Menu
Terug

Zelf aan de slag als DJ? Zo doe je dat!

Heerlijk kinderspel
Leestijd minuten
14 December 2018

“God is a DJ”, klonk het twintig jaar geleden bij Faithless. Goed nieuws: twee decennia later is het kinderspel om zelf te deejayen. Een degelijke smartphone, tablet of laptop met de juiste software, eventueel nog extra DJ-hardware en een goede hoofdtelefoon, en je bent vertrokken! Mocht je nog een duwtje in de rug nodig hebben, hier is meteen onze DJ-instapgids!

Wat wil je doen?

Vandaag is iedereen een deejay. Sluit je smartphone of tablet aan op een luidspreker (met een kabeltje of via Bluetooth), kies een playlist en duw op Play. Zo makkelijk is het inderdaad als je ambitie niet verder reikt dat je eigen of andermans feestjes opvrolijken - en er zijn vandaag handige apps waarmee ook een woonkamer-DJ goede resultaten kan neerzetten.

Reiken je ambities verder, dan zal je moeten investeren in goede DJ-gear. De mogelijkheden daarin zijn heel groot. Veel hangt af van welk bronmateriaal je wilt gebruiken. Het handigste zijn digitale tracks op een laptop in combinatie met een DJ-controller. Dat is een stuk hardware dat je aansluit op je laptop om de muziekbestanden rechtstreeks vanop je laptop af te spelen. Op de laptop komt dan de software die met de DJ-controller samenwerkt. Vaak kun je op je DJ-controller ook nog andere bronnen, zoals draaitafels of cd-spelers, aansluiten, maar dat is al werk voor gevorderden. Verder heb je ook nog een hoofdtelefoon nodig om tracks voor te beluisteren en klaar te zetten in je mix.

Mixen

Iedereen met de nodige smaak en muziekkennis kan een goede playlist samenstellen en die laten afspelen. Dat is geen kunst. Een echte DJ zorgt ervoor dat nummers naadloos in elkaar overvloeien. Dat is moeilijker dan het lijkt. Elk nummer heeft een bepaald tempo, uitgedrukt in beats per minuut (BPM). Heel wat muziekgenres hebben een kenmerkende BPM, bijvoorbeeld 120 BPM voor deep house, 130 BPM voor techno en tot 170 BPM voor drum & bass.

Om twee nummers goed te laten aansluiten, moet je de tempo’s kunnen synchroniseren, ervoor zorgen dat het tweede nummer op het juiste moment start en dan de nummers in elkaar laten overvloeien. Er is maar een manier om dat aan te leren: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op YouTube vind je heel wat goede tutorials die je leren hoe je dit beatmatchen moet doen. Pas als je deze kunst beheerst, kun je gaan denken aan andere DJ-kunstjes, zoals scratchen.

Muziek voor elke gelegenheid

Tenzij je al een naam hebt als DJ komen de mensen niet voor jou, maar voor het feestje waar jij draait. Je kiest de muziek dus in functie van het publiek. Dat is uiteraard makkelijk als je draait voor leeftijdsgenoten met dezelfde smaak en iets moeilijker als je draait op een oudejaarsfeestje met een gemengd publiek. Ook de omstandigheden bepalen mee de muziekkeuze. De muziekkeuze zal anders zijn tijdens een relaxed loungefeestje of op een dansfeest waar het de bedoeling is dat niemand stilstaat.

Als DJ kun je voor elk van die gelegenheden een playlist samenstellen. Een playlist is een lijst van nummers die je kunt afspelen, maar je kunt die ter plaatse nog omgooien. Niets verplicht je om elk nummer op de playlist te spelen.

Aanvoelen wat je publiek wil

Als DJ moet je contact houden met je publiek, of je nu in een woonkamer voor je vrienden draait of in een grote zaal. De eerste nummers zijn een kennismaking om te zien op welke muziek ze het best reageren. Gebruik deze om je publiek te leren kennen en gebruik die kennis om de volgende nummers uit je playlist te kiezen zodat de dansvloer volloopt of iedereen meegaat met jouw muzikale ontdekkingstocht.

Een goede DJ-set is veel meer dan een reeks nummers die je achter elkaar afspeelt. Er moet een lijn in zitten, met spanning die je langzaam opbouwt. Als je gelegenheidsdeejay op een feestje bent, vermijd je grote contrasten in tempo, draai dus geen slow vlak na een uptempo-nummer. Voer het tempo langzaam op en bouw het na een hoogtepunt ook langzaam weer af. Houd in de gaten hoe het publiek erop reageert en pas je keuze desnoods aan.

Afhankelijk van waar en op welke gelegenheid je draait, kan het ook jouw verantwoordelijkheid zijn om ervoor te zorgen dat het feest op een bepaald tijdstip afgelopen is. Houd daar dan rekening mee en bouw langzaam af naar nummers met een trager tempo die minder goed dansbaar zijn. Zo loopt het feest natuurlijk af, zonder dat je op het einde plots de stekker er moet uittrekken.

