Menu
Terug

Zo begin je aan je eigen DJ-carrière

11 januari 2021

Je hoeft niet over het budget van een Tomorrowland-halfgod te beschikken om stevige muziek uit je luidsprekers te laten knallen thuis. Van de juiste apps tot je eerste DJ-controller, hier is de ideale instapset voor beginnende deejays!

Heb je er zin in?

Of je nu als DJ op een gigantisch podium staat voor duizenden festivalgangers of in het scoutslokaal plaatjes draait voor vrienden, het deejayen zelf blijft geweldig om te doen. De kick is wel groter naarmate de setting cooler wordt. Het is niet helemaal hetzelfde als muziek maken, maar het is toch ook echt een kunstvorm. De juiste uitrusting en heel veel oefenen slash zoeken naar de ideale playlist zijn onmisbaar. Maar het is ook echt fun. Om te starten met DJ’en heb je niet zoveel nodig en met een beetje oefening kun je al snel een feestje op gang trekken. Ga ervoor!

dj, thuis

Meer dan aan knopjes draaien

Je ziet DJ’s als Netsky of Lost Frequencies op Tomorrowland wat aan knopjes draaien en denkt misschien wel dat dat heel makkelijk is. Maar er zit wel wat meer achter. Je merkt het snel als je in het wereldje duikt. Het eerste wat je moet leren, is het eigen DJ-taaltje. Cueing, beat assist, faden, backspin, BPM, cutting, … en natuurlijk onze favoriet: hamster switch. Gelukkig wordt alles heel snel duidelijk als je begint te experimenteren. Online vind je veel uitleg, vooral op YouTube, en ook de DJ-software heeft vaak een woordje uitleg voor je klaarstaan.

dj, thuis

Welke muziek?

Je hebt nog best veel old school DJ’s die volop inzetten op draaitafels en vinylplaten. Plaatjes draaien, zoals vroeger. Maar eigenlijk is vinyl nooit echt weggeweest. Er is altijd een groep mensen geweest die hield van de fysieke media, van het neuzen in een platenbak en het positioneren van een toonarm op een vinylplaat. Ga je hiervoor, dan moet je twee draaitafels aanschaffen die ook echt voor het deejayen bedoeld zijn. Een platenspeler voor de woonkamer zal je scratchwerk niet overleven.

Digitale muziek

De meeste DJ’s kiezen tegenwoordig voor muziek in digitaal formaat. Dat is om te beginnen superhandig. Je steekt een immense collectie van duizenden tracks gewoon in je broekzak, op een USB-stick. Met vinyl is het wel even anders. Het is ook mogelijk om met een streamingdienst te werken, zoals Apple Music of Spotify. Die diensten bieden miljoenen tracks, dus zonder muziek ga je nooit komen te zitten. Een goede netwerkverbinding is wel een must. Of je moet je tracks vooraf offline opslaan. Daar heb je wel een betaald abonnement voor nodig.

Handige apps

Er zijn veel apps die populair zijn bij DJ’s. Virtual DJ, Serato DJ, Traktor Pro, Rekordbox DJ en Ableton zijn enkele bekende namen. Verrassend goed - maar wel met ruwe kantjes - is Mixxx, gratis software voor Windows, Linux en macOS. Geavanceerde software werkt vaak op een laptop, maar er zijn zowel instap- als gevorderde apps die draaien op een tablet of smartphone. Een tablet is voor beginners vaak de beste optie, omdat er heel wat gratis of goedkope apps zijn waarmee je kunt experimenteren via het aanraakscherm. In de apps vind je heel veel functies om liedjes te mixen en geluidseffecten om zelf aan een mix toe te voegen.

dj, thuis

Decks en controllers

Heel snel wil je echter meer en betere controle, en daarmee komt de echte DJ-hardware in het vizier. Een DJ-controller dus, te herkennen aan een of twee schijven en heel veel knopjes en schuifbalken. Het lijkt eerst supercomplex, maar je kunt het beschouwen als een soort toetsenbord voor DJ’s. Je sluit het aan op je mobiele apparaat en bedient de software die op je tablet of laptop draait. Ook handig: sommige controllers hebben een houder voor een tablet geïntegreerd. Als je investeert in een DJ-controller, dan krijg je er vaak ook software bij. Misschien een lite-versie van een professioneel pakket, maar alleszins een app waarmee je goed uit de startblokken komt. Als je al software hebt, check dan zeker of die werkt met een DJ-controller. Een mixer heeft grotendeels dezelfde functie als een DJ-controller met software, maar is bedoeld voor mensen die (ook) met fysieke media werken. Als je plaatjes draait of nog werkt met cd’s, dan gebruik je immers geen laptop of tablet met een app erop.

dj, thuis

Essentieel

Je hebt een hoofdtelefoon nodig om thuis te oefenen zonder de rest van het huis te storen, maar ook om op een feestje de volgende track goed te zetten. Terwijl het vorige nummer speelt, moet jij even kunnen horen of het volgende juist staat. Net zoals een DJ-platenspeler geen hifidraaitafel is, is een DJ-hoofdtelefoon ook iets anders dan een doorsnee hoofdtelefoon. DJ’s willen er een die goed over de oren past en het omgevingsgeluid blokkeert. Ook noodzakelijk is dat je de hoofdtelefoon zo kunt draaien dat je een speaker tegen een oor kunt houden.

De juiste speakers

Als je in een grote zaal speelt, sluit je jouw gear aan op de aanwezige audio-installatie. Op een feestje in de tuin of in een lokaal jeugdhuis ga je misschien zelf voor luidsprekers moeten zorgen. Of misschien oefen je liever niet met een hoofdtelefoon. De makkelijkste oplossing zijn DJ-speakers. Je stopt ze in het stopcontact en verbindt ze met je DJ-opstelling. Er zijn twee types: kleinere speakers die eerder bedoeld zijn om thuis te oefenen en grote modellen die krachtig genoeg zijn om grote ruimtes te vullen met jouw DJ-skills.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()