Menu
Terug

Zo kies je de beste televisie

28 mei 2018

Dat je onze Duivels niet naar het verre Rusland volgt, daar hebben we alle begrip voor. Waarom zou je ook, als je de ultieme voetbalbeleving ook in je woonkamer kunt hebben, aan de zijde van je beste vrienden of familie. Deze toptelevisies brengen het voetbalstadion naar je thuis.

De ideale grootte

We geven het niet graag toe, maar ja, de grootte doet er wel degelijk toe. Of je nu naar het voetbal of naar een epische film kijkt, in beide gevallen wens je een zo meeslepend mogelijke kijkervaring. Dat betekent dat je, net zoals in de bioscoopzaal, een zo groot mogelijk deel van je blikveld moet vullen. Dat kan op twee manieren: of je gaat dichter bij het scherm zitten of je kiest voor een groter scherm. Dichter bij het scherm zitten is natuurlijk handig als je alleen kijkt, maar voetbal beleef je best in groep. Kies daarom voor een maatje groter, je zal het je niet beklagen.

Wat is dan het ideale formaat? Dat kun je eenvoudig uitrekenen. Meet de afstand tussen de belangrijkste zitplaats en het scherm, dat is de kijkafstand. Deel die kijkafstand (uitgedrukt in centimeter) door twee. Het resultaat is de schermdiagonaal (in centimeter) van het ideale beeldscherm. Deel dat nog eens door 2,54 als je de schermdiagonaal in inch wilt weten. Je kunt zelfs nog groter gaan; deel in dat geval de kijkafstand door anderhalf.

Het allerkleinste detail

Hoe gedetailleerd het beeld is, hangt gedeeltelijk af van de resolutie van je beeldscherm. Full HD (1.920 x 1.080 pixels) is heel wat jaren de norm geweest voor onze televisies. Maar nu, in 2018, kunnen we voor het eerst zeggen dat Ultra HD (3.840 x 2.160 pixels) de nieuwe norm is. Bij de 2018-modellen zal je enkel nog Full HD vinden op schermen van 32 inch of kleiner. Wie een nieuwe televisie in huis haalt, zeker voor in de woonkamer, en al helemaal voor het voetbal, mikt ongetwijfeld op een flink groter formaat. Maar zelfs als je kiest voor een 40-inch exemplaar, dan nog haal je vrijwel zeker een Ultra HD-model in huis. Dat is alvast een keuze waar je niet meer over hoeft na te denken.

Ultra HD-tv’s bieden zo veel pixels dat het zelfs van dichtbij bijna onmogelijk is om individuele pixels te zien. Die hoge resolutie levert een enorm scherp en gedetailleerd beeld op dat soms levensecht lijkt. Hoe knap het beeld eruitziet, hangt ook af van je beeldmateriaal. Ultra HD-bronnen leveren natuurlijk het beste resultaat. Maar heel wat beeldmateriaal is nog in Full HD. Daarom zit er in een moderne televisie een krachtige beeldprocessor. Die verwijdert ruis, scherpt het beeld aan en vergroot het op een slimme manier tot het het volledige scherm vult. Met goede bronnen zoals streaming, Blu-ray, gameconsole of een goed live tv-kanaal kun je dan bijna-Ultra HD-kwaliteit halen. Start je van beeldmateriaal met lage kwaliteit (zoals DVD), dan kan de processor dat wel verbeteren, maar je mag natuurlijk geen wonderen verwachten.

De bewegingsscherpte

Films worden over het algemeen opgenomen aan 24 beelden per seconde. Beweegt er dan iets snel door het beeld, dan ziet dat voorwerp of het hele beeld als de camera beweegt er een beetje vaag uit. Het creëert een zekere ‘flou artistique’ die we zo goed kennen en in vele gevallen zelfs prefereren boven een realistischer beeld. Voor sport willen we net het omgekeerde, een haarscherp beeld, ook als de bal pijlsnel over het gras rolt. Daarom worden sportwedstrijden opgenomen aan vijftig beelden per seconde. Maar zelfs dat kan nog beter. De beste televisies kunnen honderd beelden per seconde weergeven. Ze geven het beeld niet gewoon twee keer weer, maar berekenen vijftig extra beelden, zodat alles haarscherp en zonder schokken op het scherm verschijnt.

Wie de beste bewegingsscherpte wil, zoekt een televisie met een verversingsfrequentie (refresh rate) van 100 Hz. Bij veel fabrikanten vind je deze specificatie niet terug, maar wel een vergelijkbare specificatie zoals ‘motion rate’. Hoe hoger de waarde, des te scherper de televisie snel bewegende beelden kan weergeven. Omdat elke fabrikant een eigen berekeningswijze hanteert, mag je de cijfers van de verschillende merken niet vergelijken met elkaar. Maar binnen het aanbod van een merk is het cijfer een goede indicator van de prestaties.

Licht en kleur

Hoe levensecht een beeld lijkt, hangt in grote mate af van licht en kleur. Hoe goed kan de televisie intense lichtaccenten combineren met donkere schaduwdetails? Hoe goed kan hij diepe, rijke kleurtinten tonen? Het is je vast al opgevallen dat oudere televisies er zelden in slagen om het beeld de nodige punch te geven. Vuurwerkgensters op een pikzwarte nacht, de stralende zon die weerkaatst op een felwit voetbaltruitje, of de fonkelende weerkaatsing van de zon op water, het ziet er vaak fletser uit dan je gehoopt had.