Hulp voor beginners

Het mag duidelijk zijn: een professionele DJ word je niet zomaar op een paar weken. Maar wat als je al wel toegezegd hebt om op oudejaarsavond het feest op gang te trappen? Geen nood, er is handige software die je daarbij kan assisteren. Je zet een DJ-programma op je laptop, tablet of smartphone, en laat die het lastige werk doen. De software toont je voor elk nummer informatie over de track, het tempo (BPM) en meestal ook een waveform, een grafische voorstelling van de track waarin je heel goed de luidere delen (pieken) van de stillere delen (dalen) kunt onderscheiden.

Via een waveform is het makkelijk om twee tracks te synchroniseren. Maar dat is bij heel wat software zelfs niet nodig: ze bevatten een Auto Mix-functie die twee nummers zonder haperen in elkaar laat overvloeien. Zolang het verschil in BPM niet te groot is of de intro van het te mixen nummer niet te complex is, geeft dat meestal een heel beluisterbaar resultaat.

Smartphone of tablet als DJ

Om gelegenheidsdeejay te zijn, kun je ook je smartphone gebruiken. In dat geval zijn er wel een paar zaken waar je aan moet denken. Het belangrijkste: laat de feestvreugde niet verstoren door een binnenkomende oproep of een notificatie. Het ideaal is dat alle muziek lokaal op je smartphone gedownload is. In dat geval kun je de smartphone perfect in vliegtuigmodus zetten, zodat je niet gebeld kunt worden en geen berichtjes binnenkrijgt - je zal dus ook geen eindejaarswensen kunnen ontvangen. Heb je WiFi nodig om te streamen of Bluetooth om met draadloze luidsprekers te verbinden, schakel die dan in. Houd er rekening mee dat apps zoals Whatsapp of Messenger je wel kunnen storen als de WiFi-connectie actief is.

Zorg ervoor dat de batterij van de smartphone voldoende opgeladen is. Als het feestje lang zal duren, zorg dan voor een netstroomadapter of powerbank, en vergeet het laadkabeltje niet. Wil je luidsprekers of een mengpaneel met een audio-in kabel gebruiken, controleer dan vooraf of je de juiste kabel hebt om je smartphone aan te sluiten. Recente smartphones bevatten vaak geen hoofdtelefoonaansluiting meer; je hebt dan een adapter nodig om ze bekabeld met een luidspreker te verbinden.

Deejayen met Spotify

Is je eigen muziekcollectie niet uitgebreid genoeg? Op een streamingmuziekservice als Spotify vind je een enorm aanbod aan muziek in verschillende genres. Er zijn ook heel wat interessante playlists te vinden die als inspiratie kunnen dienen. Opgelet: met je eigen Spotify-abonnement mag je muziek alleen afspelen in privékring.

Als je niet wilt afhangen van de kwaliteit van de WiFi-verbinding, kun je Spotify-tracks die je wilt afspelen best vooraf downloaden. Dat kan track per track, of je kunt een hele playlist in een keer downloaden voor offline gebruik. Wil je streamen en is de WiFi-verbinding snel genoeg, dan gebruik je voor een feestje beter een hogere geluidskwaliteit dan de Spotify-standaard. Ga in de Instellingen naar Geluidskwaliteit en zet die op Hoog (160 Kbps) of Zeer Hoog (320 Kbps). Nu je toch bij de Instellingen bent, ga naar Afspelen en controleer of Audionormalisatie op Aan staat. Daarmee vermijd je te grote volumeverschillen tussen tracks.

Djay 2

Een beperking van Spotify is dat je nummers alleen na elkaar kunt afspelen. Je kunt ze dus niet door elkaar mixen of perfect op elkaar laten aansluiten. Gelukkig is er software waarmee dat wel kan. Algoriddim maakt de Djay-software in versies voor Windows, Mac, iPhone, iPad en Android. Algoriddim heeft een partnership met Spotify, waardoor muziek uit Spotify heel makkelijk te gebruiken is in de software. Je hebt hier wel een betalend Spotify Premium-abonnement voor nodig. Tip: de eerste maand Spotify Premium is gratis, en als je voor het einde van die maand opzegt, betaal je niets.

De software is ideaal voor beginnende DJ’s. Via de Automix Radio kiest Djay automatisch nummers die goed bij elkaar passen en zal die in elkaar laten overvloeien zoals een echte DJ dat zou doen. Je kunt dat ook zelf doen en je sessies opnemen om ze nadien te beluisteren - een goede manier om bij te leren en je DJ-skills aan te scherpen. Oefenen maar!

DJ-licentie nodig?

Als je als DJ werkt met gekopieerde cd’s of gekopieerde (legale) MP3-bestanden, heb je een DJ-licentie nodig wanneer je optreedt voor een publiek. Het volstaat niet dat je bij een eventuele controle kan aantonen dat je de originele cd’s of platen effectief bezit. Je kunt deze licentie aanvragen bij SABAM. Gebruik je alleen originele muziekdragers, dan heb je geen licentie nodig. Je hebt evenmin een DJ-licentie nodig indien je alleen in privésfeer optreedt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()