Menu
Terug

Zeven tips om van YouTube je beste vriend te maken

10 augustus 2021

YouTube vierde zijn vijftiende verjaardag, hoewel het lijkt alsof de videodienst al een eeuwigheid bestaat. Het succes kwam dan ook razendsnel. Vandaag heb je maar liefst zestien volledige jaren nodig (dag en nacht) om alle video’s te bekijken die op één week tijd verschijnen op YouTube. Enkele tips om YouTube beter te gebruiken, komen dus van pas.

Kijken zonder internet

Wanneer je online bent via 4G of je WiFi-netwerk, zal je geen probleem hebben om een video te bekijken of terug te vinden in je Favorieten. Maar wat als je de filmpjes wilt bekijken aan de rand van het zwembad, waar je geen toegang hebt tot WiFi en 4G stukken van mensen kost? Vervang dan ‘youtube’ door ‘youpak’ in de URL. Sla de video lokaal op, bijvoorbeeld om de opname van een volledig theaterstuk mee te nemen. Ter herinnering: met een icoontje rechts bovenaan de thumbnails kun je de video toevoegen aan de lijst ‘Later bekijken’.

YouTube kijken bij het zwembad

Zoek heel gericht

Binnen het gigantische aanbod van YouTube zoek je misschien zeer specifieke video’s. Enkele tips voorkomen dat de zoektocht op zich al een hele dag duurt. Denk bijvoorbeeld aan deze punten:

  • Gebruik aanhalingstekens om te zoeken op basis van exacte woorden.
  • Met ‘+’ en ‘-’ kun je bepaalde zoekwoorden toevoegen of uitsluiten.
  • Als je ‘allintitle’ schrijft voor de zoekwoorden in de zoekbalk, dan vind je video’s met alle zoekwoorden in de titel.
  • Voeg je ‘HD’ of ‘3D’ toe aan de zoekwoorden, dan krijg je alleen video’s te zien in HD of 3D.
Een lange YouTube video bekijken? Win tijd met sneltoetsen

Win tijd met sneltoetsen

Bepaalde video’s zijn vrij lang en bekijk je misschien liever in meerdere keren. Dan is het mogelijk om snel terug te vinden waar je gebleven was. Hou rekening met de volgende zaken:

  • Met de toetsen ‘J’ en ‘L’ kun je snel tien seconden terug- of vooruitgaan terwijl de video afspeelt. De pijlen op je toetsenbord doen hetzelfde, maar dan met een interval van vijf seconden.
  • De toetsen ‘3’ en ‘6’ sturen je meteen naar 30 procent of 60 procent van de video. Hetzelfde principe geldt voor alle cijfers op het toetsenbord, telkens proportioneel.
  • Met de toets ‘M’ kun je het geluid van een video in- of uitschakelen.
  • Met de toets ‘K’ of de spatiebalk kun je de video pauzeren.
  • De toets ‘F’ toont de video op het volledige scherm.
  • Met de toets ‘C’ kun je de ondertitels in- of uitschakelen.

Bescherm je kinderen met ouderlijk toezicht

Heel wat ouders kennen YouTube Kids al, maar beseffen tegelijk dat hun vindingrijke kinderen zonder veel moeite met hun eigen smartphone op YouTube geraken. Het kan daarom interessant zijn om de functie te gebruiken die de toegang tot bepaalde content voor de jongsten beperkt. Zij krijgen dan een waarschuwing en moeten toestemming krijgen van hun ouders. YouTube noemt dit ‘accounts die onder toezicht staan’ en legt in deze video uit hoe je deze functie activeert.

Deel slechts een stuk van een video

Je denkt dat een bepaald deel van een video interessant is voor een van je contacten. Dan is het niet nodig om een link naar de volledige video te sturen en te vertellen waar hij of zij het best begint te kijken. Maak het leven gemakkelijker door de video op pauze te zetten op het moment waar je wilt dat je vriend(in) begint te kijken. Klik dan op de rechtermuisknop en kies ‘Video-url kopiëren vanaf huidig tijdstip’. Het volstaat om deze link te kopiëren en te plakken naar een bericht en je bent klaar.

Zo deel je een deel van een YouTube video

Maak een GIF van een YouTube-video

Zoals gezegd, staan er duizenden uren aan diverse video’s op YouTube. Daar zitten misschien ook beelden tussen die je graag wilt delen met je vrienden of familie. De site www.gifs.com maakt het mogelijk om een beeld van een YouTube-video vast te leggen en – de naam van de site verklapt het al – om te zetten in een gif. Het is heel eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen: voeg ‘gif’ toe aan het begin van de YouTube-url (na ‘www.’ en voor ‘youtube.com’). Nu klik je op ‘Create gif’ en het is gelukt.

Zo verwijder je makkelijk de geschiedenis van eerder bekeken video’s op YouTube

Wis de kijkgeschiedenis op YouTube

Het is gemakkelijk om de geschiedenis van eerder bekeken video’s te verwijderen op YouTube. Niet omdat je beschaamd bent over de video’s die je bekeken hebt, maar op een bepaald moment is het nuttig om orde te scheppen in je kijkgeschiedenis. Je kunt natuurlijk video per video wissen. Ga naar ‘Geschiedenis’ (via het menu in de linkerkolom) en selecteer daar de video die je wilt verwijderen. En dan de volgende. Wil je de volledige kijkgeschiedenis wissen (bijvoorbeeld omdat je de computer van iemand gebruikt of een toestel in een hotel)? Ga opnieuw naar ‘Geschiedenis’ in de linkerkolom, maar klik dan op ‘Volledige kijkgeschiedenis wissen’. Opgelet, dit verwijdert geen video’s die je toevoegde aan de lijst ‘Later bekijken’.

Artificiële intelligentie

YouTube is duidelijk een onmisbare speler geworden in ons ‘medialeven’ en vervangt soms zelfs andere sociale media. Dat is ongetwijfeld ook de reden waarom de ontwikkelaars van YouTube een standaardbericht tonen dat, geholpen door de artificiële intelligentie op het platform, aan de gebruikers vraagt om goed na te denken voor ze reacties plaatsen die mogelijk beledigend zijn.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()