High Dynamic Range (HDR) is een nieuwe beeldtechnologie die daar verandering in brengt. HDR-schermen combineren een hogere schermhelderheid met meer nuances in donkere beelden, en een veel rijker kleurpalet. Houd er rekening mee dat HDR-prestaties sterk afhangen van de prijs die je betaalt. Duurdere modellen leveren meer licht en rijkere kleuren. HDR maakt gebruik van verschillende standaarden. HDR10 en HLG zijn universele standaarden die elk toestel ondersteunt. Dolby Vision en HDR10+ zijn minder wijd verspreid. Voor sportuitzendingen zal vooral HLG gebruikt worden.

OLED of LCD?

De belangrijkste technologiekeuze die je maakt bij de aanschaf van een nieuwe televisie is of je voor OLED of LCD gaat. De twee technologieën werken fundamenteel op een andere manier en hebben zo elk hun specifieke voordelen. OLED-televisies maken voorlopig nog een redelijk beperkt deel van het aanbod uit, maar ze zijn wel in opmars. Op een OLED-scherm is elke pixel zijn eigen lichtbron. Wanneer de pixel uitstaat, geeft hij geen licht meer en is dus perfect zwart. Dat levert flink wat voordelen. OLED-pixels schakelen ook razendsnel aan en uit, en hebben daarom een uitstekende bewegingsscherpte.

LCD-tv’s maken gebruik van een achtergrondverlichting die het licht genereert, en het LCD-paneel bepaalt of een pixel dat licht al dan niet doorlaat. LCD-technologie is al zo lang in ontwikkeling dat het nog steeds een aantal belangrijke voordelen heeft. Wie een schermformaat kleiner dan 55 inch zoekt, kan enkel bij LCD terecht. LCD-topmodellen leveren de helderste beelden en gebruiken heel slimme technologieën om de beste bewegingsscherpte te creëren. LCD-televisies zijn bovendien beschikbaar in veel verschillende prijscategorieën.

Hoe maak je je keuze? Aangezien OLED enkel beschikbaar is in de hogere prijscategorie, mag je ze enkel vergelijken met gelijkwaardig geprijsde LCD-modellen. Een slechte keuze is er echter niet. Kijk je ook regelmatig naar films, dan is OLED misschien meer voor jou, zeker als je de kamer graag wat verduistert. Ben je meer een uitgesproken sportfan en kijk je regelmatig bij veel licht, dan is een LCD-tv van topniveau een goede keuze.

Hoe slim is je tv?

Bijna alle televisies zijn vandaag ‘smart’, wat niet meer betekent dan dat ze ingebouwde internettoepassingen bieden. Je hoeft ze enkel aan te sluiten op je thuisnetwerk (bekabeld of draadloos) en vervolgens kun je genieten van streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Spotify of Deezer, games, nieuwstoepassingen en veel meer. Voor de beste sport-tv maakt de aanwezigheid van smart-functionaliteit weinig uit. Er zijn wel wat sport-apps, maar die zijn erg beperkt. YouTube is uiteindelijk nog de beste app voor sportliefhebbers omdat je er heel wat sportfragmenten vindt.

Wat met (Q)LED?

LED-tv is geen aparte technologie. Het verwijst naar de lichtbron in de achtergrondverlichting van de LCD-tv. Vroeger werden daarvoor buislampen gebruikt, maar ondertussen gebruikt elke LCD-tv LED’s als lichtbron. Alle LED-tv’s zijn dus LCD-tv’s. Bij uitbreiding zijn ook QLED-tv’s LCD-tv’s. Ze maken gebruik van Quantum Dots en LED’s als lichtbron. 

De juiste prijs

Er is een tv voor ieder budget, ja zelfs als je een groot formaat in huis wilt halen. Voor het helderste beeld, de beste bewegingsscherpte of de knapste HDR-weergave moet je wel extra budget opzijleggen. Met het voetbal in het vooruitzicht zijn er echter ook fantastische promoties. Houd daar zeker een oogje op.

Ook aan het geluid gedacht?

Je kunt het ze amper kwalijk nemen, maar als de nieuwe generatie ultraplatte tv’s met een probleem kampt, dan is het wel rijk en diep geluid. De makkelijkste manier om je woonkamer dan helemaal in geluid onder te dompelen, is een soundbar. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Ontdek hier hoe je je televisiegeluid kan pimpen!

Vergeet de accessoires niet!

Stel je voor: je komt thuis met je gloednieuwe televise maar de juiste kabel ontbreekt. Check dus zeker of er een HDMI kabel meegeleverd wordt! Heb je al nagedacht hoe je de televisie in je living zal plaatsen? Bevestig je hem aan de muur? Of plaats je hem op een meubel? Zijn er voldoende stopcontacten in de buurt of heb je nog een verlengkabel nodig? Onze experts in de winkel helpen jou hier natuurlijk graag mee verder. Veel succes met je zoektocht!