Menu
Terug

Zo creëert Samsung de ultieme 8K-kijkervaring

15 april 2019

Vergeet alles wat je denkt te weten over televisiekijken of gamen op een groot scherm. De eerste keer dat je een 8K-televisie bekijkt, ben je gegarandeerd stomverbaasd. De scherpte en details zijn zo goed dat je brein het beeld voor je niet van ‘echt’ kan onderscheiden. Pas als je het scherm aanraakt, wordt duidelijk dat je naar een van de meest geavanceerde televisies op de planeet kijkt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Tastbaar detail

Achter die wonderbaarlijke ervaring schuilt minstens even indrukwekkende toptechnologie. De 8K-resolutie (7.680 x 4.320 pixels) gebruikt zo maar eventjes 33 miljoen pixels voor elk beeld. Dat is vier keer meer dan Ultra HD 4K en zestien keer meer dan Full HD. Met zoveel pixels creëert de televisie een superrealistisch en intens gedetailleerd beeld. Het voelt zo echt dat je door een raam lijkt te kijken.

De scherpste beelden ooit

Wil je weten hoe dat werkt? State-of-the-art upscaling-technieken bijvoorbeeld, die gebruikmaken van artificiële intelligentie om de scherpste beelden ooit op het scherm te zetten.Het hart van elke 8K-televisie is de processor. Een extraordinair staaltje spitstechnologie dat de nodige rekenkracht in huis heeft om elk beeld, tot vijftig keer per seconde te analyseren, optimaliseren en opwaarderen tot een 8K-beeld. Dat is een belangrijke taak, want 8K-content zal nog geruime tijd eerder schaars zijn.

Quantum Processor 8K

Dan is het zaak om ook bestaande beelden naar die fantastische 8K-kwaliteit op te waarderen. Samsung maakt gebruikt van de Quantum Processor 8K. Naast upscaling regelt die ook de Adaptive Brightness. Zo past het beeld zich aan op basis van het omgevingslicht, zodat het contrast en de helderheid steeds perfect afgestemd zijn op de kijkomstandigheden.

Een televisie die meedenkt

Een snelle processor is niet voldoende als je televisie niet weet hoe beelden het efficiëntst verbeterd worden. En dus wordt er artificiële intelligentie ingezet. Machine Learning Super Resolution is de slimme technologie waarmee de Quantum Processor beelden opwaardeert naar 8K. Hoe werkt dat? Samsung heeft miljoenen paren beelden van hoge en lage resolutie geanalyseerd en geklasseerd op basis van textuur, randen en type detail in beeld. Vervolgens leert het algoritme hoe hoge- en lageresolutiebeelden van elkaar verschillen, en welke upscaling-techniek voor elk type beeld het beste resultaat geeft. Dat is zichtbaar verbluffend, zeker op de grote tv-formaten waarin je de nieuwe QLED-televisies van Samsung vindt.

Duister versus zon

In de echte wereld is duister compleet zwart en de zon extreem fel. Als je op een televisie een perfect beeld wilt creëren, dan moet je dat contrast ook op een digitaal scherm kunnen weergeven. Ook daar wordt ingezet op hoogtechnologische snufjes. Je tv wordt onderverdeeld in een groot aantal segmenten. In de donkere delen van het beeld dimt de tv de onderliggende segmenten en in de heldere delen van het beeld stuurt hij ze feller aan. Ook dat is een taak die de processor van je tv nauwkeurig berekent.

QLED = diep zwart

Samsungs QLED-tv’s gebruiken Direct Full Array-achtergrondverlichting. Die minimaliseert hinderlijke halo’s of zichtbare segmentgrenzen die veroorzaakt worden door een klein helder voorwerp tegen een donkere achtergrond. Het resultaat is indrukwekkend. Het diepe zwart en intense contrast geven de beelden een natuurlijke diepte, en creëren een fantastische filmbeleving.

Samsung Ultra Viewing Angle

De kers op de taart voor een 8K-tv is de kijkhoek. Dat haarscherpe beeld moet niet alleen perfect zijn als je pal voor je scherm staat, maar ook vanuit een zo breed mogelijke hoek. Daarom wordt je scherm in lagen opgebouwd. Een speciale laag in de achtergrondverlichting concentreert het licht en verhindert zo lekkage naar aangrenzende pixels. Een tweede laag voor het paneel verspreidt het licht in alle richtingen. Samsung bundelt dat onder de noemer 'Ultra Viewing Angle', en slaagt er zo ook in om de zwartwaarde nog extra te verbeteren. Dus zelfs als je niet perfect centraal voor het beeld zit, blijf je genieten van het prachtige contrast en de rijke kleuren.