Menu
Terug

Zo gebruik je een slimme televisie

23 juli 2018

Een smart tv is uitgerust met tal van mogelijkheden, van video en muziek streamen tot gamen. Maar wist je dat je televisie en je smartphone ook een ideale combinatie zijn? De juiste app installeren, of de juiste instelling aanklikken is alles wat je moet doen. Hier zijn enkele handige en leuke ideetjes.

Doe meer met je slimme tv én smartphone

Een slimme tv maakt veel mogelijk, van Netflix tot YouTube, van Deezer tot Spotify, of natuurlijk het bekijken van je zelf gemaakte filmpjes en foto’s. Helaas, de afstandsbediening maakt het bedienen van alle deze nieuwe functies niet altijd even handig. Maar er is een alternatief: je smartphone of je tablet. Het mooie is dat je niets extra moet uitgeven om toch meer te doen met je smart tv. Installeer de juiste app en je geniet van heel wat meer gebruiksgemak. Neuzen door het enorme aanbod van pakweg Netflix gaat nu eenmaal veel beter op een aanraakscherm. Wat leuks zoeken om te kijken was nooit eenvoudiger.

smart tv

Elke smart tv is anders

Als het gaat over mogelijkheden, biedt elke tv-fabrikant ongeveer hetzelfde. Toch zijn tussen merken grote verschillen als het gaat om slimme tv-functies. De menu’s en interface ogen bij Samsung heel anders dan LG of Panasonic bijvoorbeeld. De onderliggende software is namelijk anders. Philips en Sony delen dezelfde Android-software (die je misschien kent van je smartphone), maar kleden die anders aan. Ook de bijhorende apps die je nodig hebt om jouw slimme tv bedienen verschillen per merk. Je moet dus de juiste zoeken.

smart tv - Wat is Chromecast?

Wat is Chromecast?

Chromecast is een uitvinding van Google en laat toe dat je in apps op je mobiel toestel op een icoon tikt, waarna video of muziek op je tv speelt. Je hoeft hiervoor op de televisie niets te doen. Heel eenvoudig te gebruiken, dus! Chromecast is heel populair en wordt ondersteunt in de apps van bijna alle streamingdiensten, incluis Netflix, Spotify en YouTube. Een volledig lijst zie je in de Google Home-app. Chromecast is in bepaalde tv’s ingebouwd (onder meer bij Philips en Sony), maar kun je ook low-cost toevoegen aan elke televisie met HDMI-ingang. Een Chromecast-ontvanger die je in een vrije HDMI-poort steekt, heb je voor minder dan 40 euro. Een pluspunt aan Chromecast: als je bijvoorbeeld een film via Netflix naar je tv stuurt, wordt de batterij van je smartphone niet belast. Hij mag zelfs uit, de video blijft spelen.

Wat is Airplay?

Airplay is gelijkaardig aan Chromecast, maar is van Apple. Om het te gebruiken heb je een Apple TV nodig. Dit Apple-doosje wordt automatisch door je iPhone of iPad gevonden, zodat je vanuit apps video en geluid kunt doorsturen naar je grote scherm. Het pluspunt aan Apple TV en Airplay: de Apple TV heeft eigen apps die je kunt installeren uit de App Store, incluis games. Dat maakt het een interessante keuze voor mensen met een oude tv die smart tv-functies zoeken en een eenvoudigere spelconsole.

Wat heb je nodig voor een betere smart tv?

Benieuwd naar hoe je de tv-avond kunt transformeren door je smartphone of tablet boven te halen? Lees hieronder onze tips. Wat heb je nodig? Een paar minuten vrije tijd, een tv die al op het netwerk hangt, je smartphone met WiFi-verbinding, en eventueel je gegevens voor je Google- of Apple-account. Het is een goede idee om de apps van streamingdiensten te updaten naar de nieuwste versie. De apps van tv-fabrikanten zijn er zowel voor Android- als iOS-toestellen. Ga je aan de slag met een Chromecast of Apple TV, zet de tv dan op de juiste ingang.

smart tv - Wat heb je nodig voor een betere smart tv?

