Menu
Terug

Zo kies je de beste hoofdtelefoon

26 januari 2018

Een hoofdtelefoon is vandaag even persoonlijk als je favoriete kledingstuk, en dan hebben we het niet alleen over de gebruikte technologie. We dompelen je onder in de wondere, oorstrelende wereld van hoofdtelefoons op zoek naar het perfecte toestel voor jou.

Het gebeurt wel vaker dat een hoofdtelefoon argeloos gekocht wordt. En dat is jammer, want er zijn maar weinig productgroepen waarin de keuze zo groot is. Wil je goede muziek tijdens het sporten? Dan zijn er modellen die zelfs bij een felle sprint op hun plaats blijven zitten. Wil je tijdens een lange vlucht tot rust komen met wat fijne muziek? Een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking (noise-cancelling) is dan een echte must. Zet je elke dag op de trein een hoofdtelefoon op? Kies dan voor een exemplaar dat tegen een stootje kan en compact opgevouwen kan worden.

Welke types zijn er?

Grofweg kun je hoofdtelefoons in drie types opdelen: modellen die in je oor passen (in-ear), hoofdtelefoons die op je oor rusten (on-ear) en grotere hoofdtelefoons die volledig de oorschelp omhullen (over-ear). Het eerste type wordt ook vaak als oortjes aangeduid, maar omvat vele verschillende pasvormen. Je hebt in-ear modellen die je echt in het begin van het oorkanaal aanbrengt. Muziek klinkt zo heel krachtig en detailrijk, maar je wordt wel volledig van de omgeving afgesloten.

In-ear hoofdtelefoon

Zogenaamde ‘buds’ liggen eerder in de oorschelp. Dat ervaren sommige mensen als comfortabeler dan echte in-ear oortjes, maar bij het sporten raak je ze zo kwijt. Bij sportgerichte hoofdtelefoons zie je vaak dat de kabel rond het oor lust, wat een slim idee is. De oortjes blijven dan beter op hun plaats en de kabel hindert niet.

On-ear hoofdtelefoon

Hoofdtelefoons die op de oren passen (on-ear) zijn bijna altijd modellen gemaakt voor onderweg. Ze zijn de favoriet van iedereen die iets onopvallend en compact zoekt. Ze sluiten omgevingsgeluid minder goed af, wat zowel een voor- als een nadeel is. Je wordt weliswaar tijdens het wandelen niet omvergereden door fietsers, maar je moet op de bus wel de roddels van de passagiers naast je aanhoren. Bovendien vindt niet iedereen het gevoel van iets dat op de oorschelp zelf drukt zo aangenaam.

Over-ear hoofdtelefoon

Met hun grote oorkussens die volledig rond het oor passen kun je niet naast over-ear hoofdtelefoons kijken. Het comfortgehalte ligt zeer hoog, tenzij in de zomer. Dan kan het wel wat broeierig worden. Sommigen vinden deze hoofdtelefoons ook iets te groot om onderweg te dragen. Hoofdtelefoons die rond de oren passen, houden nochtans storende omgevingsgeluiden goed buiten. Daarom dat ook bijna elk model met ruisonderdrukking over de oren past. Op geluidsvlak zijn over-ear hoofdtelefoons vaak beter, zeker voor thuis.

Open of gesloten hoofdtelefoon?

Naast de manier waarop ze over je oren passen, kan je hoofdtelefoons ook opdelen in open en gesloten types. Die eerste heeft een open constructie. Dat betekent dat hij de geluidsgolven niet alleen in de richting van je oor, maar ook naar de andere kanten uitstuurt. Dit maakt dat anderen sneller gaan horen naar welke muziek je luistert, wat – geef toe – weleens voor gênante momenten kan zorgen. Ach, guilty pleasures heeft iedereen.

In tegenstelling tot open hoofdtelefoons gaan de gesloten versies de geluidsgolven richting je oren bundelen. Jij hoort amper iets van je omgeving en zij horen amper iets van wat jij doet. Zo zit je meteen in je eigen cocon en sluit je je even af van de buitenwereld. Ziezo, zet je volume wat hoger en laat dat ABBA-schijfje zijn ding maar doen!

Hoofdtelefoon met of zonder kabel?

De meeste hoofdtelefoons en oortjes hebben een kabel die naar je smartphone, muziekspeler, computer of versterker gaan. Maar er zijn natuurlijk ook draadloze hoofdtelefoons, doorgaans op basis van Bluetooth. Meer zelfs: Bluetooth-hoofdtelefoons worden steeds betaalbaarder, waardoor sommige kenners denken dat op termijn het merendeel van de hoofdtelefoons draadloze modellen zullen zijn. Ook bij oortjes zie je steeds vaker Bluetooth-modellen opduiken. Zeker bij het sporten is het ontbreken van een kabel wel handig.

