Netflix. Je hebt films op Blu-ray of je huidige gameconsole is nog niet aan vervanging toe. Geen zorgen, een 8K-tv van Samsung heeft een enorm krachtige beeldprocessor aan boord, die uitgerust is met baanbrekende upscaling-technologie. Daarmee zet hij alles wat je aanlevert om naar 8K. De processor is zo slim dat hij zelfs details en fijne texturen kan herstellen die in het oorspronkelijke beeld leken te ontbreken. Je geniet dus van 8K van zodra je de tv aanzet.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()