Tip 1: Tv bedienen met je smartphone

Zoek in je appstore de app van de fabrikant van je televisie. We sommen de belangrijkste hier even op: LG TV Plus, Sony Video & TV SideView Remote, Samsung SmartThings, Philips TV Remote, Panasonic TV Remote 2. Opgelet, dit zijn de meest recente apps. Voor oudere televisies kan het zijn dat je op zoek moet naar een oudere app. Kijk in de beschrijving van de app om te zien of het bij jouw tv past. Proberen kan natuurlijk ook geen kwaad.

Wanneer je de app voor de eerste keer opent, moet je hem koppelen aan je televisie. Lukt dat niet, zoek dan in de netwerkinstellingen van de tv en vink er de optie voor remote control aan. De apps bieden meerdere schermen met verschillende remote functies. Erg handig is het toetsenbord en de mogelijkheid om smart tv apps te starten. Met sommige apps kan je zelfs je eigen foto’s, video’s en muziek van je smartphone naar de tv sturen.

Tip 2: Al je foto’s, video’s en muziek op tv afspelen

Installeer BubbleUPnP (iOS gebruikers kiezen AllCast). Je eerste stap in de app is een ‘renderer’ kiezen. Dat is het apparaat waarop alle media gespeeld zal worden. BubbleUPnP toont alle compatibele apparaten. Als je bijvoorbeeld ook een Sonos-systeem of andere audio-apparaten bezit, zie je ze hier verschijnen. Zoek je tv en selecteer deze. Vervolgens kies je daaronder de gewenste ‘Library’. Je vindt er drie categorieën: ‘Local and’ Cloud bevat alle DLNA-servers op je thuisnetwerk.

De meeste NAS-apparaten bieden deze functie aan, maar je kunt ook software op je pc installeren om media van je pc te delen via DLNA. De tweede categorie ‘Media’, bevat alle media op je smartphone. De laatste categorie ‘Cloud’ geeft je toegang tot media op je Dropbox, Onedrive, Google Drive en zelfs tot muziekdiensten zoals Tidal, Qobuz, en Google Music.

Tip 3: YouTube op je smartphone, kijken op tv

Open YouTube op je smartphone. Zie je bovenaan rechts een tv-scherm icoontje, dan kan je ‘casten’ of afspelen op die tv. Zie je het icoontje niet? Check dan even ‘Wat heb je nodig voor een betere smart tv?’ hierboven.

Klik op het icoontje en selecteer de tv die je wenst te gebruiken. De video speelt vanaf nu verder af op deze televisie. Ondertussen kan je je smartphone verder gebruiken, bijvoorbeeld om extra filmpjes op YouTube te zoeken en die in de wachtrij te plaatsen. Ook andere kijkers kunnen zaken in de rij plaatsen. Zo bepaal je samen wat er op tv verschijnt. Je kunt de wachtrij ook aanpassen.

Tip 4: Het scherm van je smartphone op tv

Wil je een app op het grote scherm tonen die geen ondersteuning heeft voor je tv of Chromecast? Dan kan je dat in veel gevallen nog via het volgende trucje, als je een Chromecast-stick op je tv hebt hangen of de functie hebt ingebouwd. Open de instellingen van je Android smartphone en ga naar ‘Connected devices’, en vervolgens naar ‘Cast’. Daar vind je een lijst van de televisies waarmee je kunt verbinden. Bij sommige tv-merken moet je eerst ‘screen share’ of iets gelijkaardigs als input selecteren. Klik op je de gewenste tv, en je ziet het volledige scherm van je smartphone nu op tv.

Klik op de het tv-schermpje in je statusbalk om de verbinding te verbreken. Bij verschillende smartphonefabrikanten kan de functie elders in de instellingen staan en de naam aangepast zijn (Samsung noemt dit Smart View en Huawei Multi-screen). iPhone- en iPad-gebruikers met een Apple TV kunnen heel het scherm van hun mobiel toestel heel eenvoudig op de tv tonen door op het Airplay-icoon te tikken als je naar boven swipet op je smartphone of tablet van Apple.

Ziezo, je bent helemaal klaar om met je smart tv aan de slag te gaan!