Een Bluetooth-hoofdtelefoon verbindt met een Bluetooth-toestel. Dat is wellicht een smartphone (tegenwoordig altijd met Bluetooth uitgerust), maar het kan ook je tablet of laptop zijn. Er zijn bovendien steeds meer AV-receivers en televisies met Bluetooth-zenders ingebouwd, zodat je een Bluetooth-hoofdtelefoon kunt gebruiken om thuis je favoriete game te spelen zonder dat iemand je stoort.

Bluetooth-hoofdtelefoons moet je wel opladen om draadloos te kunnen gebruiken. De meeste kun je echter ook met een losse kabel gebruiken, ook als de batterij leeg is. Speciaal voor de tv zijn er bijzondere draadloze hoofdtelefoons. Die gebruiken geen Bluetooth, maar een andere radiotechnologie. Je sluit ze meestal aan via een optische kabel.

Ruisonderdrukking

Op de trein of op kantoor is het moeilijk om je op jouw muziek te concentreren. Het lawaai van de omgeving is toch altijd voor een stuk hoorbaar. De oplossing is een hoofdtelefoon met noise-cancelling of ruisonderdrukking. Deze technologie gebruikt microfoons om omgevingsgeluid op te nemen en te elimineren in je oor, waardoor enkel de muziek overblijft. Het klinkt misschien als magie, maar noise-cancelling werkt zeer goed. De meeste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn Bluetooth-modellen, maar je hebt er ook met een kabel.

Technische termen

Hoofdtelefoons hebben verschillende technische specificaties die niet zo eenvoudig zijn om te interpreteren. Een eerste uit dat rijtje is het frequentiebereik. Dit geeft aan welke geluidsfrequenties je hoofdtelefoon kan afspelen. Kies je voor absolute degelijkheid, dan mag je verwachten dat die alles tussen 20Hz en 20.000Hz aankan – het volledige marge van wat een mens. De beste modellen gaan zelfs tot 30.000 of 40.000 Hz. Je kan deze klanken niet goed horen, maar de mogelijkheid heeft een grote impact op de algemene geluidskwaliteit.

Een tweede term die je pad ongetwijfeld kruist, is de gevoeligheid. Niet iedere bron van geluid kan een even goede kwaliteit aan. Simpele regel: hoe hoger, hoe beter. En dat brengt ons bij het laatste aandachtspunt: de impedantie. Dit is de weerstand die uitgedrukt wordt in Ohm. Gebruik je de hoofdtelefoon met je smartphone, tablet of mp3-speler, ga dan voor maximum 50 à 60 Ohm om voor de beste kwaliteit te kiezen.

Draadloze geluidskwaliteit

Als je liedjes beluistert via een Bluetooth-hoofdtelefoon, dan wordt je muziek bij het draadloos verzenden omgezet naar een bepaald muziekformaat. Welk formaat hangt af van het merk van je smartphone (de zender) en de hoofdtelefoon (de ontvanger). De beste zijn aptX (enkel op Android-smartphones), LDAC (enkel bij Sony) en AAC (bij Apple). Bij aankoop van een Bluetooth-hoofdtelefoon kies je best voor exemplaar dat goed samenwerkt met jouw smartphone. Anders wordt de muziek doorgestuurd in SBC-formaat. Dat is de oude technologie die dient als terugvaloptie.

Onze favoriete snufjes

Jawel, ook bij koptelefoons zijn er snufjes waar wij helemaal weg van zijn. Een eerste is de trilfunctie, die je een extra dimensie geeft tijdens het kijken van een film of gamen. Het moment waarop je hoofdtelefoon vibreert, hangt samen met de timing van je film of game. Is er bijvoorbeeld een grote ontploffingsscène, dan gaat je hoofdtelefoon mee reageren. Of je schiet een extra meter in de lucht tijdens dat spannende moment tijdens je favoriete horrorfilm.

Een volgende is de hoofdtelefoon die je niet op je oren, maar op je bot plaatst. Met behulp van een unieke techniek hoor je de muziek zonder verlies van het omgevingsgeluid. Ben je aan het werken en wil je niet te fel in je eigen cocon kruipen, is dit de ideale optie. Wandel of fiets je door de stad, dan is dit een pak veiliger dan je volledig af te sluiten van de buitenwereld.

Neem geen risico

Een laatste tip die we je absoluut willen meegeven, is je oren ook voldoende te beschermen. Te veel is nooit goed, ook niet als het om aantal decibel gaat. Loop je gehoorschade op, dan valt dat niet te genezen. Je bewust zijn van wat voor volume je door je gehoorbuis laat gieren, is een must. Blijf – als het kan – altijd onder de 90 dB, want vanaf hier wordt de kans op blijvende schade groter en groter. Geniet er dus van, maar doe het veilig!