Mediamarkt Logo
Kies een winkel
Toon alle winkels
MM logo red

Apple airplay 2 & google cast: wat is het en hoe werkt het?

unknown description

De smartphone en tv, het zijn de beste maatjes. Zoeken doe je op de smartphone, afspelen doe je op de tv. Allemaal eenvoudig in orde gebracht met Google Cast of Apple AirPlay 2. Maar wat heb je er voor nodig en welke gebruik je nu best?

Casten? Airplayen? Wat is dat allemaal?

Casten? Airplayen? Wat is dat allemaal?

Google Cast en Apple AirPlay 2 doen in essentie dezelfde dingen. Ze streamen het beeld en geluid van je smartphone naar je tv, via jouw WiFi-netwerk. Ze pakken het wel op een verschillende manier aan. Vaak is dat verschil niet belangrijk, behalve in sommige scenario’s zoals we zullen zien. Het belangrijkste verschil is echter de hardware. Wie overwegend Apple-apparaten in huis heeft, zal meer gebruikmaken van AirPlay, terwijl Android-gebruikers makkelijker naar Google Cast grijpen.

Hoe werkt google cast?

Bekijk je een YouTube-filmpje op je smartphone en gebruik je Google Cast om dat naar de tv te sturen, dan stuurt je smartphone enkel de link naar dat filmpje naar je tv. De tv trekt de eigenlijke video zelf binnen van op het internet. Dat heeft als belangrijkste voordeel dat je smartphone na het versturen eigenlijk niets meer hoeft te doen. Zo blijft het batterijverbruik erg laag en is je smartphone beschikbaar voor andere taken. Er zijn uiteraard uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een filmpje dat op je smartphone staat, bekijkt, dan moet de smartphone die natuurlijk wel doorsturen. Idem als je het volledige scherm van je smartphone cast. In dat geval streamt de smartphone continu naar de tv.

Cast of chromecast?

Cast of chromecast?

Een Google Chromecast is eigenlijk een kleine dongle die je in de tv stopt en die het mogelijk maakt om media naar de tv te casten. Dus: de Google Chromecast is een apparaat, Google Cast is het communicatieprotocol. Bij Apple is AirPlay 2 het protocol, en is bijvoorbeeld een Apple TV 4K het apparaat.

Hoe werkt apple airplay 2?

Bij Apple AirPlay2 streamt je smartphone rechtstreeks naar je tv, ook als je YouTube-filmpjes bekijkt. Dat betekent vaak (maar niet altijd) dat je je smartphone niet kunt gebruiken voor andere dingen, maar anderzijds heb je er geen internettoegang voor nodig. Zolang je tv en je smartphone op hetzelfde lokale netwerk zitten, is alles oké. Er zijn wel uitzonderingen. Een iTunes-film die je naar de tv stuurt, wordt wel rechtstreeks van het internet gehaald, maar concreet maakt dat niks uit. In tegenstelling tot bij Google Cast moet het apparaat dat de film stuurde, altijd verbonden blijven.

Belangrijkste verschillen

Belangrijkste verschillen

Bij Google Cast kun je een wachtrij maken. Jij zet een leuk YouTube-filmpje op de tv en iemand anders kan zijn keuze dan in de wachtrij zetten. Dat is niet mogelijk bij AirPlay2. Beide systemen ondersteunen multiroom-audio, waarbij je dezelfde muziek speelt, mooi gesynchroniseerd, in verschillende kamers. Bij AirPlay2 vink je elke speaker aan die je tegelijk wilt gebruiken. Bij Google Cast maak je eerst een groep aan met gewenste luidsprekers in. Die groep kun je dan selecteren. Wat je handiger vindt, hangt wat af van hoe je het gebruikt.

Wat heb je nodig op je tv?

Zowel voor AirPlay 2 als Google Cast heb je natuurlijk een smart-tv nodig die compatibel is. Voor Google Cast is dat bij alle tv’s met Android TV (Sony en Philips) ingebouwd. Bij andere merken kun je vaak wel YouTube casten, maar geen andere toepassingen. Voor AirPlay 2 zijn een heel deel van de 2019-modellen met AirPlay 2 uitgerust, en bijna alle smart-tv's uit 2020. Je kunt uiteraard je tv voorzien van een Apple TV 4K of een Google Chromecast-dongle of Nvidia Shield om hem zo compatibel te maken met het streamingprotocol dat je wilt.

Wat heb je nodig op je smartphone?

Wat heb je nodig op je smartphone?

Google Cast-ondersteuning kan door eender welke appontwikkelaar ingebouwd worden, zowel op iOS als Android. Je kunt dus perfect Google Cast gebruiken vanop een iPhone, op voorwaarde dat de app die je gebruikt die mogelijkheid heeft ingebouwd. Dat kan bijvoorbeeld ook vanuit een Chrome-browser. Vanop een smartphone kun je ook het volledige scherm casten. Apple AirPlay 2 is helaas beperkt tot iOS-apparaten. Er zijn wel enkele apps die je ook AirPlay bieden op Android (zoals Allcast bijvoorbeeld), maar je mogelijkheden zijn dan beperkt tot gebruik binnen die app. Ook met AirPlay 2 kun je het volledige scherm naar de tv sturen. Uiteindelijk kies je best op basis van wat je overwegend gebruikt. AirPlay 2 voor Apple-gebruikers, Google Cast voor Android-gebruikers.